

Housky nebo bagetky s pórkem
Suroviny 12 ks
- 500 g hladké mouky
- 1,5-2 zarovnané lžičky soli
- malinko mletého pepře
- 1/2 kostky čerstvého droždí tj. 21 g
- 1 necelá lžička cukru
- 280 ml vlažného mléka
- 50 ml olivového oleje
- 40-50 g pórku
- Na potření povrchu:
- 1 vejce
- hrubozrnná sůl
Postup přípravy receptu
Pórek si drobně nakrájíme a na oleji si ho jen velmi krátce a lehce osmahneme až zavoní a necháme vychladnout.
Prosátou hladkou mouku smícháme se solí a mletým pepřem, uděláme v ní důlek, přidáme zhruba polovinu odměřeného vlažného mléka, cukr, rozdrobíme droždí a chvíli necháme až vzejde. Můžeme postupovat i tak, že si zvlášť uděláme kvásek, jak je kdo zvyklý.
Pak přidáme zbytek mléka, pórek s olejem a zaděláme těsto, které necháme vykynout.
Pak ho zpracujeme do bochánku, ten rozdělíme na 4 díly a pak každý díl na 3 dílky. Opět zpracujeme do malých bochánků, z kterých si už pak děláme libovolné tvary. Mně se nejvíce líbily uzly.
Vše uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení.
Necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubozrnnou solí, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
V naší rodině máme v oblibě pórek, tak jsem ho zkusila přidat do pečiva. Osmahla jsem ho na oleji jen velmi krátce, olej jsem neměla moc rozpálený. Příště zkusím přidat do těsta pórek čerstvý a posoudíme chuť.
Do těsta jsem dala 2 zarovnané lžičky soli a na povrchu jsem se snažila už moc nesolit. Kdo chce víc, tak doporučím ubrat sůl v těstě.
Žemliček je 12 kusů, ale jsou menší než v obchodě. Chutnají jen tak s máslem, nebo se sýrem a taky s jemnou vajíčkovou pomazánkou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Housky nebo bagetky s pórkem
-
Ještě jednou díky
-
vypadají krásně
-
Máš je moc pěkné
+
-
a safra...toto mi uteklo..taková krása voňavá
to se muší vyprubovat -
Ještě jednou všem děkuji
Marsi Mesi: Určitě by šla -
Krásné a určitě hezky voňavé, to mám ráda. Já dávám do chleba orestovanou jarní cibulku nebo i smaženou sušenou cibuli od Vietnamců
-
Krásné...a co takhle osmažená cibulka, to by taky šlo ne?
-
Vypadá to na velice vychytaný receptík, pórek máme taky moc rádi, vyzkouším
-
Merylas: Krásný recept, který mne nutí k vyzkoušení, ale už teď je mi jasné, že budou dobré. Také máme rádi pórek. Dávám ti 9.bod
-
pěkné!
-
Všem děkuji za milé komentáře
Pokud vyzkoušíte, budu ráda a snad vám budou taky chutnat
-
Také máme rádi pórek,takže chválím, ukládám a brzy udělám
-
Vypadají moc hezky
Věřím,že jsou chutné
+5
-
Krásné
+4
-