

Linecký rebarborový koláč s drobenkou
Suroviny koláčová forma
- Těsto:
- 220 g hladké mouky
- 90 g cukru moučka
- 100 g tuku (Hery)
- 2 žloutky
- špetka soli
- cca 10 stonků rebarbory (měla jsem je kratší)
- lžíce cukru krystal
- Drobenka:
- 50 g tuku (Hery)
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krystal
Postup přípravy receptu
Suroviny na těsto zpracujeme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky odpočinout.
Mezitím si oloupeme rebarboru, opláchneme a nakrájíme asi po 1 cm na kostičky. Kostky smícháme s lžící kystalového cukru.
Ze surovin na drobenku vytvoříme drobivé těsto.
Linecké těsto vyndáme z lednice, na pomoučené desce vyválíme kruh o trošku větší, než je koláčová forma, aby mohly vzniknout okraje.
Těsto opatrně přendáme do koláčové formy, prsty dotvarujeme těsto ve formě a upravíme zvýšené okraje.
Nasypeme na něj kostičky rebarbory a vše posypeme drobenkou.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180ºC a pečeme cca 30 minut do zrůžovění okrajů. Vytáhnout, nechat zchladnout, nakrájet, sníst.
Poznámka od kuchařky
Rebarbora je velmi zdravá a má pro lidské tělo mnoho prospěšných účinků. I když se většinou používá do sladkých pokrmů, fakticky je to zelenina.
Začátkem července v rebarboře stoupá koncentrace kyseliny šťavelové, tudíž se nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s tvorbou ledvinových kamenů, revmatismem a dnou a celkově by se jí člověk neměl přejíst, moc hej by mu potom rozhodně nebylo.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Linecký rebarborový koláč s drobenkou
-
Mala som trochu ine pomery surovin a miesto hery som pouzivala maslo
http://chalupnikovi.com/recepty/?p=2747. Recept som mala z knihy recetov Apetit a kolac je fajny fajny fajny. Myslim, ze na rebarbotu sa uzasne hodi prave cesto na lineckom zaklade. Pridavam foto -
-
Kyselina šťaveľová sa dá neutralizovať, stačí rebarboru pokvapkať trochou smotany ( 2-3 lyžice).
-
krásný sezonní koláček
-
Krásné dopoledne,jsouhlasím se spagetkou,taky rebarboru můžu až se mi pusa křiví.
-
-
Revbarboru můžem mooc, ale právě ji taky moooc nemůžem, z důvodů. jež uvádíš v Poznámce
, no ale jednou za čas se zahřešit musí
-
Tak už jsem dělala kynutý, hrnkový, piškotový, ale linecký ještě ne. Moc se mi líbí tvůj koláček!!