Huspenina z vepřových loktů

Vepřové maso Doba přípravy: 120 minut + tuhnutí 24 hodin 13 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 120 minut + tuhnutí 24 hodin 13 názorů

Suroviny

2 přední syrová vepřová kolena (lokty)
1 balení plátkové želatiny (6 plátků)
8 kuliček nového koření
bílý pepř
plátky žampionů (dle velikosti dna formy)
3 bobkové listy
sůl
1 velká cibule
lžíce octu

Postup přípravy receptu

  1. Vepřová kolena dobře očistíme, opláchneme a dáme vařit do odpovídající nádoby. Zalijeme celé vodou a přidáme jednu cibuli i se slupkou, nové koření, sůl a bobkové listy. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou kolena tak měkká, že maso se samo odděluje od kosti. Kolena po uvaření vyjmeme a zbavíme všech kostí a případných nečistot.

  2. Pro naši další potřebu si ponecháme cca 0.5 – 0,75 l scezeného vývaru.

  3. V trošce vývaru si lehce podusíme nakrájené čerstvé žampiony na plátky (potřebujeme jich tolik, aby pokryla dno formy, do které budeme huspeninu plnit).

  4. Formu si vyložíme potravinářskou folii a na dno naklademe podušené plátky žampionů.

  5. Maso z kolen i s kůží nasekáme na středně velké kousky (nebo jak to máme rádi). Poklademe na vrstvu žampionů, tak aby byla všude ve stejném poměru kůže i maso.

  6. Do mírně vychladlého vývaru dáme rozpustit šest plátků želatiny a dobře po rozpuštění zamícháme. Do promíchaného vývaru s želatinou přidáme lžíci octu a zalijeme s ní nasekané maso z kolen ve formě tak, aby bylo maso těsně ponořeno.

  7. Přikryjeme folií, vložíme opatrně do lednice a necháme vychladit nejlépe do druhého dne. Před porcováním vyklopíme za pomocí potravinářské folie a krájíme na úhledné porce a podáváme buďto samostatně s chlebem, nebo s octem a cibulí jako tlačenku.

Poznámka od kuchařky

Proč lokty?

Já prostě předním kolínkům z prasete říkám lokty :)

Zeleninu tam nemíchám ze zvyku - nemám rád, když se to pak na řezu zbytečně drobí.

Komentáře k receptu Huspenina z vepřových loktů

Tématické fráze: huspenina z vepřového kolena vepřová želatina huspenina z kolena huspenina vepřová huspenina recept na sulc vepřové koleno huspenina huspenina recept vepřový sulc sulc recept recept na huspeninu vepřové koleno sulc želatina z vepřových kůží huspenina z uzeneho kolena vepřová želatyna vepřový sulc recept želatina z veproveho masa recepty na sulc postup uvaření huspeniny zelatyna z veprovych kůži