Vánoční levandulový med (na vánoční cukroví)

woman Kuchařka: woman

Doba přípravy: 2 dny (1 hodina a 1 hodina) Cukroví , Ostatní 4 názory

Suroviny

300-400 g čerstvě natrhaných větviček levandule
Na toto množství levandulových větviček dáváme dále:
2-3 kusy citronu (záleží jak velké citrony jsou) (dávám citron zbavený kůry, tj. oloupaný)
1-1,2 litru vody
3 kusy celé skořice NE mleté!
1 kg - 1,2 kg cukru krupice (opět přihlédněte k množství větviček, které máte a k množství vody - s tím cukrem je to opravdu orientační, záleží na tom jak moc hustý med chcete docílit)
můžete přidat i půl sáčku vanilkového cukru
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Levandulové větvičky důkladně opláchneme proudem studené vody. Vložíme do hrnce. Přidáme opět dobře omyté a nakrájené citrony a 3 kousky celé skořice. Ne mleté! Zalijeme studenou vodou asi1,5 litru a přivedeme k varu.

  2. Povaříme zhruba čtvrt hodiny až 20 minut a odstavíme. Takto povařené necháme vyluhovat do druhého dne.

  3. Druhý den výluh z hrnce scedíme. Pokud mohu doporučit tak jednou přes cedník a podruhé přes plátýnko. Důkladně scezenou tekutinu přivedeme k varu. Za stálého míchání přisypáváme opatrně po částech krupicový cukr. Při pomalém míchání a přisypávání cukru hlídáme, jak nám začíná houstnout. Vaříme do požadované hustoty. Cukr musí být dokonale rozpuštěný.

  4. Horký levandulový med plníme do skleniček, zaděláme víčkem, postavíme sklenice dnem vzhůru a necháme tak, již není nutné nic dalšího.

Poznámka

Dělala jsem několikrát levandulový sirup, ale neujal se. Levandulový med je naopak žádanou ingrediencí do vánočního cukroví. Dělám ho výhradně z levandule, kterou si pěstuji doma, stříhám ji a hned čerstvou povařím - viz recept. Pokud se týká levandulového květu, používám sušený do vánočního cukroví, ale při vaření levandulového medu sušený květ levandule nepřidávám.

http://www.woman-today.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánoční levandulový med (na vánoční cukroví)

  • woman woman(autorka receptu)

    Levandule: :-) Tak to je prima, že jste se ozvala, to si objednám alespoň dvě levandule. Díky. hezký večer.

    Odpovědět

  • Levandule Levandule(neregistrovaný)

    ano taky děláme med z větviček a je moc dobrý :-*https://www.facebook.com/levandulovafarma/ :yes:

    Odpovědět

  • woman woman(autorka receptu)

    :-)Já dělala jen z větviček, bohatě to stačilo, voněl tři dny celý byt... tedy opravdu voněl!!! Bylo to dost husté v té vůni se pohybovat, ale abych pravdu řekla, květ - používám jiným způsobem a protože experimenty se dají dělat nejen v kuchyni, ale i v koupelně, pak občas navařím :-) i nějakou tu kosmetiku. Mimochodem levandulový čaj - z květů (pije se obden) ne každý den, má opravdu blahodárné účinky a s troškou levandulového medu .... BÁSEŇ. A dát si po levandulovém čaji ještě levandulovou koupel? A proč vlastně ne? Očistit si tvářičky levandulovou pleťovou vodou vlastní výroby je super a co se nezpracuje v kuchyni a koupelně, pak šup.... sušíme-vkládáme mezi prádlo. :-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Pouze z větviček? Ne z květu? Já jsem dělala z celých ustříhaných květenství:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: levandulový med recept jak očistit citron levandulový med levandulový čaj recept vánoční med levandulové cukroví cukroví z medu zdrave levandulove cukrovi levandulový krém do cukroví vanocni sklenice na med jak dobře očistit citron levandulová med levandulove vetvicky ingredience dovánočního recept na levandulový med jak dlouho vařit levandulový med levandulová koupel recept rumunské vánoční kolekce levandulový med v cukroví objednám vánoční cukroví

Zapomněl/a jsem heslo