Orientální vepřové koleno

Radulinka6 Kuchař: Radulinka6

Doba přípravy: 150 minut 4-5 porcí Vepřové maso 4 názory

Suroviny

1 velké vepřové koleno
4 lžíce sojové omáčky
1/2 dcl vody
6 cm skořicové kůry
1 lžička oddenku zázvoru nastrouhaného
1 hvězdička badyánu
1 lžička cukru
3 lžíce sherry (rýžového vína)
Na zeleninovou přílohu:
lžíce oleje
stroužek na jemno nakrájeného česneku
3 cm na jemno nakrájeného oddenku oloupaného zázvoru
120 g brokolice
120 g kapusty (mrkve)
1 menší pórek nakrájený na kostky
Kapalná zálivka:
1 lžíce sojové omáčky
2 lžíce rýžového vína
2 lžíce vody
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Koleno si vykostíme a necháme na něm kůži (je důležitá pro tento pokrm) nakrájíme na 5 cm kostky.

  2. Kůži můžeme jemně nařezat, aby se sosík dostal víc do masa. Kostky si naskládáme vedle sebe, kůží dolů do většího kastrolu, pokapeme sojovkou, podlejeme vodou, přidáme skořici, nalámanou na menší kousky, posypeme zázvorem a přidáme hvězdičku badyánu.

  3. Teď postavíme kastrol na oheň, ještě špetku posolíme a počkáme, až voda podmasem začne vařit, přiklopíme pokličkou, stáhneme plamen na minimum a začneme dusit 45 minut (hlídáme, aby se nám voda uplně nevydusila a maso se nepřipálilo).

  4. Pak maso kousek po kousku obrátíme kůží nahoru.

  5. Ve víně si rozpustíme 1 lžičku cukru a podlejeme pod maso a dusíme za občasného obracení masa, asi 20 minut (zase hlídáme, aby se nám nepřipálilo. Ve finále by nám pod masem měl vzniknout jen sosík.

  6. Příprava zeleniny: Mezitím si připravíme zeleninu, kterou použijeme jako přílohu k masu s rýží. Připravíme si pánev wok nalejeme olej a důležité je, že ho musíme nechat hodně rozpálit, přidáme na plátky nakrájený česnek se zázvorem a pár vteřin orestujeme vhodíme na hodně malé kousky brokolici a rychle mícháme, za 2 minuty dáme kapustu (mrkev) a za 1 minutu pórek a 1 minutu vše společně restujeme.

  7. Těsně před podáváním podlejeme kapalnou zálivkou, aby se udělala pára a i chuť. Necháme přejít varem a trochu odpaříme. Ochutnáme, zda je zeleninka uvařená, křupavá, jak si přejeme, přisolíme nebo přikořeníme a podáváme s masem a rýží.

Poznámka

Je to sice dost zdouhavé vaření, ale stojí za to ho vyzkoušet. Čerpala jsem z Dadalovi kuchařky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 31 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Orientální vepřové koleno

Tématické fráze: sosik k veprovemu masu vepřové koleno na víně koleno se zazvorem recept rýže s brokolicí a zázvorem veprové koleno vepřové koleno recepty koleno s rýží jak nařezat maso na roládu recept na vepřové koleno z rýži vepřové koleno na zázvoru orientální kuchařka recepty vepřové maso veprove koleno na kosticky pečené koleno se sojovkou orientalni masa vepřové koleno s ryží orientalni veprovy platek sosík k masu vepřovemu pokrmy z kolena jak nařezat vepřové koleno

Zapomněl/a jsem heslo