

Králík po loupežnicku
Suroviny 6 porcí
- 1 rozporcovaný králík
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 větvičky tymiánu
- 10 kuliček jalovce
- 1 lahvička Rama cremefine na vaření
- 300 g uzené slaniny
- 1 malá mrkev
- 1 malá petržel
- 1 střední cibule
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Z uzené slaniny si nakrájíme silnější dva plátky a těchto následně nakrájíme 8 klínků. Vzniklé klínky slaniny dáme na tácek do mrazáku, aby se s nimi dobře králičí maso špikovalo. Králíka naporcujeme.
Čerstvé koření (rozmarýn + tymián) obereme z větviček a nasekáme na jemno. Vložíme do hmoždíře a přidáme kuličky jalovce a hrubozrnnou sůl (lžičku). Vše společně rozetřeme.
Králičí maso připravíme na špikování, tak, že do masa po délce svalu uděláme tenkým nožem zářez a vsuneme zmrzlé klínky slaniny (špikujeme jen zadní stehna a hřbet). Do prošpikovaného králičího masa vetřeme rozetřené voňavé koření. Maso již nesolíme a vložíme do připraveného pekáče.
Na pánvi si vyškvaříme zbytek uzené slaniny, kterou již pokrájíme na kostičky. Jakmile je slanina vyškvařena přidáme k ní na hrubší kousky nakrájenou mrkev, petržel a cibuli. Lehce necháme orestovat a ještě vřelé nalijeme na porce králíka.
Podlijeme 4 dl vody a přikryté dáme péct při střední teplotě (dle trouby) na 2 hodiny. Po hodině maso přelijeme vzniklou šťávou a přikryjeme maso v pekáči kromě poklopu ještě kouskem pečícího papíru, aby se z vrchní strany moc nepálilo a zůstalo vláčné.
Po další hodině pečení nalijeme na upečeného králíka obsah Rama cremefine a necháme ještě chvilku prohřát. Králičí porce poté vyjmeme a udržujeme teplé.
Obsah pekáče zbavíme přebytečného tuku a propasírujeme přes sítko. Pokud je potřeba zředíme mlékem a pro finální zjemnění rozmixujeme ještě ponorným mixérem. Přidáme lžíci másla a je hotovo. Podáváme s napařeným houskovým knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Podobá se to vzhledem svíčkové, ale nechutná to tak, dominantní je chuť vyškvařené uzené slaniny a koření (rozmarýn+tymián).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Králík po loupežnicku
-
Colombo65 - no ti loupežníci se ale měli - nad takovou dobrotou sbíhají se sliny
-
+10
-
Kýtku mám raději přední
, ale tahle by také stále za hřích
+
-
Nádhera
-
jen jsem polkla na prázdno a pravím...mňam
-
Krásně voňavý receptík
-
super
-
To bych mohla teď a hned pres "UPS"
, omáčka vypadá skvělě Otto
-
Otto, to je nádhera!!! Nic mi nebrání to vyzkoušet, zcela vyjímečně mám všechno, co bych na to potřebovala, mimo králíka
-
Otíčku, báječná záležitost a o fotkách už ani nemluvím, ty jsou krásné vždycky
Dávám 3.bod
-
To je krásná nožka
+
-
Colombo65
vonia to az sem
bod odo mna