

Lilek alla parmiggiana
Suroviny 2 porce
- 1 lilek
- 100 g hladké mouky
- extra panenský olivový olej
- 100 ml sekaných rajčat
- 2 stroužky česneku
- 2 dcl suchého bílého vína
- hrst čerstvé bazalky (je možné použít i sušenou)
- 250 g Mozzarelly
- hrst strouhaného Parmazánu
- špetka soli
Postup přípravy receptu
Lilek nakrájíme na kolečka (cca cm široká, ale toto záleží na Vás), osolíme a necháme vyplakat a usušit v ubrousku. Poté obalíme v hladké mouce a na velmi rozpáleném extra panenském oleji osmažíme dozlatova.
Znovu necháme osušit na papírovém ubrousku. Připravíme si rajčatovou polpu - sekaná rajčata ochutíme tak, že do oleje na pánev dáme 2 stroužky česneku, necháme dozlatova smažit a vyndáme.
Přidáme rajčata a na vysokém plamenu necháme zatáhnout. Než plamen ztlumíme, dáme do rajčat trochu suchého bílého vína. Až se víno odpaří, plamen stáhneme a chvilku provaříme.
Přidáme čerstvou bazalku a trochu parmezánu, který vmícháme. Můžeme přidat trochu oleje. Poté si nakrájíme mozzarellu na kolečka a připravíme si lilek, pomažeme ho rajčatovou šťávou, dáme mozzarellu a posypeme trochou parmazánu. Já dávám 5 koleček lilku na porci.
Končíme mozzarellou, kterou navrch před zapečením posypeme strouhaným parmazánem a zakápneme olejem.
Poznámka od kuchařky
Peču to tak, aby se mozzarella roztekla a chutě se spojily. Nebojte se dát více rajčatové omáčky, protože při servírování nesmí být parmiggiana suchá. Recept je na klasický zapékaný lilek, ne na odlehčenou verzi :))) všem přeji dobrou chuť :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Lilek alla parmiggiana
-
Asi dobrota
A budu mít lilek určitě vyzkouším