Rebarborový pohár

Suroviny 4 porce

6 ks rebarbory
1 smetana 33%
1 zakysaná smetana
3 pl třtinového cukru
2 pl moučkového cukru
3 pl ovesných vloček
3 pl mandlových lupínků
1 pl mleté mandle

Postup přípravy receptu

  1. Rebarboru umyjeme nakrájíme na špalíčky a dáme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme třtinovým cukrem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C cca 15-20 minut.

  2. Vločky a mandlové lupínky opražíme. Nesmíme prudce a dlouho jinak nám zhořknou. Šlehačku s moučkovým cukrem vyšleháme do tuha, přidáme zakysanku a zašleháme.

  3. Do 4 pohárů vrstvíme 1/2 vloček s lupínky, krém, rebarboru, krém, zbytek vloček s lupínky, krém. Na posyp, mleté mandle.

Komentáře k receptu Rebarborový pohár

  • danielle72 danielle72

    Jé, to je ale krásný pohárek, plná zdraví z Posázaví (nebo to je vlastně jedno odkud, vypadá prostě dobře) :yes::yes::yes: +8. bod;-)

    Odpovědět

  • nofrona nofrona (autorka receptu)

    Hmm, tak už je v bříšku;-), zase jsem o něco chytřejší. Tak tu druhou už sklízet nebudu:-(. V mrazáku se ještě najde:-p.

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Market, je to tak. Andrea má pravdu. Ale my jsme ji taky ještě koncem července ořezali a udělala jsem z ní marmeládu. Letos se jí fakt daří.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    My také končili začátkem července, spíš koncem června. Já ji teda moc nesmím, kvůli dně, ale miluju ji. Receptík bude dobrý :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    1974andrea:u nás se konzumovala taky tak,pozděj už né,právě proto jak jsi to sem Andrej dala.;-)
    Ale pohár je určitě dobrý;-):yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Tak jsem našla tohle a vím, že mi to už říkalo spousta lidí, že se má trhat do konce června, tak se tím řídím.;-)

    Reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum), patřící do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae), byla používána již v tradiční čínské medicíně před bezmála pětitisíci lety. Její kořen obsahuje například projímavé antrachinony nebo protizánětlivé třísloviny. Listy jsou jedovaté (ale zjistili jsme, že hlemýžďům je to úplně fuk). A tak se dostáváme k tomu, co je mezi kořenem a listem - k řapíkům. Jejich barva je od zelené po červenou. Buňky rebarborových řapíků obsahují více než 90 % vody, a tak má tato zelenina velmi nízkou energetickou hodnotu. Z minerálních látek v nich nalezneme zejména draslík, vápník a železo.
    Typickou kyselou chuť dávají rebarboře ovocné kyseliny - jablečná, citronová a šťavelová. Jejich obsah se v průběhu roku mění - na jaře je ve prospěch kyseliny jablečné a v červenci stoupá obsah kyseliny šťavelové. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové se rebarbora nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s tvorbou ledvinových kamenů, revmatismem a dnou.

    Odpovědět

  • nofrona nofrona (autorka receptu)

    Tak o tom nic nevím:-O, http://www.chovatelka.cz/clanek/pestujeme-rebarboru.
    Já ji vždy začátkem prázdnin ořežu, pokud je co;-) a dám na mrazák. A koncem prázdnin dorůstá další:-).

    rebeka: díky:-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Myslím, že rebarbora by se v tomhle období už neměla konzumovat, je v ní plno kyseliny šťavelové. Má se trhat do sv. Jana v červnu. Ale nápad dobrý:-p

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    :-S:-S hmm, tak vidím, že se OPRAVDU "nedaří".. kecko:-D:-D:-D:-D
    krásný pohárik:-p;-):-K:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kdy trhat rebarboru do kdy trhat rebarboru rebarbora šlehačka rebarbora recepty rebarbora kdy trhat rebabora na pohár vločky zhořknou lebarbora džem recept kdy trhat sklízet rebarboru lebarbora kdy trhat rebarora pohár revenovy pohar recepty z rebarbory do kdy se může trhat rebarboru rebarbora do kdy trhat rebarborové listy vlocky reven zdravý rebarborový koláč rebarborový pohár s tvarohem rebarbora a zakysana smetana