Suroviny
Porce: 4 nohy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 961 kJ / 2 859 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,12 g |
Tuky | 61,58 g |
Vláknina | 52,50 g |
Cholesterol | 474 mg |
Sodík | 168 mg |
Sůl | 0,24 g |
Sacharidy | 479,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na vál vysypeme mouku a uprostřed uděláme důlek.
Krok 2: Smícháme teplou vodu se solí, olejem a octem a rozšleháme vejce. Vylijeme do mouky a vypracujeme těsto.
Krok 3: V troubě si předehřejeme široký hrnec.
Krok 4: Hladké a lesklé těsto rozdělíme na 4 bochánky a dáme odpočívat pod nahřátý hrnec.
Krok 5: Dále si připravíme strouhanku dozlatova opečenou.
Krok 6: Oloupeme celá jablka.
Krok 7: Budeme ještě potřebovat plátno o velikosti 2 větších utěrek. Asi po 45 min pomoučíme plátno a vyválíme z bochánku ovál, pak už těsto vytahuji ručně.
Krok 8: Vytažené těsto na plátně potřu máslem, posypu strouhankou, postrouhám jablky, posypu vanilkovým cukrem, cukrem /asi 3 polévkové lžíce na nohu/, přidám skořici. Zahnu delší strany 2cm dovnitř a pomocí plátna stočím. Po každém otočení mažu máslem. Mazat povrch před pečením i po upečení.
Krok 9: Pečeme na papíru na 190 stupňů cca 50min.
Zveřejněno 7. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B9RJ
Moje poznámka
Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B9RJ
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 1 hodinou
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 15 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 16 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 16 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 16 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 32 minutami
Kedlubnové zelí
Merylas před 1 hodinou
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 2 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 17 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 18 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 20 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 21 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 21 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 22 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 22 hodinami
Tématické fráze:
topolánek recepty,
kuchařka naší vesnice recepty,
kuchařky a recepty,
recept na tažený štrůdl,
e- kuchařka recepty,
kuchařka naší vesnice,
kuchařka on line,
komunistická jídla,
tažený štrudl,
top kuchařka,
recept ceska kucharska,
kuchařka naší vesnice on lihe,
kuchařka naší vesnice recepty on line,
československá kuchařka,
kuchařka,
jablečný závin z komunisticke kucharky,
recepty z vesnice,
rok v nasi kuchyni ulehlova,
štrůdl z taženého těsta,
kuchařka naší vesnice -1967
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
olej slunečnicový,
ocet,
vejce,
žloutek,
sůl,
jablko,
strouhanka,
skořice,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
máslo
Komentáře (13)
Závin tažený tam je taky, jen je tam samozřejmě na gramáže uvedený tuk, cukr, máslo, ale to si stejně každý upravujem dle svého.
(novější, ale na jiném principu je pak Ottova kuchařka naší vesnice)
Tažený závin nedělám z oleje ale z přídavku sádla a másla, to zas mám od prababčiky.