Rychlý švestkový koláč
Hrnečková klasika našich babiček - litý švestkový koláč. Těsto se díky své konzistenci krásně rozprostře na plechu. Vláčnost mu dodává šťavnatá náplň ze švestek. Navrchu je křupavá a voňavá máslová drobenka.
Postup přípravy
Zveřejněno 10. 8. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rychlý švestkový koláč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYk2
Moje poznámka
Rychlý švestkový koláč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYk2
Nejnovější recepty
Hruškové tiramisu
Přidáno před 5 hodinami
Veganský makovec
Přidáno před 6 hodinami
Marinovaná krkovička s argentinským kořením
Přidáno před 9 hodinami
Borůvkové nanuky
Přidáno před 10 hodinami
Borůvkové muffiny s bílou čokoládou
Přidáno před 11 hodinami
Kakaová cuketová buchta jako mini zákusek
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolové lusky na kyselo
Sahula před 1 minutou
Houby na kyselo se smetanou
Sahula před 6 minutami
Svíčková na smetaně
VeronikaRob před 41 minutami
Krůtí kostky s bulgurem a zeleninou
petrp před 47 minutami
Banánové muffiny
anyge před 1 hodinou
Vepřová játra na přírodno
Spepik před 1 hodinou
Rýžový nákyp mého dětství
AndreaBo před 2 hodinami
Drobenková buchta se švestkami
Monique76 před 4 hodinami
Placičky ze syrového květáku, slaniny a jogurtu
Blazulka před 5 hodinami
Gratinované brambory s česnekem
Cipinka před 6 hodinami
Tématické fráze:
švestkový koláč,
švestková bublanina s drobenkou,
koláč se švestkami,
rychlý tvarohový koláč se švestkami,
švestkový koláč recept,
švestkový koláč s drobenkou,
rychlý koláč,
recept na svestkovy kolač,
svestkovi kolac,
sveskovy kolac,
kolac svestkovy,
rychlý koláč se švěstkami,
recept švestkový koláč,
švestkový,
recepty švestkový koláč,
výborný švestkový koláč,
kolač,
švestková bublanina,
kolac se svestkama,
švestková buchta
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
mléko,
olej,
vejce,
kypřící prášek do pečiva,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
švestky,
cukr moučkový,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (105)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Neměl jsem tuk na vymazání plechu a olej taky nevadil. Super
Měl jsem málo másla na posyp a dal ho tam polovinu a dvě lžíce oleje. Super
Neměl jsem moučkovej cukru a jen krystal, který jsem nechal do těsta rozpustit v mléce. Do posypu normálně jen smíchal s moukou.
Protože jsem měl hodně šťavnatý švestky, pekl jsem celou dobu na 180 °C ( samo předehřáté troubě )
Trochu jsem se bál, že toho posypu je moc, ale výsledek ukázal, že ne.😊
Výsledek křehký a vláčný.
Příště udělá určitě ze dvou dávek. Moc děkuji za recept
Jen tedy do drobenky ze zvyku dávám hrubou mouku.
A ten pan Honza je nějaký chytrák, protože každý nemá rád kynutá těsta a kvasnice. Takže tento koláč je lepší, než ten kynutý.
senses:
Mimochodem pro mě je zas nepochopitelná drobenka z hrubé mouky..
Pro autorku 13 bodík
Švestkový koláč je výborný, chytrolíne
Příprava těsta:
3 hrnky (1/4 litr) polohrubé mouky
1 kávová lžička hladké mouky
3/4 – 1 hrnek mléka
4 lžíce pískového cukru
4 lžíce tuku (Rama, Hera…)
Půl kostky droždí
2 žloutky
Špetka nastrouhané kůry z dobře omytého citrónu
1 balíček vanilkového cukru
Špetka soli
1 lžíce polohrubé mouky na posypání těsta
Drobenka:
3 lžíce hrubé mouky
3 lžíce cukru
Vrchovatá lžíce másla
Vše v míse zpracujeme.
Upečeme v předehřáté troubě (180 °C) do zlatova.
A to fuj.... kuchař by se něčeho takového ani nedotkl.
To je snad jen nějaký žertovný recept, nebo nějaká nekvalitní nahrážka...ale zas podle gusta....
já říkám ne, ne ,ne ...fuj