Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašské frgály

Frgále - tradiční valašská specialita, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si i vy připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Vláčné kynuté těsto, sladká náplň, křupavá drobenka a nadšení strávníci.

Hodnocení receptu je 5,0 (93×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí těsta a bez doby přípravy náplně.

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta a bez doby přípravy náplně. )

2. 10. 2008 11:04

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie27 590 kJ / 6 594 kcal
Bílkoviny101,59 g
Tuky289,38 g
Vláknina24,90 g
Cholesterol 1,26 g
Sodík 144 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy883,47 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek připravuji odhadem podle svých zvyklostí.

Na Valašsku se pečou nejvíce frgály s náplní ze sušených hrušek i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek. Někteří si nakrájené, neloupané hrušky pečou v troubě a pak je pomelou a použijí, nebo i konzervují.

Recept na povidla z hrušek najdete zde

http://www.toprecepty.cz/recept/10460-hruskova-pov...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

-exol-

9. 5. 2011 20:16

dělala jsem je minulý týden a doma mi bylo řečeno, že je mám udělat tento týden zase ;-)

Merylas Merylas

28. 3. 2011 21:59

senky:Souhlas;-)

majka42: Já jsem dlouho nemohla přijít zelné náplni na chuť, ale léty se to nějak poddalo :-)) Moje babička pekla kynutý koláč se zelím přes celý plech, ale jako dítě jsem to neměla ráda:-8 Kdo to nezná, tak to chce vyzkoušet z menší dávky a třeba zachutná.

majka42

26. 3. 2011 18:11

Peču frgály už řadu let,hlavně na nějaké oslavy, ale nikdy jsem neslyšela, že by dělal někdo zelné. Jinak posílám bodík:-K

senky senky

25. 3. 2011 20:27

Mňam:-8,není nic lepšího,než čerstvý frgál a ještě teplý pokapaný rozpuštěným máslem s rumem:yes:Uź se těším na příští týden,budeme slavit a mám objednané povidlové,tvarohové,no a hlavně hruščáky:-))

Merylas Merylas

25. 3. 2011 19:58

isindy: Ivi, jsem ráda, že recepis nezklamal a že chutnaly:-K Děkuji za přidané fotečky, vždy mě potěší:-K

isindy isindy

23. 3. 2011 21:48

Marylas, po víkendu ve Valmezu jsem neodolala a frgály upekla (ty dva dovezené potomci ztrestali ještě v neděli večer :-p), jsou výborné...díky za recept, přidávám foto a bod :yes:+

Merylas Merylas

24. 10. 2010 22:00

Reny2, díky:-K Je to teda pěkná dálka;-) Ale jsem moc ráda, že receptík využiješ a doufám, že se podaří a hlavně aby frgály chutnaly. Tak snad nezklamou a moc zdravím.:-K

Reny2

22. 10. 2010 00:18

Merylas....ja uplne miluju hruskove frgale... :-*:-*:-* takze moc diky za recept...konecne mam recept a na islandu se budou delat valasske frgale... :-D:-K:yes:

Merylas Merylas

7. 3. 2010 23:42

Kris_ (neregistrovaný/á), děkuji:-K

Kris_

7. 3. 2010 17:30

díky za recept:-) vyzkoušela jsem a jsou moc dobrý :yes: ;-)

Merylas Merylas

23. 2. 2010 23:05

Barbora (neregistrovaný/á) ,děkuji, jsem moc ráda, že chutnaly:-K
Sywys (neregistrovaný/á) , já ty okraje nepotírám ničím, ale asi budu muset, bude to určitě lepší:yes:
eva hubova, měla bych prosbu:-K Nemohla by jsi ,prosím, přidat tady na Topky recept na zavařování těch pečených hrušek? Bylo by fajn,tady ten receptík mít.:-K

eva hubova eva hubova

23. 2. 2010 09:42

Krásné:yes:já je peču z hrušek které si doma upeču v troubě a pak zavařuji:yes::yes:+1

Barbora

23. 2. 2010 00:14

díky za recept vyzkoušela jsem ho a frgály jsou skvělé :yes:

Sywys

6. 1. 2010 10:26

Merylas, já jsem na Valachách přistěhovalec, ale manželova teta je peče a ještě po vyndání je potře na okrajích vodou s cukrem, někdo je potírá mlékem a někdo dokonce máslem - ony mají pak ty frgály krásně měkoučké okraje. A jsou mňam, naprosto úžasné. Pro nejlepší si jezdíme do Harchovce - Cyrilovy frgály u Val.Mez.u, myslím že oni dodávají i do toho Palačova.

Bibinka Bibinka

12. 1. 2009 21:02

Merylas, máš to krásně popsané:yes:jejda a těch náplní, prostě ukládám. Dělávám něco podobného a dávám na ten jeden koláč 3 náplně- tvarohovou, makovou a povidlovou. Mám pocit, že ty jsou chodské.;-)

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: frgále - domácí výroba nejlepší recept na frgály těsto na frgaly hruškové frgály hrušková náplň do frgálu domácí frgále maková náplň na frgály nejlepsi frgal recept recepty lidové recepty pravé valašské frgály domácí frgál domácí frgály hruškový frgál hrušková náplň pravy valašský frgál tvarohovy frgal recept tvarohové frgály náplně do frgálů testo na frgale valašské recepty

Suroviny: mouka hladká, mouka hrubá, cukr moučkový, žloutek, máslo, sůl, kůra citronová, mléko, droždí čerstvé, mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, rum, máslo, rum

TopRecepty.cz

Valašské frgály

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADX7