Hovězí pupek na bylinkách

Hovězí maso Doba přípravy: příprava + pečení =cca 2,5 hod. 14 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: příprava + pečení =cca 2,5 hod. 14 názorů

Suroviny 2x 400g

2 kusy hovězího pupku (cca po 400g)
Olivový olej
rozmarýn
tymián
muškátový oříšek
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Ve hmoždíři si nadrtíme pár snítek rozmarýnu, tymiánu, nastrouhanou špetku muškátového oříšku, pepře s přidáním pár lžic oleje. Zatím nesolíme.

  2. Očistíme maso, s každým dobře odleženým kusem hovězího pupku se s čistýma rukama dostatečně plných dlaní hmoždířovým sosíkem pomazlíme, aby byl celkově pomazlen.

  3. Dáme do mikrotenového sáčku a necháme v chladničce cca 120 minut odpočinout. Případný zbylý sos uchováme.

  4. Kvalitní steakovou pánev velice silně nahřejeme, až se zdá, že se z ní kouří. Vložíme odležené maso a velice prudce pečeme cca 3-4 minuty a pak otočíme a opečenou stranu osolíme. Opět pečeme cca 3-4 minuty. Záleží na tom, jak chceme mít masíčko propečené.

  5. Médium a tak v polovici kusu potravin. Teploměrem masa je cca 60-62°C. Do masa nikdy vidličkou nepícháme. Pak maso necháme odpočinout. Nejlépe zabalené v alobalu cca 10-12 minut. Pak už jen podáváme. Použít můžeme zbylý sosík.

Poznámka od kuchařky

Protože masa bylo hodně /2x cca 400g na dvě porce/, bylo jen pár bramůrků.

Komentáře k receptu Hovězí pupek na bylinkách

  • Drobek Drobek

    Pepa: Já mám nejbližší Makro 90 km daleko, to by se skutečně prodražilo.;-(
    Máš samozřejmě pravdu, ale české maso z dvouletého býka vyhoví taky. Pak do vakua a na tři týdny do lednice dokáže ten zázrak taky. ;-)

    Odpovědět

  • Pepa Pepa(neregistrovaná)

    Souhlasím s Andreou. Zapomeňte na řezníky a teploměry. Skočte si do Makra a kupte si pořádný odleželý maso. Já už jiný steak nejím, než flank z Argentiny a nebo z USA. Stačí na rozpálené pánvi 2x max. 2min. a potom šup do trouby na 10 - 15 min. Podle toho, jak ho chcete mít propečený. A nic neodblaňuji a masíčko je křehké a plné šťávy!
    No, pravda, zadarmo to není:-(

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Vaclav Fronek: Já mám taky dva, to jen casino neví, že když maso propíchne jako kordem už nic nezměří :-))

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Drobek:Mám dva. Jeden se napíchne do masa a druhý je na udržení určité teploty v kapalině a pod. Obrázky jsem asi před pár dny dal na pokec.

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Teploměr je nejlepší bodcový, doporučené a jediné správné použití je píchnout do masa ze strany, jinak se maso díky tomu jak je silné propíchne a už není co měřit.
    Dále, jsou dva druhy podávání.
    První a doporučený je po odležení nakrájet na prkýnku na tenké plátky. Ono má dlouhé vlákno a je to skoro neukousnutelné.
    Druhý je podávat vcelku, podivný zvyk v Česku a možná i jinde, protože co s tím na talíři, když to vzdoruje příborovým nožům.
    Pupek nebo jak se tomu taky říká hrudí jsou dva druhy masa. První, vpředu hrudního koše je v Americe skirt, druhý, víc vzadu flank. http://en.wikipedia.org/wiki/Skirt_steak
    Liší se jen tím, kterým směrem vede vlákno a napříč vlákna se musí krájet.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Naprosto souhlasím se vším o čem se psalo k mému hovězímu pupku. Velká chyba byla už když jsem sice odblanil pupek, ALE NEDOKONALE !!! Tím jsem měl další problémy s potřebným dopečením. Sice to bylo jedlé ale jak jsem napsal na pokecu. k pupku se nebudu vracet a pokorně se vracím k jiným masíkům. Zvláště když nemusí být vždy ve snížené ceně. Teploměry používám dva . Snad jeden Teskoma podlouhlý a druhý jakýsi kulaté měřidlo. Není to taky žádný zázrak a vždy je to trochu risk. A ještě k blánám !! Já sice jsem si na nich nešmák ale můj pejsek si liboval. Beru to sportovně. Ale kdybych to nevyzkoušel, tak bych nemohl posoudit. Už vím a už nechci. Ale zkoušet něco jiného budu zkoušet dál.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    casino:Tak z pupku může být flank nebo hanger steak, horní nebo spodní šál, ale to určitě víte. Včera jsem zrovna připravovala a jako podrážka rozhodně nebyl. Teploměr k tomu teda taky nemám, ale poznám to stlačením prstů, jestli klade ten správný odpor. Vy ne, takovej profík?;-) A co se výběru hovězího masa nejen na steaky týče, raději zvolím Makro, kde si na etiketě přečtu mimo jiné i to, jak je maso vyzrálé a z jak starého kusu. U řezníka kupuji max. vepřové.

