

Huspenina masitá
Suroviny
- 1 zadní vepřové koleno
- 1 kg plecka bez kůže
- 3 ks vepřových nožiček
- malá mrkev
- malá petržel
- středně velká cibule
- 2-3 sterilované okurky
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- ocet
Postup přípravy receptu
Maso dobře očistíme a uvaříme každé zvlášť v osolené vodě s kořením a kořenovou zeleninou doměkka.
Po vychladnutí vykostíme, maso pokrájíme na kousky, kůže nahrubo pomeleme nebo najemno posekáme.
Cibuli pokrájíme a spaříme v sítu horkou vodou a dáme do mísy. Mrkev nakrájíme na kolečka, okurky na plátky a přidáme k cibuli. Nakonec přidáme maso a kůže, zalijeme tuku zbaveným a přecezeným aspikem a promícháme.
Podle chuti okyselíme octem, dosolíme, ještě dobře promícháme a rozdělíme do nádob ztuhnout.
Poznámka od kuchařky
Z Řeznické kuchařky (J. Dušátka)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Huspenina masitá
-
-
franto: Tak jí nejez.
-
Nechuti mi huspenina s udenym ....
-
-
magdalenka: ano, spousta pokrmů má podobný základ, někdy i název. Jsme jen 5 km od Slovenska a navíc se chodilo na práce do Rakous a do Vídně, tam se chutě hodně potkávaly. A doma se muselo zpracovat všechno, ať to bylo ve Strážnici nebo ve Skalici.
-
magdalenka:
chtěla jsem jen vyjádřit, že jsem měla síly téměř na rozdávání...a chuť zkoušet pořád něco nového
-
cathleen: ja roupy nemám, na šťastie...
-
hospodyne: kterákoliv varianta z toho, co tu jmenujete, chutná úžasně - mňam
-
cathleen: a nikdo nemusí jíst žraločí chrupavky. Že?
-
hospodyne: Slovácko je len kúsok od nás...nedivím sa.
-
magdalenka: kdysi dávno, když "jsem nevěděla, co roupama dělat", jsem dělávala i huspeninové dorty - spodek byl z ochucených mletých kůží a kousku mletého masa, nad tím masová huspenina a nahoře zdobení ze zeleniny, koleček vajec atp, zalité aspikem...vypadalo to moc hezky a bylo to výborné
-
magdalenka: u nás se také dělá z uzeného - udíme i nožičky. Říká se jí " drkotina" - nářečí Slovácka a dělá se na fašanky. Tedy o masopustu. Moc velká dobrota. Ale je to jen sulc s masem - bez zeleniny. Chutná úžasně.
-
Simona Skolakova: keď ju miluješ, nie je čo riešiť!
-
cathleen: mamka tiež robila len v zime, skladovala v studenej špajzi...ale u nás sa huspenina robila aj s pridaním údeného mäsa. Na tento účel sa koleno, ale aj kože, chvostík z prasiatka údili. Ocot sa nepridával, ale na dno misy, tanierov, kde huspenina tuhla, sa dávali kolieska varených vajec.
-
magdalenka: jsem asi divná,mne napadá v létě hlavně grilování
,tak ale po této debatě si určo vybavím příští rok aj huspeninu