

Cizrna z jihu Čech (příloha)
Suroviny 3 - 4 porce
- 250 g cizrny (suchá)
- zeleninový bujon
- 1 bobkový list
- špek (asi 100 g)
- menší cibule
- 3 lžičky hladké mouky
- sůl
- pepř
- majoránka
- 3 stroužky česneku
Postup přípravy receptu
Cizrnu propláchneme a namočíme, nejlépe přes noc.
Druhý den ji vaříme v téže vodě s bobkovým listem a bujonem asi 1,5 hodiny. Když je měkká, zcedíme.
Ve větším kastrůlku si rozškvaříme špek nakrájený na malé kostičky, přidáme cibuli na kostičky a asi 2 minutky společně restujeme.
Pak přidáme hladkou mouku, uděláme si jíšku.
Přisypeme uvařenou cizrnu, promícháme, přilijeme asi 1 dcl vody a 10 minut provaříme.
Dochutíme rozemnutou majoránkou a rozmačkaným česnekem, případně solí a pepřem.
Podáváme jako přílohu k masu (my jsme měli uzenou kýtu).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Cizrna z jihu Čech (příloha)
-
Ted to delam v New Orleans a vypada to slibne-uz se tesime na veceri....
Jim a Ali
-
Konečně jsem našel ten správný "budechutnat" recept na cizrnu
.
Ještě jsem ji nejedl a nedávno jsem ji ze zvědavosti koupil. Takže s uzeným to beru šéfe a vyzkouším -
Super,díky za tip na víkendový oběd
-
Vaclav Fronek: Moc děkuji, i já jsem dělala poprvé - stejně jako ty - pod heslem: člověk má ochutnat všechno
Upravila jsem tak nějak podle sebe a bylo to dobré, určitě jeětě zopakuji
-
Ostudně musím přiznat, že jsem cizrnu ještě neochutnal. Ale láká mne to a jistě to jako jihočecha okusím. Člověk má ochutnat všechno. Mám rád hrášek, kukuřici, kus kus, čočku, tak proč ne cizrnu. ZKUSÍM. +BODÍK 7
-
1974andrea: Děkuji moc, uzené bylo z malého venkovského řeznictví
Lahoda
Jen okurky nemám domácí, ty ještě neumím
-
Mně by to chutnalo, hlavně s tím uzeným
-
Bibinka: Byl to můj první pokus o cizrnu - opravdu jsem ji měla namočenou přes noc a podle receptů z internetu jsem ji vařila hodinu - a po ochutnání byla stále tvrdá. Tak jsem přidala půl hodinky a bylo to akorát.
-
Anna Kocikova:já cizrnu v plechovce používám a její příprava je velmi rychlá
-
Hezky připravená dobrůtka
+
Jen já ,když vidím,že se má něco vařit delší dobu(cizrna,hrách,fazole)tak mi vždycky naskáčou pupínky
Ale viděla jsem cizrnu v plechovce,tak vyzkouším
-
Sunny, jsem čistokrevná jihočeška, ale takto upravený recept neznám
a co mě zaráží je, že cizrnu vaříš 1 a půl hodiny, už jsem jí párkrát dělala, ale takhle dlouho nikoliv-zvlášť, když byla namočená