Pohankové risoto

Kaczik Kuchařka: Kaczik

2 porce Bezmasá jídla 2 názory

Suroviny

1 hrnek pohanky nebo kroupy
1,3 hrnku horkého vývaru
hrst (strouhané) Gran Moravia
Na ozdobu:
pepř
případně sůl (záleží, zda a jak moc vývar solíte)
cibulka
česnek
řapíkatý celer
brokolice
růžičková kapusta
špenát
mrkev
zelené fazolky
květák
houby
čerstvá paprika
slanina
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce s poklicí nasypu pohanku, zaliji ji horkým vývarem, přikryji poklicí, zabalím do utěrky a schovám na 20 minut pod peřinu.

  2. Než je pohanka hotová, obvykle si na pánvi připravím nějakou zeleninu, nebo osmahnu slaninu. Má oblíbená kombinace je nadrobno nakrájená cibule, trocha česneku na plátky, růžičky brokolice a pokrájená růžičková kapusta.

  3. Občas přidávám papriku, občas mrkev. Jindy dávám květák a zelené fazolky, jindy jen samotné houby na slanině. Jakákoli kombinace je skvělá.

  4. Když je pohanka hotová, dám ji nad mírný plamen asi na minutu prohřát (ne vařit). Pokud je tekutiny moc, trochu sliji, ale ne všechnu. Vypnu sporák a vmíchám do ní strouhanou Gran Moravii.

  5. Ta se naváže na tekutinu a utvoří tak s pohankou hezkou konzistenci, jakou mívá správné italské risoto. Pak už jen přimíchám připravenou zeleninu, jindy jsem přidala pesto z medvědího česneku, klasické bazalkové pesto je taky skvělé.

Poznámka

Všechny recepty s pohankou jsem si tady prošla a všimla jsem si několika podobných na pohanková risota a kaše se zeleninou. Svůj recept dodávám hlavně s tím, že pohanku rozhodně není třeba vařit (ani 20 minut, ani 2 minuty), aby změkla, nebo ji přidávat do vroucí tekutiny a pak sundat z plotny. Zároveň se snažím o trošku zachování italské klasiky jen s jinou surovinou místo rýže. Ten sýr totiž s chutí udělá hodně a výsledek je poté úžasný. Přesto ale pokud by tento recept někomu byl trnem v patě, dejte vědět, okamžitě jej smažu.

http://hratkyspekaci.blogspot.com/2015/04/pohankov...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 84 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pohankové risoto

  • sigutka sigutka

    Dost dobré!! Ten sýr to posune úplně jinam. Přidávám mezi oblíbené :yes:

    Odpovědět

  • tomicek tomicek

    Pohankové rizoto s pestem mne nenapadlo, ale je to dobrý nápad. Díky za recept. :-)<3

    Odpovědět

Tématické fráze: pohanka recept recepty pohanka recept na rizoto z pohanky risoto recept risoto top recepty pohanka pohanka brokolice pohanka a brokolice pohanka recepty pohankové recepty pohanka květák top recepty z pohanky recept pohanka pohanka s brokolicí pohanka s květákem pohanka top recepty pohankové rizoto medvědím česnekem recept pohanka brokolice řapíkaty celer recept květák pohanka polévka pohanková se zeleninou

Zapomněl/a jsem heslo