Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvásková vánočka (z formy)

Sváteční dny o Vánocích si nikdo z nás nedovede představit bez krásně nadýchané vánočky, plné mandlí a rozinek. Každé sousto výborné kváskové vánočky, pečené ve formě, se v ústech lehce rozplyne.

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí a kvašení

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí a kvašení )

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 431 kJ /
2 015 kcal
Bílkoviny51,23 g
Tuky44,96 g
Vláknina11,10 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 164 mg
Sůl0,36 g
Sacharidy345,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kvásek, vodu a hladkou mouku dobře promícháme. Zakryjeme a necháme v teple asi 9-12 hodin kvasit. Vykvašený základ bude nakysle vonět a na povrchu se dělají "kráterky" od prasklých bublinek. Krok 2: K rozkvašenému základu přidáme postupně všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto, které zakryjeme fólií (nebo i s mísou uložíme do sáčku) a necháme v teple kynout. Krok 3: Formu na vánočku vymažeme sádlem a lehce vysypeme mandlovými lupínky. Krok 4: Vykynuté těsto propracujeme, zformujeme do válečku a uložíme do připravené formy. Celou bábovku i s formou je dobré znovu nechat kynout v igelitu, neosychá. Krok 5: Vykynutou vánočku vložíme do studené trouby, troubu zapneme na 170 °C a upečeme. Vpíchnutím špejle zjistíme, jestli je vánočka dostatečně propečená - špejle musí být po vytažení suchá, bez drobečků. Krok 6: Po upečení vánočku opatrně vyklopíme z formy.

Zveřejněno 14. 9. 2016

Poznámka autorky cathleen

Těsto je vhodné i na zapletení vánočky, pouze bych ji, kvůli delší době kynutí před pečením, určitě z boků pod fólií, na které bude kynout, lehce zapřela, ať se nerozjede. Zaplétanou vánočku, bez formy, je potřeba vložit do dobře vyhřáté trouby. Pokud bychom ji pekli jako tu ve formě, od studeného startu, na plechu by se hodně rozjela do stran.

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/kvaskova-vanocka-z-form...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvásková vánočka (z formy)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N6jp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvásková vánočka (z formy)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N6jp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
kvásková vánočka, kvaskova bábovka, kvásková vánočka recept, kvaskova kuchařka, kvaskova bábovka recept, kvaskova vianocka, nejlepší vánočka recept kvasková, vnočka z formy, vanočka kvasková, super špaldova vanočka, forma na vánočku skleněná, jak se peče vánočka ve formě, kváskova vanočka, kvasova vanocka, vanočka do formy na bábovku, kvaskova tvarohová bábovka, recept na kvaskovou vánočku, vánočkqa ve formě, kvaskoba tbarohova, kvaskova kuchařka mazanec

Suroviny:
voda, mouka hladká, voda, vejce, tuk hera, cukr, sůl, kůra citronová, rozinky, mouka hladká, sádlo, lupínky mandlové

Přidat fotografie receptu