Polievka z morských rýb a plodov mora

amalia Kuchařka: amalia

Polévky 5 názorů

Suroviny

1200-1500 g mořské ryby
800-900 g směsi mořských plodů
1 l rybího vývaru (court bouillon)
2 l suchého bílého vína
4-5 malých růžových brambor
4-5 masitých rajčat
1 cibule
1 pórek
3 polévkové lžíce olivového oleje
špetka šafránu
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci speníme na oleji nadrobno pokrájanú cibuľu a pór a pridáme pokrájanú dužinu z paradajok.

  2. Menšie ryby vypitváme a dáme do hrnca spolu s hlavami s väčších rýb, s niekoľkými mušľami a kruniermi z kreviet.

  3. Pridáme štipku šafránu, podlejeme rybacím vývarom a vínom.

  4. Varíme neprikryté.

  5. Medzitým očistíme väčšie ryby, pokrájame na kusy a očistíme sépie (opatrne, aby neprasko, z nich vyberieme váčok s čiernym farbivom, a priesvitný ostrý "zobáčik"), z kreviet a langúst vytiahneme črievko.

  6. Malé uvarené ryby, hlavy a kruniere vyberieme z polievky, kruniere vyhodíme a z rýb oberieme mäso.

  7. Do hrnca s polievkou teraz dáme kusy väčších rýb a varíme, kým nezmäknú. Podlievame vínom.

  8. Potom k nim pridáme mäso z malých rýb, zvyšné dobre umyté mušle (neotvorené!), sépie pokrájané na kolieska a čisté chvostíky kôrovcov.

  9. Varíme, kým sa mušle neotvoria, zatvorené vyhodíme.

  10. Počas varenia stále podlievame vínom. Okrem šafránu do polievky nedávame nijaké korenie ani soľ.

    Podávame so zemiakmi, ktoré sme osobitne uvarili v šupke a pokrájali na kocky. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Poznámka

Uverejnené aj na Topreceptoch.sk a na Vareche.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Polievka z morských rýb a plodov mora

  • Frantiska Frantiska

    vypada uzasne :)

    Odpovědět

  • Vaše jméno: Vaše jméno:(neregistrovaný)

    výborné suroviny = výborná polievka
    čo sa týka dostupnosti a ceny surovín, dá sa to aj v SR a ČR
    proste si nekúpte 3x pangasa a doprajte si inú chuť

    Odpovědět

  • amalia amalia(autorka receptu)

    Vaclav Fronek: Václav, ja som tiež zs to, že sa potraviny majú jesť maximálne 200 km od miesta, odkiaľ pochádzajú. Túto polievku som varila v Languedocu, kde už vyše dvadsať rokov trávim každé leto:-)) V zime varím to, čo rastie a loví sa na Slovensku, prípadne v Česku či v Maďarsku;-)

    Odpovědět

  • enynka enynka(neregistrovaná)

    Tu znam,pridavam tam jeste bily pepr a nove koreni.Je moc dobra,ale ne pred jizdou autem.Zase ji nekdy uvarim.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Promiň mi upřímnost. Recept je moc zajímavý a jistě fantastický. Věř mi, že bych si ho rád dal někde v restauraci, ale doma bych ho nedělal z prostých důvodů. SUROVINY- Velmi těžko dostupné a ne zrovna levné. Jinak jak píšu MOC,MOC by mne to svedlo. Proto snad dávám +bodík 1 a ne protože bych chtěl polévku vařit.A ani nebudu. Uznávám, že jiný kraj,jiný mrav.Proti chuti žádný dišputát.Promiň.

    Odpovědět

Tématické fráze: morské plody recepty sepie polevka polévka ze sépie polévka ze sépií sépií polévka recept morské ryby top recepty