Velikonoční medové žížaly s čokoládou

frejka55 Kuchař: frejka55

Moučníky , Kynuté 17 názorů

Suroviny

20 g čerstvého droždí (0,5 kostky)
1 lžička krupicového cukru
200 ml mléka
100 g másla
100 g medu
2 vejce
špetka soli
600 g hladké mouky
Náplň:
100 g čokolády nebo lískooříškového krému
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tyto „žížaly“ se sice příliš neliší od klasických rolovaných rohlíčků s náplní, ale zdobí je výrazné žebrování. Tohoto efektu docílíte velice snadno: Každý vyválený oválný plátek těsta nejprve nařízněte po délce maximálně do třetiny šířky, zbylou nedělenou plošku potřete náplní a vše od plného okraje srolujte. Naříznutá žebra zůstanou díky tomu nahoře a v průběhu pečení se mírně rozestoupí.

  2. Lžičkou utřete v misce droždí s cukrem a 1 lžíci mouky, přilijte trochu vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Zvlášť promíchejte mouku se solí, přidejte kvásek, rozehřáté vlažné máslo, med, rozkvedlaná vejce a zbytkem mléka zadělejte nelepivé vláčné těsto. Dobře propracované nechte pod folií v teple vykynout (cca 40 minut).

  3. Na pomoučněném válu je pak prohněťte, bochánek rozdělte na 20 dílů, z každého vytvarujte kuličku a opět nechte všechny dokynout.

  4. Z bochánků vyválejte oválné plátky a jednu delší stranu každého naříznuté do třetiny šířky do podoby proužků širokých cca 1 cm.

  5. Zbylou plochu plátku potřete rozehřátou čokoládou a od plného okraje vše zarolujte; proužky vytvoří na vrchní stranu pohledná žebra.

  6. Na jednom z konců první proužek mírně stáhněte přes čelo válečku, vznikne tak širší mezera (hola hlavička). Hotové žížaly přeložte na plech s papírem a úhledně je zahněte.

  7. Lehce dokynuté pečte v troubu vyhřáté na 180°C lehce dorůžova (cca 15 minut). Na lysé čelo naneste pomocí párátka očka z rozehřáté čokolády.

Poznámka

Podrobný fotopostup jak na to krok za krokem najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/jarni-mlsani-medov...

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY Z NAŠÍ DÍLNY JSOU ZDE:

https://www.facebook.com/nejrecepty

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují amatérské kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 76 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Velikonoční medové žížaly s čokoládou

  • Danca Danca(moderátorka)

    danielle72::-D jasně!!!:-D:-D

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Mně připomínají pekárenské “hřebeny“ plněné tvarohem:yes::yes: mimochodem, mám je rád k snídani:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Danca: Krásně se Ti povedly :yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    Danca: Jsou kouzelné:yes:, doufám, že pak přidáš i fotku motýlů :-D

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    No, nějak mi "malinko" víc nakynulo těsto...takže namísto žížal mám spíš hoodně napapané housenky těsně před zakuklením..:-O:-D:-D. Nicméně jsou roztomilé, nesu je dnes na oslavu, tak uvidíme, jaký budou mít úspěch:-8.
    Přidávám fotky postupu i hotových žížal ( v mém případě spíš larev:-8:-D )

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    Fotografie boli odstranene z dovodu porusenia autorskeho zakona.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Recept by bolo škoda dať celý preč, stačilo by vymeniť fotky, ktoré nafotí iný človek, keď to bude robiť. ;-)

    Odpovědět

  • frejka55 frejka55(autor receptu)

    spagetka:
    Hezký den, prověřil jsem to, žel je tomu tak, jeden z kolegů si zřejmě poněkud "ulehčil práci". Já holt naneštěstí nejsem schopný všechno v tom množství věcí, které mám na starosti, uhlídat, na hobbymanie.tv jsem nyní alespoň v daném článku uvedl zdroj a nyní zvažuji, jestli tento recept nestáhnout z TOP. Tož poraďte, z mého pohledu je to na druhou stranu zase přinejmenším zajímavá inspirace
    J.V.

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    jsou úúúúžasné:yes::-D

    Odpovědět

  • amalia amalia

    jarko, tvoje dážďovky sú hriešne lákavé;-) decká budú mať radosť, asi ich napečiem pre celú ulicu:-D (našťastie je krátka;-):yes::yes::yes: a "knihovničku" považujem za skvelú inšpiráciu:yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Hobymanie je autorova stránka : http://www.hobbymanie.tv/kontakt , teda tímu jeho ľudí.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    spagetka: velmi rada si pockam na preukazatelny suhlas od torteliny a mam svoje tusenie.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tak já doufám, že nám to autor objasní, fotografie vypadají skutečně jako převzaté z odkazu, co udala výbusna. Ale jelikož autor v poznámce uvádí, že má svůj tým lidí, třeba od této autorky dostal svolení, nebo sama autorka je členem týmu. Počkáme na vyjádření autora.
    Zároveň je ale pravda, že totéž je v tomto odkazu, který autor u receptu uvádí. Je otázka, jak je to s fotkami, které jsou totožné.:
    http://www.hobbymanie.tv/clanek/jarni-mlsani-medov...

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    Mozete sa prosim preukazat suhlasom od tejto blogerky?
    http://tortelina.blogspot.de/2014/01/medeni-crvici...

    Odpovědět

  • zizala zizala

Předchozí 1 2

Tématické fráze: nejrecepty.com nejrecepty nejrecepty.sk krem ze zizal žižaly recept žížaly z meodvého těsta nejrecepty cukety top recepty autor zizala kynutá rolovaná bábovka ořechy kakao moučníky hřebeny rohlíky nejrecepty.cz vánoční cukroví kuličky z medových plátků nejrecepty cukroví.cz nejrecepty.cz facebook recept cokoladova napln do rohlicku žížala cukroví recept nejrecepty orechova babovka nejrecepty.cz řezy řez žížalou krem z zizal