

Pečený vepřový ořez na bylinkách
Suroviny 4-6 porcí
- 1000 g vepřového ořezu
- olivový olej
- 1 cibule
- 2 větší stroužky česneku
- libeček
- celerová nať
- pažitka
- kadeřavá petrželka
- majoránka
- oregáno
- tymián
- 3 lžičky soli
- 1 lžíce Solamylu
- Bylinky pokud možno čerstvé ze záhonku a kdo by chtěl ostřejší dá si ještě chilli a nemáme-li bylinky čerstvé, dáme sušené.
Postup přípravy receptu
Do pekáčku si nalijeme asi 100 ml oleje, přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek na plátky, mletou papriku, nahrubo posekanou petrželku, libeček, nať celeru, pažitku, majoránku, oregáno, tymián, všechno osolíme, promícháme a do této marinády dáme ořez nasa, pěkně promícháme, aby byly bylinky s olejem všude a dáme přes noc do lednice marinovat (stačí i pár hodin).
Druhý den znova promícháme přikryjeme pekáček a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C.
V polovině pečení zalijeme vodou, abychom měli dobrou šťávu a ke konci pečení si rozpustíme v malém množství vody Solamyl, zalijeme šťávu, dosolíme a ještě 10-15 minut propečeme do zhoustnutí šťávy a můžeme servírovat.
Poznámka od kuchařky
Ořez je sám o sobě bezvadné maso a proto si nezaslouží nějak ho moc překořeňovat, ovšem bylinky, ty tu chuť masa jen podtrhnou. Podávala jsem předvařené a upečené, napůl rozkrojené brambory i se slupkou. Masíko bylo po upečení krásně křehoučké!
Dělala jsem pro nás dva z kila masa aby zbylo na zítra a měli jsme co dělat, abychom to nesnědli všechno, jak moc nám to chutnalo!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečený vepřový ořez na bylinkách
-
ááááá děkuji za vysvětleni,vepřový ořez mne taktéž ještě v životě nepotkal...
-
Markéta:Markétko, vepřový ořez jsou kousky masa, které se ořežou od kostí, když se maso vykosťuje-vždycky na kostích něco zbyde,tak se to prodává v marketech, konkrétně v Kaflandu a nemají ho vžycky, je totiž levnější (ca o 20,-Kč na kile
) Jinak si ho můžeš udělat doma, že ořežeš kousky z jakéhokoliv vepřového masa, nebo, když si vykosťuješ maso......stačí
od kosti je totiž maso nejchutnější -
Promiňte, že se ptám, ale co je "vepřový ořez" já se s tímhle termínem setkávám poprvé.
-
Anneetta: Anneetto, děkuji za chválu a zároveň tě vítám v naší Topkové rodině-ať se ti tady líbí
-
Dobrý den, děkuji za recept, je výborný. Dnes jsou zkoušela a nemá chybu. Uděluji bodík a přidávám k oblíbeným receptům.
-
Tom Beyk: Tome, moje taky, já jsem úplná "masařka"
-
To je moje krevní skupina.
-
nóó a tohle mi uteklo a přitom taková dobrota
nedávám česnek ale dávám to pálidlo
-
-
krásná bašta
-
Jani nádhera bylinky používám hodně a to masenko
+22
-
BILKOVAI:Ivetko, tak to jsme na tom úúúplně stejně, my jsme také děsní masožravci
-
Bibi, my jsme masožravci a při pohledu na tuto nádheru nestačím polykat
-
Bibinko, to se to krásně vaří, když je léto
! Já tady mám taky hodně bylinek a moc mě baví je používat
. Máš to
-
Všem vám děkuji za krásné komentáře a vidím, že to vaření má smysl a když uvaříte, bude to ještě lepší