Králík po loupežnicku

Jiné maso Doba přípravy: 150 minut 12 názorů

Jiné maso Doba přípravy: 150 minut 12 názorů

Suroviny 6 porcí

1 rozporcovaný králík
2 větvičky rozmarýnu
2 větvičky tymiánu
10 kuliček jalovce
1 lahvička Rama cremefine na vaření
300 g uzené slaniny
1 malá mrkev
1 malá petržel
1 střední cibule
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Z uzené slaniny si nakrájíme silnější dva plátky a těchto následně nakrájíme 8 klínků. Vzniklé klínky slaniny dáme na tácek do mrazáku, aby se s nimi dobře králičí maso špikovalo. Králíka naporcujeme.

  2. Čerstvé koření (rozmarýn + tymián) obereme z větviček a nasekáme na jemno. Vložíme do hmoždíře a přidáme kuličky jalovce a hrubozrnnou sůl (lžičku). Vše společně rozetřeme.

  3. Králičí maso připravíme na špikování, tak, že do masa po délce svalu uděláme tenkým nožem zářez a vsuneme zmrzlé klínky slaniny (špikujeme jen zadní stehna a hřbet). Do prošpikovaného králičího masa vetřeme rozetřené voňavé koření. Maso již nesolíme a vložíme do připraveného pekáče.

  4. Na pánvi si vyškvaříme zbytek uzené slaniny, kterou již pokrájíme na kostičky. Jakmile je slanina vyškvařena přidáme k ní na hrubší kousky nakrájenou mrkev, petržel a cibuli. Lehce necháme orestovat a ještě vřelé nalijeme na porce králíka.

  5. Podlijeme 4 dl vody a přikryté dáme péct při střední teplotě (dle trouby) na 2 hodiny. Po hodině maso přelijeme vzniklou šťávou a přikryjeme maso v pekáči kromě poklopu ještě kouskem pečícího papíru, aby se z vrchní strany moc nepálilo a zůstalo vláčné.

  6. Po další hodině pečení nalijeme na upečeného králíka obsah Rama cremefine a necháme ještě chvilku prohřát. Králičí porce poté vyjmeme a udržujeme teplé.

  7. Obsah pekáče zbavíme přebytečného tuku a propasírujeme přes sítko. Pokud je potřeba zředíme mlékem a pro finální zjemnění rozmixujeme ještě ponorným mixérem. Přidáme lžíci másla a je hotovo. Podáváme s napařeným houskovým knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Podobá se to vzhledem svíčkové, ale nechutná to tak, dominantní je chuť vyškvařené uzené slaniny a koření (rozmarýn+tymián).

Komentáře k receptu Králík po loupežnicku

Tématické fráze: kralik recepty špikování králíka králík recept recept králík králík na tymiánu recepty na králíka recepty z králíka prošpikovaný králík recepty kralik recept na kralika top recepty kralik králik domácí recepty jak upect moravskeho kralika zmrzlí králík prospikovany králíci spikovani zmrzlou slanino králík alla svíčková recepty králík domácí recepty z králíka domácího králik-recepty