Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostružinový džem s aronií

Domácí ostružinový džem s aronií má výraznou ovocnou chuť s vyváženým poměrem sladkosti a trpkosti. Rum a koření dodají džemu výraznější chuť a příjemné aroma. Hodí se na čerstvé pečivo, do jogurtu i do dezertů.

Hodnocení receptu je 3,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaB1

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 401 kJ /
4 876 kcal
Bílkoviny19,84 g
Tuky8,53 g
Vláknina84,31 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 56 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 122,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hřebíčky povaříme ve vodě 15 minut, poté je vyjmeme. Krok 2: Přidáme omyté aronie a po 5 minutách přidáme i ostružiny. Krok 3: Směs ovoce vaříme 5 minut, potom ovoce rozmačkáme šťuchadlem na brambory. Krok 4: Odvážíme cukr a trochu odebereme. Krok 5: V odebraném cukru rozmícháme Želírfix, vsypeme do vařícího ovoce a povaříme 5 minut. Krok 6: Potom po částech přisypáváme zbývající cukr. Povaříme asi 3 minuty a odstavíme. Džem nepění. Krok 7: Do odstaveného džemu vmícháme kyselinu citrónovou, skořici a rum. Krok 8: Džem plníme do skleniček a sterilujeme 15 minut při 85°C.

TIP: Aronie a její využití

Zveřejněno 14. 1. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ostružinový džem s aronií

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nXlY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ostružinový džem s aronií

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nXlY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Aronii je výborné usušit a potom používat na čaj, podobně jako šípky. Také se dají převařit několikrát.

JanaB1: já už mám keř hodně dlouho a o jakou odrůdu se jedná, vůbec nemám potuchy. Teď už téměř nezavařuji, tak ani nemám co přibarvovat. Takže bobulky i nadále zůstanou pro ptáčky - ať si užijí. :-D

Nadja: Mám odrůdu Nero (keř). Samotnou Arónii nezavařuji, ale je dobrá na přibarvování džemů a marmelád, nebo vína.

JanaB1: vidím, že používáš aronii, já ji mám na zahrádce, ale nikomu z nás nechutná - je trpká. Tak ji vždycky oberou ptáčci. :-D
Dělala jsem ji samotnou, pak s jablky, ale ani tak nic moc, spíše nic.
:-S Nevím, zda jsem kdysi nekoupila nějakou špatnou odrůdu.

Hm, to mě nenapadlo,obojího jsem měla loni dost, snad se letos opět něco urodí.Ráda bych džem vyzkoušela.:-p:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
marmeláda z aronie s jablky, co s aronií, džem z aronie s jablky, recepty s aronií, recepty na aronii, ostruzinovy dzem saronii, jak se dělá ostružinový džem, recepty rakytník s arónií, ostruziny aronie marmeláda, recepty z aronie, aronie,ostružiny, co s aronii nero, aronie recepty, recept na aronii, boruvkovo ostruzinovy dzem, marmeláda s aronii, aronie nero recepty, marmeláda z aronie a jablek, ostružinový džem s rakytník, recept dia ostružinový džem

Suroviny:
ostružiny, arónie, voda, cukr krystal, koření hřebíček, kyselina citronová, skořice mletá, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu