Vánoční levandulový med (na vánoční cukroví)

woman Kuchařka:

Doba přípravy: 2 dny (1 hodina a 1 hodina) Cukroví , Ostatní 4 názory

21

Suroviny

300-400 g čerstvě natrhaných větviček levandule
Na toto množství levandulových větviček dáváme dále:
2-3 kusy citronu (záleží jak velké citrony jsou) (dávám citron zbavený kůry, tj. oloupaný)
1-1,2 litru vody
3 kusy celé skořice NE mleté!
1 kg - 1,2 kg cukru krupice (opět přihlédněte k množství větviček, které máte a k množství vody - s tím cukrem je to opravdu orientační, záleží na tom jak moc hustý med chcete docílit)
můžete přidat i půl sáčku vanilkového cukru
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Levandulové větvičky důkladně opláchneme proudem studené vody. Vložíme do hrnce. Přidáme opět dobře omyté a nakrájené citrony a 3 kousky celé skořice. Ne mleté! Zalijeme studenou vodou asi1,5 litru a přivedeme k varu.

  2. Povaříme zhruba čtvrt hodiny až 20 minut a odstavíme. Takto povařené necháme vyluhovat do druhého dne.

  3. Druhý den výluh z hrnce scedíme. Pokud mohu doporučit tak jednou přes cedník a podruhé přes plátýnko. Důkladně scezenou tekutinu přivedeme k varu. Za stálého míchání přisypáváme opatrně po částech krupicový cukr. Při pomalém míchání a přisypávání cukru hlídáme, jak nám začíná houstnout. Vaříme do požadované hustoty. Cukr musí být dokonale rozpuštěný.

  4. Horký levandulový med plníme do skleniček, zaděláme víčkem, postavíme sklenice dnem vzhůru a necháme tak, již není nutné nic dalšího.

Poznámka

Dělala jsem několikrát levandulový sirup, ale neujal se. Levandulový med je naopak žádanou ingrediencí do vánočního cukroví. Dělám ho výhradně z levandule, kterou si pěstuji doma, stříhám ji a hned čerstvou povařím - viz recept. Pokud se týká levandulového květu, používám sušený do vánočního cukroví, ale při vaření levandulového medu sušený květ levandule nepřidávám.

http://www.woman-today.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 20 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánoční levandulový med (na vánoční cukroví)

  • woman woman(autorka receptu)

    Levandule: :-) Tak to je prima, že jste se ozvala, to si objednám alespoň dvě levandule. Díky. hezký večer.

    Odpovědět

  • Levandule Levandule(neregistrovaný)

    ano taky děláme med z větviček a je moc dobrý :-*https://www.facebook.com/levandulovafarma/ :yes:

    Odpovědět

  • woman woman(autorka receptu)

    :-)Já dělala jen z větviček, bohatě to stačilo, voněl tři dny celý byt... tedy opravdu voněl!!! Bylo to dost husté v té vůni se pohybovat, ale abych pravdu řekla, květ - používám jiným způsobem a protože experimenty se dají dělat nejen v kuchyni, ale i v koupelně, pak občas navařím :-) i nějakou tu kosmetiku. Mimochodem levandulový čaj - z květů (pije se obden) ne každý den, má opravdu blahodárné účinky a s troškou levandulového medu .... BÁSEŇ. A dát si po levandulovém čaji ještě levandulovou koupel? A proč vlastně ne? Očistit si tvářičky levandulovou pleťovou vodou vlastní výroby je super a co se nezpracuje v kuchyni a koupelně, pak šup.... sušíme-vkládáme mezi prádlo. :-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Pouze z větviček? Ne z květu? Já jsem dělala z celých ustříhaných květenství:-)

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo