

Čočka na zelenině
Suroviny
- 350 g čočky
- 1 cibule
- olej
- 2 lžičky garam masala
- 2 mrkve
- 2 silnější plátky celeru
- 1 konzerva sekaných rajčat (450 g)
- 2 bobkové listy
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1/3 lžičky pepře
- (mouka na zahuštění)
- zelená petrželka
Postup přípravy receptu
Čočku přebereme, promyjeme a přes noc namočíme do studené vody. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a orestujeme na oleji. Ke konci restování přidáme garam masalu a krátce osmažíme, aby se koření rozvonělo.
Přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a celer a společně restujeme asi 5 minut. Přisypeme slitou čočku, drcená rajčata a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 2 cm nad čočku. Osolíme, opepříme, osladíme, přidáme bobkový list, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
Od bodu varu vaříme 25-30 minut, podle potřeby můžeme dolít vodu, ale jen tak, aby sahala těsně nad čočku. Je-li směs příliš řídká, můžeme zahustit lžičkou mouky rozmíchané v malém množství studené vody. Na závěr dokořeníme podle chuti.
Poznámka od kuchařky
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čočka na zelenině
-
MONIKA JANKOVÁ: Nevyzeráš blbo, nemôže každý všetko vedieť.
Garam masala je zmes korenia, pozri tu :https://www.toprecepty.cz/recept/10020-garam-masal...
-
Asi budu vypadat blbě ale nevím co je to garam masala
-
-
tejaja: Určitě by stačilo i vařit kratší dobu. Recept je ale inspirovaný indickou kuchyní a z té mám pocit, že všechno vaří dlouho, aby se dostatečně propojily chutě. Navíc se čočka i zelenina trochu rozvaří a tím pokrm i zahustí.
-
moc pěkné, určitě vyzkouším
-
super rcp
-
Recept je výborný, garam masala mám rada, len nevarí sa to trocha dlho ? Cez noc namočená šošovica je uvarená za pár minút.
-
-
petram: Moc se mi líbí právě ten celer v čičce. Máš dobré recepty, šité na míru těm, co by se neměli cpát masem
-
petram: jasně.. nemusí mít furt masko
rcp se mi líbí, už mám uloženo
díky
-
rebeka: No, u mě maso určitě ne
Indové by k tomu jedli rýži, můj přítel chleba a já to mám nejraději samotné.
-
a co jako příloha
chleba, brambor..
maso nee
-
tento druh receptu mam moc rada :)delam podobne, ale bez celeru, takze priste ho tam pridam