

Bezlepkový ovocný koláč ze zakysané smetany
Suroviny
- 2 vejce
- 150 g hnědého cukru
- 2 kelímky zakysané smetany
- 1/2 kelímku oleje
- 1/2 kelímku šáchorové mouky
- 1 kelímek čirokové mouky
- 1/2 kelímku tapiokové mouky
- 1/2 lžičky guaru
- 1-1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- ovoce
- na posypání vanilkový cukr, drobenka, kokos...
Postup přípravy receptu
V míse smícháme vejce s cukrem. Přidáme zakysanou smetanu, vanilkový cukr, olej, mouky s práškem do pečiva a guar.
Všechno pořádně vymícháme v hladké těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe ovocem, posypeme vanilkovým cukrem a drobenkou nebo jiným zvoleným posypem.
Pečeme v trouvě vyhřáté na cca 200 stupňů, asi 50 minut. Potom ztlumíme na 150 a dopečeme asi 15 minut. Jestli je buchta hotová, zjistíme párátkem a tím, že se odkraje budou odlepovat od plechu.
Poznámka od kuchařky
Výborná, lehká a vláčná buchta, na kterou se hodí jakékoliv ovoce. Já jsem měla meruňky, tak jsem je zkombinovala s kokosem, což se mi osvědčilo už dřív. Kokosem jsem vysypala plech i jsem ho dala jako posypku - drobenka pak už není třeba. Výborně by šel i rybíz.
Místo zakysané smetany se určitě dá použít i jogurt nebo podmáslí - u podmáslí bych pak trochu ubrala oleje, aby těsto nebylo moc tekuté.
Délka pečení záleží na troubě, moje trouba peče pomaleji. Na konci jsem ji ztlumila, aby se meruňky moc nepřipekly.