    Odpovědět

  • casino casino

    To vypadá jako rcp na flank steak...
    To co je na obrázku moc jedle nevypadá, natož "velmi jedle" jak je psáno níže, už vůbec ne:-//
    Jídlo má tu výhodu, že když prošvihnete ten správný moment tepelné úpravy, tak maso dodusíte. Akorát budete jídlo podávat minimálně o hodinku později:-))
    Vím, o čem mluvím. Zkoušel jsem dělat pupek na minutku 2x
    Poprvé jsem sousto zkoušel ukroutit po krokodýlím způsobu, podruhé urvat jako hyena:-)) V obou případech jsem to nakonec dotáhl do poživatelna v troubě:-//
    Z postupu to není příliš znát, tak by mě zajímalo, zda autor opravdu takové kousky poměřuje teploměrem, a pokud ano, tak jakým.
    Já mám bodcový teploměr, ale na takové maso je nevhodný, tak proto se ptám:-))

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Ano, je to v Česku málo známá úprava tohohle masa. Kdysi se tomu říkalo řeznický steak, protože díky své tuhosti to bylo normálně neprodejné a řezníci si to nosili domů. Potom kdosi přišel na to, že toto maso má vynikající chuť a správnou přípravou se z toho stane dobrota. :-*
    Samozřejmě musí být dokonale očištěno od blan i tlustého na povrchu. Tuk uvnitř naopak pomůže aby maso nebylo suché.
    Je to naše oblíbené, ale těžko se shání vcelku a bez kosti, normálně se prodává na polévku a v menších kusech.
    Po tomhle úvodu je snad samozřejmý bod a kytička :-K

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Já jsem Zatim z pupku vařil jen polévku.Taková úprava mě nenapadla;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Dobře ochucený stejček;-):yes:. Taky odblaňuji, zdá se mi na minutce dost tuhá, při delším dušení nebo pečení to neva;-) A mám taky radši velký kus masa a málo brambůrků:-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Vašíku, víš, že já pupek ještě nikdy nejedla a ani na něj nemám štěstí, jinak bych ho okamžitě koupila;-) ale vypadá to velmi jedle a ani by mi tam ty blanky nevadily, ale asi to je lepší odblanit-někdo to nerad a vypadá to lépe;-) Máš 4.:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Mě by takto připravené maso určitě chutnalo:-p:yes:
    Jen mám problém.Na tyto"minutky"si netroufám:-SMám strach,že bych masíčko zmrvila:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala(moderátorka)

    Já bych to maso předem odblanila ;-):-8

    Odpovědět

Tématické fráze: hovezi pupek hovězí pupek recept hovezi pupek recepty hovězí na bylinkách skirt steak recepty hovězí pupek recepty z hovězího pupku hovězí pupek uprava pomalu pečený hovězí pupek hovězí spodní šál recept recept na hovězí pupek veprovy pupek hovězí spodní šál recepty polevka z hoveziho pupku pečený hovězí pupek úprava hovězího pupku hovezi hrudni recepty recepty na hovězí pupek skirt steak recept recept hovezi pupek