Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Dorty mohou být různých tvarů a příchutí, ale zpravidla se každý drží osvědčené klasiky. Kulatý dort, který má ve svém základu piškot s trochou kakaa uvnitř skrývá pařížskou šlehačku. Dozdoben je čokoládovým krémem. Už chybí jen sfouknout svíčky!
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o průměru 24 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 621 kJ / 6 363 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 103,26 g |
| Tuky | 443,68 g |
| Vláknina | 29,11 g |
| Cholesterol | 2,46 g |
| Sodík | 791 mg |
| Sůl | 1,76 g |
| Sacharidy | 474,56 g |
Postup přípravy
Krok 1: Korpus:
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Do mísy vložíme žloutky, přidáme polovinu cukru a vyšleháme do tuhé pěny. Krok 2: Ve druhé míse vyšleháme bílky se zbylým cukrem v pevný sníh. Krok 3: Pak obě směsi spojíme a přidáme oba druhy mouky, kakao a olej. Vše opatrně zapracujeme. Krok 4: Troubu předehřejeme na 150 °C. Vymažeme a vysypeme formu na dort a těsto do formy nalijeme. Pečeme 30-45 minut. Necháme vychladnout. Krok 5: Pařížská šlehačka:
Smetanu vylijeme do kastrůlku a přidáme k ní i čokoládovou tyčinku. Zahříváme do rozpuštění. Chvilinku povaříme a odstavíme. Po vystydnutí uložíme do lednice a až druhý den, před zdobením, vyšleháme. Krok 6: Krém:
Tak 2-3 hodiny před zdobením dortu si připravíme krém. Část mléka zahřejeme s cukrem. Zbytek mléka zamícháme s vanilkovým pudinkem a do vroucího mléka vlijeme. Vaříme a mícháme do hustoty krému. Hotový pudinkový krém přendáme do jiné nádoby, uhladíme a ze strany nalíváme studenou vodu, tak aby byl krém ponořený. Zabráníme tak škraloupu. Necháme vystydnout v pokojové teplotě spolu s jednou kostkou másla. Připravíme si i nastrouhanou čokoládu. Krok 7: Druhý den prořízneme hotový korpus na dva díly a pomažeme ušlehanou pařížskou šlehačkou, kterou jsem připravili den předem a chladili v lednici. Přiložíme pláty na sebe a připravíme si krém. Krok 8: Vodu z nádoby vylijeme, do krému přidáme lžičku cukru a šleháme do kaše. Pak postupně, za stálého šlehání, přidáme změklé máslo. Když je krém krásně mazlavý, dáme do krému 2 lžíce kakaa na vaření a půl tabulky nastrouhané čokolády. Vše vyšleháme. Krok 9: Krémem pomažeme boky a vršek dortu. Pokud nechcete mít strany dortu hladké, můžete dát krému víc a pak je jakoby škrábat vidličkou, z jedné a druhé strany, na strukturu. Krok 10: Cukrářským sáčkem zdobíme vršek a spodek dortu - bobečkami. Pak je celé dozdobení dortu na naší fantazii.
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Do mísy vložíme žloutky, přidáme polovinu cukru a vyšleháme do tuhé pěny. Krok 2: Ve druhé míse vyšleháme bílky se zbylým cukrem v pevný sníh. Krok 3: Pak obě směsi spojíme a přidáme oba druhy mouky, kakao a olej. Vše opatrně zapracujeme. Krok 4: Troubu předehřejeme na 150 °C. Vymažeme a vysypeme formu na dort a těsto do formy nalijeme. Pečeme 30-45 minut. Necháme vychladnout. Krok 5: Pařížská šlehačka:
Smetanu vylijeme do kastrůlku a přidáme k ní i čokoládovou tyčinku. Zahříváme do rozpuštění. Chvilinku povaříme a odstavíme. Po vystydnutí uložíme do lednice a až druhý den, před zdobením, vyšleháme. Krok 6: Krém:
Tak 2-3 hodiny před zdobením dortu si připravíme krém. Část mléka zahřejeme s cukrem. Zbytek mléka zamícháme s vanilkovým pudinkem a do vroucího mléka vlijeme. Vaříme a mícháme do hustoty krému. Hotový pudinkový krém přendáme do jiné nádoby, uhladíme a ze strany nalíváme studenou vodu, tak aby byl krém ponořený. Zabráníme tak škraloupu. Necháme vystydnout v pokojové teplotě spolu s jednou kostkou másla. Připravíme si i nastrouhanou čokoládu. Krok 7: Druhý den prořízneme hotový korpus na dva díly a pomažeme ušlehanou pařížskou šlehačkou, kterou jsem připravili den předem a chladili v lednici. Přiložíme pláty na sebe a připravíme si krém. Krok 8: Vodu z nádoby vylijeme, do krému přidáme lžičku cukru a šleháme do kaše. Pak postupně, za stálého šlehání, přidáme změklé máslo. Když je krém krásně mazlavý, dáme do krému 2 lžíce kakaa na vaření a půl tabulky nastrouhané čokolády. Vše vyšleháme. Krok 9: Krémem pomažeme boky a vršek dortu. Pokud nechcete mít strany dortu hladké, můžete dát krému víc a pak je jakoby škrábat vidličkou, z jedné a druhé strany, na strukturu. Krok 10: Cukrářským sáčkem zdobíme vršek a spodek dortu - bobečkami. Pak je celé dozdobení dortu na naší fantazii.
Zveřejněno 4. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wRgM
Moje poznámka
Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wRgM
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 5 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 6 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 23 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno 15. 12. 2025 18:05:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 12 minutami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 22 minutami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 57 minutami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 1 hodinou
Krkovička po staročesku
katadanisova11 před 1 hodinou
Perníčky,které jsou hned měkké
Noumik před 1 hodinou
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Majka80 před 2 hodinami
Perníčky hned měkké pro děti vylepšené
Virtuous0112 před 2 hodinami
Dršťková polévka z hub
magdalenka před 4 hodinami
Vepřová kýta v královské peřince
LenuleJ. před 4 hodinami
Tématické fráze:
pařížský dort s pařížskou šlehačkou,
dort s pařížskou šlehačkou,
pařížský dort s pařížskou šlehačkou recept,
pařížská šlehačka do dortu,
čokoládový krém do dortu,
šlehačkový krém do dortu,
čokoládový dort s čokoládovým krémem,
šlehačkový krém na dort,
pařížský dort se šlehačkou recept,
pařížský dort se šlehačkou,
čokoládový dort se šlehačkou,
čokoládový dort se šlehačkou,
dort se šlehačkovým krémem,
recepty pařížský dort se šlehačkou,
čokoládový krém na dort,
dorty k narozeninám šlehačkové,
dorty s parizskou slehackou,
recept na šlehačkový krém do dortu,
čokoládový pařížský dort,
čokoládový šlehačkový krém
Suroviny:
cukr krupice,
mouka hladká,
mouka hrubá,
vejce,
olej,
kakao,
smetana ke šlehání,
tyčinka ledové kaštany,
mléko,
cukr krystal,
pudink vanilkový,
máslo,
kakao,
čokoláda na vaření,
poleva
Komentáře (27)
Díky moc za radu.
Všichni se nemohli nabažit, přidávali si a chválili.
Prostě super, co víc dodat.
Proto i nezkušeným pekařkám jako já vzkazuji, nebojte se improvizace, tenhle recept je tak dobrý, že se na tom nedá nic zkazit.
PS: nestihl se ani vyfotit (a to jsem z husté čoko polevy nakreslila i obrázek)
manžel našel tento recept a udělal ho pro mne k narozeninám v prosinci a od té doby jsme ho měli už 4x ...
u nás se moc pečené dorty nedělají ,ale toto je teda opravdu super..vše dohromady tvoří úžasný dort -krém jsem snad lepší nejedla a ta pařížšká šlehačka o tom ani nemluvím ( jen tu teda neděláme,ale koupíme a jen ušleháme )
ale jinak naprosto dokonalý recept , horní zdobení střídáme ,dle toho pro koho je ,ale zatím se každý olizoval až za ušima ...kdybych mohla dávám 10 bodu a dneska jsem si dala tu práci to tu najít ,jelikž manžel vytiskl jen postup
všem doporučuji vyzkoušet a děkuji za inspiraci