Letní koláč s borůvkami a broskvemi
Šťavnaté broskve a lesní borůvky se snoubí s voňavým kořením a jemným těstem v dezertu, který je jako stvořený pro letní posezení na terase. Každé sousto přináší sladkou rovnováhu mezi ovocnou svěžestí a domácí pohodou.
Suroviny pro 1 kus
kulatá koláčová forma o průměru 24–26 cm.
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 240 kJ / 4 599 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,16 g |
Tuky | 145,89 g |
Vláknina | 39,13 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 365 mg |
Sůl | 0,78 g |
Sacharidy | 721,69 g |
Postup přípravy
Krok 1: V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme vychlazený, na kostky nakrájený rostlinný tuk a pomocí pastry cutteru nebo rukama zapracujeme tuk do mouky. Těsto bude mít konzistenci drobenky.
Krok 2: Do směsi přidáme vodu smíchanou s jablečným octem a dobře ji promícháme vidličkou. Poté těsto zpracujeme na vále. Získáme měkčí, ale kompaktní těsto, se kterým se bude dobře pracovat.
Krok 3: Těsto rozdělíme na dvě části – jednu o něco větší než druhou. Obě zabalíme do sáčků a uložíme do lednice, kde budou tuhnout přibližně hodinu, případně po dobu přípravy náplně.
Krok 4: Broskve omyjeme a nakrájíme na měsíčky široké maximálně 1 cm – podle velikosti plodů. Ve větší míse je smícháme s borůvkami. Pokud ovoce pustí hodně šťávy, slijeme ji.
Krok 5: V hrnku promícháme cukr, koření, mouku a škrob.
Krok 6: Směs nasypeme na ovoce a jemně promícháme vařečkou. Pokapeme citrónovou šťávou a uložíme do lednice, aby si směs odpočinula.
Krok 7: Troubu předehřejeme na 200 °C. Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem nebo ji vymažeme tukem a důkladně vysypeme hrubou moukou.
Krok 8: Větší část těsta vyválíme na pečicím papíře na tloušťku přibližně 2 mm.
Krok 9: Když bude placka dostatečně veliká, podebereme ji společně s pečicím papírem zespodu a otočíme do koláčové formy tak, aby přilnula ke dnu i okrajům.
Krok 10: Papír sloupneme a těsto jemně uložíme do koláčové formy – spíše ho budeme po krajích pokládat než tlačit nebo natahovat rukama, aby si zachovalo svou strukturu.
Krok 11: Na těsto nasypeme ovocnou náplň – pokud ovoce v lednici pustí hodně šťávy, znovu ji slijeme. Poté vyválíme druhou část těsta, koláč jí přikryjeme a okraje důkladně spojíme, aby náplň zůstala pěkně uzavřená.
Krok 12: Do koláče vytvoříme průduchy – buď nožem, nebo ozdobnou formičkou. Pokud nechceme, aby náplň vybublala ven, zapíchneme do koláče trubičky pro odvod páry a tepla. Použijeme například kovové trubičky na kremrole o průměru kolem 1,5 cm, které zapíchneme téměř až ke dnu.
Krok 13: Povrch koláče potřeme rostlinným mlékem a rovnoměrně ho posypeme cukrem – ten vytvoří během pečení jemnou křupavou krustu.
Krok 14: Koláč vložíme do trouby. Do její spodní části umístíme plech nebo mřížku s pečicím papírem, aby případná vytékající šťáva nezasáhla vnitřek trouby – obzvlášť pokud nepoužijeme trubičky na odvod páry.
Krok 15: Koláč pečeme 15 minut při teplotě 200 °C. Poté teplotu snížíme na 175 °C a pokračujeme v pečení dalších 45 až 55 minut – podle toho, jak rychle a silně peče naše trouba.
Krok 16: Koláč vyndáme z trouby a necháme ho zcela vychladnout. Poté ho přemístíme do lednice, aby náplň co nejvíce ztuhla a při krájení zůstala uvnitř.
Zveřejněno 22. 9. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Letní koláč s borůvkami a broskvemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4PQV
Moje poznámka
Letní koláč s borůvkami a broskvemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4PQV
Nejnovější recepty
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno před 12 hodinami
Pohanka s jablky
Přidáno před 16 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 17 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 21 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno 18. 9. 2025 07:00:01
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 11 minutami
Báječný perník
Avenos@seznam.cz před 1 hodinou
Bohatý ostružinový koláč
Tarantule před 1 hodinou
Domácí kečup
Baruska. před 2 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 6 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 13 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 13 hodinami
Krenex
dragomirac před 15 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 15 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 15 hodinami
Tématické fráze:
letní broskvový koláč,
letní koláče,
mechové těsto na koláč na plech,
zdravý borůvkový kolač ze sojového mléka,
kolač s broskvemi se špaldovou moukou,
kokosový koláč s borůvkami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr hnědý,
máslo rostlinné,
voda,
voda,
ocet jablečný,
sůl,
broskve,
borůvky,
cukr hnědý,
mouka polohrubá,
skořice mletá,
ořech muškátový,
zázvor mletý,
škrob kukuřičný,
šťáva citronová,
mléko sojové
Komentáře (1)