Suroviny pro 6
6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 037 kJ / 487 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,21 g |
Tuky | 14,47 g |
Vláknina | 19,09 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 441 mg |
Sůl | 1,01 g |
Sacharidy | 70,82 g |
Postup přípravy
Krok 1: Papriky zbavíme jadřinců, důkladně opláchneme a nařežeme na větší kusy.
Krok 2: Opláchnutá rajčata i se slupkou rozkrojíme na poloviny.
Krok 3: Mrkev očistíme a nakrájíme také na větší kusy, cibuli zbavíme slupek, nakrájíme na čtvrtiny a do jedné z nich napícháme hřebíček.
Krok 4: Vše dáme do většího hrnce, přidáme celou skořici, kostku bujonu, rajčatovou šťávu a vodu a od doby varu pod pokličkou na mírném plameni vaříme do změknutí mrkve, asi tak 25minut (já jsem vařila v papiňáku 10 minut).
Krok 5: Pak z hrnce vyndáme koření a vše rozmixujeme ponorným mixérem.
Krok 6: Připravíme si cezák s jemným sítem a ještě vše lžící propasírujeme-tím se zbavíme zrníček a slupek z rajčat. V kastrolu nebo hlubším hrnci si rozehřejeme olej, přidáme hladkou mouku, uděláme světlejší jíšku, na kterou opatrně vléváme propasírovanou směs. Pokud se nám bude zdát dost hustá, můžeme přilít trochu vody nebo rajčátkové šťávy.
Krok 7: Za občasného promíchávání na mírném plameni provařujeme 10 minut, raději přikryté pokličkou, omáčka ráda vyprskává z hrnce ven.
Krok 8: Pak dle své chuti dochutíme a můžeme podávat k plněným paprikám, masovým kuličkám, s vařeným masem, nebo k sekané.
Zveřejněno 2. 9. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajská omáčka"zeleninová"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKYk
Moje poznámka
Rajská omáčka"zeleninová"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKYk
Nejnovější recepty
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 10 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 17 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 18 hodinami
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 21 hodinami
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 22 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno 1. 9. 2025 21:09:47
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 8 hodinami
Pekáček s cuketou
Andyzvesnice před 8 hodinami
Trenčiansky párek s fazolí po domácku
Andyzvesnice před 8 hodinami
Vepřové ragú na víně a zelenině
Andyzvesnice před 8 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Andyzvesnice před 8 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
VPetr před 8 hodinami
Svíčková na smetaně
luciehorakova148 před 8 hodinami
Krkovička po farářsku
Olympus před 9 hodinami
Salát z červené řepy, cibule a jogurtu
Eva z HK před 9 hodinami
Nejlepší litý perník
Noumik před 10 hodinami
Tématické fráze:
zeleninová omáčka,
omáčka se zeleninou,
omáčka z bujonu,
rajská polévka se zeleninou,
rajská omáčka ze zeleniny,
kořeni do rajské omáčky,
zeleninové omáčky,
rajská omáčka z bujonu,
rjská omáčka,
rajská omáčka zeleninový základ,
rajská omáčka z rajčat a mrkve,
rajská polévka s kořenovou zeleninou,
koření na rajskou omáčku,
rajská s kořenovou zeleninou,
rajská omáčka z kořenové zeleniny,
zeleninové šťávy recepty,
rajská omacka na zelenine,
rajská omacka pro miminko,
rajska omacka pro miminka,
rajská omáčka z čerstvé zeleniny
Suroviny:
rajče,
cibule,
mrkev,
paprika sušená pálivá,
paprika čerstvá červená,
skořice celá,
koření hřebíček,
bujón zeleninový,
šťáva rajčatová,
voda,
olej,
mouka hladká,
sůl,
cukr
Komentáře (14)
MYŠKO ano,je to skoro jako pyré
ŠPAGETKO je opravdu fajn.Mrkev do rajské dávám vždycky,ale nesmí se to s množstvím přešvihnout,jak se mi už kdysi podařilo
ANDREJKO-těch papriček bylo opravdu hodně
IVULINKO-ošizená nebyla
SUSLAJDO-budu ráda,když vyzkoušíš