Tyrolské Gröstle

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Bramborová jídla 37 názorů

Suroviny

brambory uvařené ve slupce oloupané a nakrájené na plátky
cibule ( čím více, tím lépe )
tyrolský špek ( popř. schwarzwaldská šunka nebo jiná sušená )
vejce
pepř
sůl
olej
Recept si zatím oblíbilo 85 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji začneme restovat cibuli nakrájenou na proužky, když zesklovatí, přidáme na širší pruhy nakrájený špek.

  2. Chvilku restujeme a přidáme opékat brambory, osolíme, opepříme a opékáme. Mezitím ještě připravíme sázená vejce ( volská oka), která při servírování položíme na brambory.

Poznámka

V Tyrolských Alpách je tento pokrm všude, jak na svazích v restauracích, tak v podhorských vesnicích. Najdete ho s mnoha obměnami, s vepřovým, hovězím i kachním restovaným masem. Někde přidávají do brambor majoránku, což je také výborné. Toto je jednoduchá, a mně nejvíc chutnající, varianta.

Nepíši žádné gramáže, všeho podle chuti a počtu strávníků.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 566 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tyrolské Gröstle

  • kkkarel3k kkkarel3k

    Amerikanizmus mně také vadí. Ale stejně mně vadí slovo váha ne smyslu hmotnost - gramáž. Slovo váha v češtině znamená zařízení, na kterém se zjišťuje hmotnost - gramáž. Vážíme na vahách. Pokud budu něco vážit, znamená to také, že budu zvažovat např. jestli bude pršet nebo sněžit. V kuchyni tedy zůstaňme raději u té gramáže :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Paul Sulc:
    No, ono s tou VÁHOU (hmotností) je to podobné jako s MARMELÁDOU (citrusová zavařenina), s RUMEM (z cukrové třtiny) nebo s MÁSLEM, že :-)
    GRAMÁŽ mi přijde OK :-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Paul Sulc: Naprosto s Vámi souhlasím, taky se mi nelíbí ta spousta anglicismů, které se v posledních letech přímo derou do češtiny. Na druhé straně se musím Andrey zastat, slovo gramáž je i v češtině běžné - jak sama píše, měříme v gramech a nachází se také v oficiálních slovnících spisovné češtiny, které vznikly v akademickém prostředí http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=gram%C3%A1%C5%BE.... Je to něco jiného, než když Češi řeknou, že je něco "kúl" nebo že jsou "hepy"!

    Odpovědět

  • Paul Sulc Paul Sulc

    HASIC Vam nevadi ta spousta anglicismu za poslednich 20 let? To Cesi chteji vypadt ''internacionalne''. Ja jsem od 68 v USA,ale v Cesku se anglicismum pokud mozno vyhybam, abych nebyl za troubu,ktery uz cesky nemluvi. A proc rujnovat rodnou rec?

    Odpovědět

  • hasic hasic

    Paul Sulc: Co je špatně na "gramáži"?

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Paul Sulc: Recepty uvádím většinou v gramech, takže gramáž tam ponechám, je to zcela zažitý výraz. Váha mi přijde zastaralá až moc ;-)

    Odpovědět

  • Paul Sulc Paul Sulc

    Jiste je to perfektni, ale neslo by to lepe cesky, po staru, " nebudu uvadet zadnou vahu''. Ta ''gramaz ''je ponekud protazena za vlasy.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Všem, kteří vyzkoušeli a pochutnali si, moc děkuji zprávy ;-) :-K

    Odpovědět

  • Jajajajaapaja Jajajajaapaja

    Dneska vyzkoušeno, dala jsem anglickou, a musím jen chválit.

    Odpovědět

  • erika erika(neregistrovaná)

    Práve ich manžel dojedol a jeho reakcia bola"toto sa bude robiť miesto francúzskych zemiakov"!!!!! Chutné a rýchle jedlo a pridala som uhorkový šalát z vlastnej úrody

    Odpovědět

  • ludmila ludmila(neregistrovaná)

    u nás na vysočině tomu říkáme sedlácký brambory, někdy přidám trochu čerstvého tymiánu :-)

    Odpovědět

  • Elina Elina(neregistrovaná)

    právě jsme si na tom moc pochutnali<3:yes:

    Odpovědět

  • Simona Simona(neregistrovaná)

    Znám, výborné, dělávala mi to kamarádka v Německu, ale dělá to ze syrových brambor, také to jde, musí být hodně rozpáleá pánev, cibule a špek až když jsou brambory měkkčí. :-D:-));-):-p

    Odpovědět

  • farmerka farmerka

    dělala jsem včera k večeři,rychlé a výborné:yes::-p

    Odpovědět

  • EVA EVA(neregistrovaný)

    vypadá to moc dobre to určitě udělám

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: tyrolske brambory tyrolske grostle tyrolský špek tyrolské brambory recept tyrolske recepty tyrolsky grostl tyrolská pánev tyrolské grestle tyrolsky špek recept grestle tyrolske jidlo tyrolský špek recepty tyrolske brambory se spekem a cibuli tyrolský chléb tyrolský chléb tyrolske jidla recepty k mani tyrolské zapečené brambory tyrolsky salat tyrolske vejce

Zapomněl/a jsem heslo