Hovězí cikánská pečeně (z pomalého hrnce)
Pečené hovězí maso potěší každého. Díky pomalému hrnci je příprava snadná, a výsledkem je krásně měkké, šťavnaté maso, provoněné slaninou. Z výpeku a leča vznikne lahodná omáčka, kterou doplní kousky nakládaných okurek a čerstvá paprika.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 840 kJ / 1 874 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 229,43 g |
Tuky | 97,77 g |
Vláknina | 6,60 g |
Cholesterol | 540 mg |
Sodík | 2,08 g |
Sůl | 5,00 g |
Sacharidy | 16,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve nakrájíme slaninu na hranolky a vložíme ji na půl hodiny do mrazáku (lépe se pak bude maso špikovat).
Krok 2: Do masa tenkým dlouhým nožem prořízneme ve směru vláken otvory, do kterých vsuneme slaninu. Maso ze všech stran osolíme a opepříme.
Krok 3: Na sporáku v nádobě pomalého hrnce (pokud je k tomu určena) nebo pánvi rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dohněda.
Krok 4: Vyjmeme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, popř. zbytek slaniny. Orestujeme, vrátíme zpět maso a přilijeme lečo, rozmíchané s protlakem. Zalijeme cca 200 ml vývaru, sundáme ze sporáku a zapneme pomalý hrnec na stupeň II na 4,5 hodiny.
Krok 5: Maso můžeme občas obrátit. Když je maso měkké, vyjmeme ho a udržujeme v teple. Maso před podáváním nakrájíme na plátky.
Krok 6: Šťávu můžeme propasírovat (já už jsem dále použila klasický hrnec). Do šťávy nakrájíme na slabé nudličky okurky a papriku. V případě nutnosti přilijeme trochu vývaru a provaříme. Zahustit můžeme dle zvyklostí. Dochutíme, popř. pokud máme rajčata kyselejší, můžeme malinko přisladit.
Zveřejněno 29. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí cikánská pečeně (z pomalého hrnce)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/klRx
Moje poznámka
Hovězí cikánská pečeně (z pomalého hrnce)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/klRx
Nejnovější recepty
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno před 15 hodinami
Makový dortík
Přidáno před 15 hodinami
Grilované maso v černém pivu
Přidáno před 15 hodinami
Ledvinky na špeku
Přidáno před 15 hodinami
Tagliatelle se zeleninou
Přidáno před 15 hodinami
Lasagne s cuketou
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mirabelková bublanina
alexjdubec před 4 minutami
Babiččiny šunkofleky
Darwin před 16 minutami
Čínský okurkový salát
mertice před 1 hodinou
Hrnková buchta (s čímkoliv)
vaclavagregrova před 1 hodinou
Křehký tvarohový koláč s jahodami
dostaji4 před 2 hodinami
TIP
Přiměřené lívance z Byl jednou jeden král
KiaraK před 3 hodinami
Strouhaný koláč s banánovou náplní
xSarka před 4 hodinami
Utopenci - nejlepší co známe
LucaKnobloch před 13 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Amona před 14 hodinami
Maková náplň
lucyb před 17 hodinami
Tématické fráze:
cikánská pečeně,
cikanska hovězí pečeně,
cikánská vepřová pečeně,
cikánská hovězí pečeně recept,
hovězí maso v pomalém hrnci,
cikánská pečeně recept,
ciganska pečeně,
cikánská vepřová pečeně s rýží,
cikánská vepřová pečeně s rýží,
hovězí pečeně v troubě,
hovězí cikánská pečeně,
hovezi pečeně cikanska,
cikánská vepřová pečeně recept,
cikánská pečeně s rýží,
hovězí pečeně,
recepty hovězí maso cikánská pečeně,
cigánská hovězí pečeně,
hovezi v pomalem hrnci,
recepty cikánská pečeně,
hovězí pomalý hrnec
Suroviny:
hovězí zadní,
slanina vcelku,
protlak rajčatový,
rajče,
paprika čerstvá červená,
okurky sterilované,
cibule,
vývar hovězí,
olej,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (8)