Housky nebo bagetky s pórkem

Merylas Kuchař:

12 ks Slané pečivo 16 názorů

Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů
515

Suroviny

500 g hladké mouky
1,5-2 zarovnané lžičky soli
malinko mletého pepře
1/2 kostky čerstvého droždí tj. 21 g
1 necelá lžička cukru
280 ml vlažného mléka
50 ml olivového oleje
40-50 g pórku
Na potření povrchu:
1 vejce
hrubozrnná sůl
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pórek si drobně nakrájíme a na oleji si ho jen velmi krátce a lehce osmahneme až zavoní a necháme vychladnout.

  2. Prosátou hladkou mouku smícháme se solí a mletým pepřem, uděláme v ní důlek, přidáme zhruba polovinu odměřeného vlažného mléka, cukr, rozdrobíme droždí a chvíli necháme až vzejde. Můžeme postupovat i tak, že si zvlášť uděláme kvásek, jak je kdo zvyklý.

  3. Pak přidáme zbytek mléka, pórek s olejem a zaděláme těsto, které necháme vykynout.

  4. Pak ho zpracujeme do bochánku, ten rozdělíme na 4 díly a pak každý díl na 3 dílky. Opět zpracujeme do malých bochánků, z kterých si už pak děláme libovolné tvary. Mně se nejvíce líbily uzly.

  5. Vše uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení.

  6. Necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubozrnnou solí, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka

V naší rodině máme v oblibě pórek, tak jsem ho zkusila přidat do pečiva. Osmahla jsem ho na oleji jen velmi krátce, olej jsem neměla moc rozpálený. Příště zkusím přidat do těsta pórek čerstvý a posoudíme chuť.

Do těsta jsem dala 2 zarovnané lžičky soli a na povrchu jsem se snažila už moc nesolit. Kdo chce víc, tak doporučím ubrat sůl v těstě.

Žemliček je 12 kusů, ale jsou menší než v obchodě. Chutnají jen tak s máslem, nebo se sýrem a taky s jemnou vajíčkovou pomazánkou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Housky nebo bagetky s pórkem

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo