Šlehačkovo-ovocný řez

jahoda Kuchařka: jahoda

dortová forma Ø 26cm Moučníky , Řezy 6 názorů

Suroviny

Piškot:
4 vejce
20 dkg moučkového cukru
20 dkg polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli k bílkům
Ovocný krém:
2 větší jablka
2 větší banány
2 pomeranče (lze nahradit mandarinkami čerstvými nebo kompotovanými)
4 lžíce krystalu cukru (použila jsem třtinový)
20 dkg másla
1 lžíce rumu
citronová šťáva
2 šlehačky Rama Cremefine (nebo 40% šlehačky)
1 sypká šlehačka v prášku (nebo jiný práškový ztužovač šlehačky)
citronová šťáva na pokropení piškotu
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.

  2. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, potom postupně zašleháme olej a horkou vodu a šleháme. Ještě nám směs šleháním pěkně nabude. Nakonec zlehka přes síto přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  3. Pečeme v předehřáté troubě asi 30-35min. při 160°C. Špejlí píchneme několikrát nejlépe doprostřed formy a musí být suchá.

  4. Během pečení si přichystáme ovocný krém: jablka+banány nastrouháme a pokropíme citron.šťávou. Oloupané pomeranče/mandarinky nakrájíme najemno (já jsem použila kompotované-1 plechovku).

  5. Na pánvi rozpustíme cukr do karamelu, do hotového vmícháme lžíci másla a ovoce. Dusíme chvíli, než se odpaří veškerá šťáva (netrvá to dlouho…), odstavíme, přidáme zbytek másla, rum, citron.šťávu podle své chuti a mícháme, až se máslo řádně rozpustí.

  6. Krém dáme stranou trochu vychladnout (díky máslu bude ovocný krém pevnější.)

  7. Vyšleháme obě šlehačky s cukrem a ztužovačem dotuha (trochu hotové šlehačky si nezapomeneme odložit na závěrečné zdobení).

  8. Vychladlý korpus jednou prořízneme, pokapeme citron. šťávou, potřeme šlehačkou a přiklopíme horní díl zpět. Mírně zatlačíme. Nahoru naneseme vychladlý ovocný krém (i když se Vám bude zdát krému hodně, dejte všechen – čím vyšší vrstva, tím lepší) a ozdobíme.vDáme vychladit do lednice. Minimálně na 3 hodiny, nebo přes noc – krém ztuhne hned, ale záleží, jak se Vám podaří našlehat šlehačku. Mě se moc nedařilo – použila jsem 40% místo oblíbené Cremefine a byla řidší, tak jsem krájela až druhý den.

Poznámka

Tato náplň je výborná i jako horká do palačinek (ale másla stačí v tomto případě je 1-2 lžíce na rozmíchání karamelu)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 38 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šlehačkovo-ovocný řez

Tématické fráze: šlehačkovo tvarohový krém šlehačkovo tvarohová buchta ovocný řez šlehačkovo jogurtový krém šlehačkovo tvarohové řezy šlehačkovo tvarohový moučník slehackovo máslový krém mandarinkový řez se šlehačkou šlehačkovo- tvarohový krém šlehačkovo-tvarohový krém zdobení ovocných řezů recept na slehackovo kremove rezy šlehačkovo pudinkový krém ovocný šlehačkový řez šlehačkovo ovocné řezy šlehačkovo karamelový krém ovocné řezy se šlehačkou šlehačkovo tvarohová náplň šlehačkovo ovocný krém krem do ovocnych řezů