Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní koláč s borůvkami a broskvemi

Šťavnaté broskve a lesní borůvky se snoubí s voňavým kořením a jemným těstem v dezertu, který je jako stvořený pro letní posezení na terase. Každé sousto přináší sladkou rovnováhu mezi ovocnou svěžestí a domácí pohodou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

veganotic veganotic

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 70 min bez doby odležení

110 min (40 min příprava + 70 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 kus

kulatá koláčová forma o průměru 24–26 cm.

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 240 kJ /
4 599 kcal
Bílkoviny80,16 g
Tuky145,89 g
Vláknina39,13 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 365 mg
Sůl0,78 g
Sacharidy721,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme vychlazený, na kostky nakrájený rostlinný tuk a pomocí pastry cutteru nebo rukama zapracujeme tuk do mouky. Těsto bude mít konzistenci drobenky. Krok 2: Do směsi přidáme vodu smíchanou s jablečným octem a dobře ji promícháme vidličkou. Poté těsto zpracujeme na vále. Získáme měkčí, ale kompaktní těsto, se kterým se bude dobře pracovat. Krok 3: Těsto rozdělíme na dvě části – jednu o něco větší než druhou. Obě zabalíme do sáčků a uložíme do lednice, kde budou tuhnout přibližně hodinu, případně po dobu přípravy náplně. Krok 4: Broskve omyjeme a nakrájíme na měsíčky široké maximálně 1 cm – podle velikosti plodů. Ve větší míse je smícháme s borůvkami. Pokud ovoce pustí hodně šťávy, slijeme ji. Krok 5: V hrnku promícháme cukr, koření, mouku a škrob. Krok 6: Směs nasypeme na ovoce a jemně promícháme vařečkou. Pokapeme citrónovou šťávou a uložíme do lednice, aby si směs odpočinula. Krok 7: Troubu předehřejeme na 200 °C. Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem nebo ji vymažeme tukem a důkladně vysypeme hrubou moukou. Krok 8: Větší část těsta vyválíme na pečicím papíře na tloušťku přibližně 2 mm. Krok 9: Když bude placka dostatečně veliká, podebereme ji společně s pečicím papírem zespodu a otočíme do koláčové formy tak, aby přilnula ke dnu i okrajům. Krok 10: Papír sloupneme a těsto jemně uložíme do koláčové formy – spíše ho budeme po krajích pokládat než tlačit nebo natahovat rukama, aby si zachovalo svou strukturu. Krok 11: Na těsto nasypeme ovocnou náplň – pokud ovoce v lednici pustí hodně šťávy, znovu ji slijeme. Poté vyválíme druhou část těsta, koláč jí přikryjeme a okraje důkladně spojíme, aby náplň zůstala pěkně uzavřená. Krok 12: Do koláče vytvoříme průduchy – buď nožem, nebo ozdobnou formičkou. Pokud nechceme, aby náplň vybublala ven, zapíchneme do koláče trubičky pro odvod páry a tepla. Použijeme například kovové trubičky na kremrole o průměru kolem 1,5 cm, které zapíchneme téměř až ke dnu. Krok 13: Povrch koláče potřeme rostlinným mlékem a rovnoměrně ho posypeme cukrem – ten vytvoří během pečení jemnou křupavou krustu. Krok 14: Koláč vložíme do trouby. Do její spodní části umístíme plech nebo mřížku s pečicím papírem, aby případná vytékající šťáva nezasáhla vnitřek trouby – obzvlášť pokud nepoužijeme trubičky na odvod páry. Krok 15: Koláč pečeme 15 minut při teplotě 200 °C. Poté teplotu snížíme na 175 °C a pokračujeme v pečení dalších 45 až 55 minut – podle toho, jak rychle a silně peče naše trouba. Krok 16: Koláč vyndáme z trouby a necháme ho zcela vychladnout. Poté ho přemístíme do lednice, aby náplň co nejvíce ztuhla a při krájení zůstala uvnitř.

TIP: Jak připravit jednoduchou a rychlou zmrzlinu

Zveřejněno 22. 9. 2015

Poznámka autorky veganotic

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Letní koláč s borůvkami a broskvemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4PQV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Letní koláč s borůvkami a broskvemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4PQV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
letní broskvový koláč, letní koláče, mechové těsto na koláč na plech, zdravý borůvkový kolač ze sojového mléka, kolač s broskvemi se špaldovou moukou, kokosový koláč s borůvkami

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr hnědý, máslo rostlinné, voda, voda, ocet jablečný, sůl, broskve, borůvky, cukr hnědý, mouka polohrubá, skořice mletá, ořech muškátový, zázvor mletý, škrob kukuřičný, šťáva citronová, mléko sojové

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu