Croquembouche - Krokánbuš
Krokánbuš, neboli "křupe v ústech", jak název přesně vystihuje, jde o poměrně náročný cukrářský kousek, který však zazáří na každém večírku, svatbě, nebo oslavě. Skládá se z malých větrníčků, které plníme smetanovým krémem a slepujeme karamelem. Celé dílo ozdobíme nitkami karamelu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 986 kJ / 2 387 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 50,42 g |
| Tuky | 113,74 g |
| Vláknina | 4,50 g |
| Cholesterol | 1,29 g |
| Sodík | 2,00 g |
| Sůl | 4,84 g |
| Sacharidy | 288,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve uděláme odpalované těsto. V hrnci s vyšším okrajem rozehřejeme vodu s máslem a solí. Až se máslo rozpustí, přidáme za stálého míchaní mouku.
Krok 2: Těsto odpalujeme asi 2 minuty, až vznikne husté těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Do vychladlého těsta zašleháme ručním šlehačem jedno vejce po druhém.
Krok 3: Troubu vyhřejeme na 190 °C.
Krok 4: Těsto dáme do cukrářského pytlíku a na plech vyložený pečicím papírem děláme malé větrníčky.
Krok 5: Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10-15 minut. Troubu nesmíme otevírat.
Krok 6: Necháme vychladnout a každý větrníček zespodu naplníme pomocí plničky šlehačkou vyšlehanou s cukrem a ztužovačem.
Krok 7: Na pánvi uděláme karamel rozpuštěním cukru.
Krok 8: Začneme tvořit věž tak, že jeden větrníček po druhém zespodu namáčíme v karamelu a slepujeme pyramidu.
Krok 9: Ze zbylého karamelu pomocí vidličky uděláme nitky, kterými pyramidu dozdobíme.
Zveřejněno 18. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Croquembouche - Krokánbuš
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YXop
Moje poznámka
Croquembouche - Krokánbuš
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YXop
Nejnovější recepty
Mleté kuličky se žampiony
Přidáno před 10 hodinami
Skořicová kolečka
Přidáno před 10 hodinami
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřová plec na paprice
Přidáno před 14 hodinami
Nivová s ořechy a jablkem
Přidáno před 15 hodinami
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno 7. 12. 2025 08:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuře pečené v podmáslí
kimlo před 14 minutami
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 9 hodinami
Domácí langoše
BTKILI před 13 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 14 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 14 hodinami
Ořechové pracny
Alamatej před 14 hodinami
Rychlá toskánská polévka
Kajkajak před 14 hodinami
Vepřové na paprice
Misicka77 před 15 hodinami
Krémová polévka z pečené dýně s kokosovým mlékem
JarkaST. před 15 hodinami
Dýňová polévka mistra kuchaře
Merylas před 15 hodinami
Tématické fráze:
krokambuš,
crocanbush,
croquembouche,
krokanbusch,
crokanbuš,
croquembouche recept,
krokán buš,
pyramida z větrníčků,
krokanbouch,
pyramida z odpalovaného těsta,
krokambuž,
crockenbush recept,
krokambůš recept,
krokan bus moucnik,
kuličky z odpalovaného těsta,
piramida z odpalovaného těsta,
recepty krokambus,
krokanbuš foto,
šlehačkové větrníčky,
piramida z větrníčku
Suroviny:
mouka polohrubá,
vejce,
máslo,
sůl,
voda,
smetana ke šlehání,
cukr moučkový,
ztužovač šlehačky,
cukr krystal
Komentáře (16)
Máš to moc pěkný a každý, co to tuý má je trošku jiné