Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvý krémový sýr

Hodnocení receptu je 4,8 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie838 kJ /
200 kcal
Bílkoviny16,50 g
Tuky5,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 75 mg
Sodík 6,60 g
Sůl16,50 g
Sacharidy21,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko smícháme s podmáslím, osolíme a v nepřilnavém rendlíku pomalu ohříváme, těsně pod bod varu. Přidáme citron a pomalu, na mírném plameni, mícháme tak dlouho, až se tekutina srazí, rozdělí na bílé chuchvalce a syrovátku. Krok 2: Obsah rendlíku vlijeme do cedníku vyloženého vrstvou gázy (nebo do odkapávacího sáčku) a necháme do druhého dne odtéci syrovátku. Pak vymačkáme zbytek tekutiny.

Zveřejněno 8. 12. 2016

Poznámka autorky hosta

Mléko použijte pouze čerstvé - z lahve, vyvarujte se krabicového UHT.

Volně podle Apetitu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čerstvý krémový sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nWxl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čerstvý krémový sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nWxl

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Zdravím, tento sýr dělám, jmenuje se Panýr.
Počítejte že z jednoho litru čerstvého neodstředěného mléka vyrobíte okolo 100g sýra. Já dělám tento sýr z minimálně 5 litrů.
Nepoužívám citronovou šťávu, nesrazí všechnu sýřeninu, syrovátka je pak mléčná. Lepší je kuchyňský ocet, ten srazí všechnu sýřeninu během okamžiku a syrovátka je čirá, bez sýřeniny. Přidat kefír jsem nezkoušrla, ale přidávala jsem smetanu, sýr byl krémovější, smetanový.

"Čerstvý krémový sýr"
A je opravdu krémový? :-O
Já před časem vyráběl ricottu (syrovátkový sýr) a 1x jsem se omylem dopracoval čemusi ricottě velmi podobnému:-D Šlo o krabicové mléko za horka vysrážené kyselinou:yes: UHT krabicák lze opravdu kyselinou vysrážet:-)
...a výtěžnost byla 200g z litru 1,5% mléka (či, jak bylo zmíněno níže, z bílé vody;-)
...a když jsem kdysi nechal UHC zkysnout, tak to trvalo pár dní a posléze to bylo jak pelyněk:-((

casino: Je krémový - asi jako hustější vaničkový tvaroh. UHT mléko samo o sobě zkysnout nemůže, protože teplota 135 st., které je krátkodobě vystaveno, zničí všechny bakterie, tedy i ty potřebné ke zkysnutí. Myslím, že by nezkyslo ani to kupované "čerstvé" mléko bez přidání kefírové kultury.

hosta: Ale zkyslo, mám to vyzkoušené, i tvaroh jsem z toho "čerstvého" mléka vyrobila. Líbí se mi, jaká debata se vyvinula kolem krabicového mléka. Tak to má být, ať si každý v klidu řekne svůj názor.

Víte,ja bych to možná taky nevěděl,ale když jsem byl s infarktem v nemocnici,davali nám hodně mléka,což já nemusím.Tak jsem si ho chtěl nechat zkysnout,to mám celkem rád.A vyšlo mi z toho právě to smradlavé cosi:-D
A pak mě poučila erudovaná osoba - pan primář;-) Záleží na tom,jak dlouho má na jakou teplotu bylo při výrobě mléko zahřáto: pasterované je zahřáté na 70- 80 stupňů delší dobu, UHT pouze na pár sekund,ale teplotu vyšší,než 130 stupňů.Proto prý UHT má v sobě i vse,comtam má být.Toť vse,co jsem si zapamatoval:-p

jarda Kadic: To je zajímavé, já jsem taky kdysi byla v nemocnici s infarktem a žádné mléko mi nedávali. Napomáhá léčení? Možná jenom šetřili..........:-(

Už jsem to někde viděla, ale nezkoušela :yes::yes:

Skvělý recept. Takhle moje babička dělávala doma tvaroh.Když se jí zdrclo mléko, zahřála a nechala překapat. Dneska už to tak jednoduché není, protože to co pijeme, není mléko. Kdysi dávno jsem poslouchala jakýsi pořad v televizi, kde bylo řečeno, že v krabici je jenom bílá voda, nic neobsahující a vše se dodává a nakonec olej kvůli tučnosti. Zkuste nechat zdrcnout krabicové mléko. Vznikne vám cosi odporného a hořkého, protože to nezkysne, ale olej žlukne. Od té doby už krabicové mléko nekupuju, ale jenom to "čerstvé" a utěšuju se, že to snad mléko ještě je.Vše, co je trvanlivé - mléko, sýry, jogurty - je mrtvá, bezcenná hmota bez minerálů, vitamínů, živin.:-((

Jana Pá: Mléko přímo od kravičky? Ano, pila. Moje babička měla v jižních Čechách hospodářství a my jako děti stály povinně s plecháčkem u babičky, když dojila. Jak jsme to nesnášely, napěněné,teplé mléko. Když nikdo nekoukal, tajně jsme ho vylévaly. Po vychladnutí nám moc chutnalo. Ještě nedávno jsem kupovala mléko u nás od jedné farmářky. Můžu porovnávat. I proto nekupuju krabicové mléko. .

sikulka7: Je to mimo receptu, ale nedá mi to nenapísať. :-) My sme na testovanie mlieka mali kocúrika. Miloval mlieko, kupujeme ho z autíčka, ktoré vozí mlieko z neďalekej farmy. Keď sme boli u dcéry, susedka mu naliala mlieko, krabicové. Ani sa ho nedotkol. Tak sme testovali, raz také, potom onaké...ale krabicové. Oňuchal, mlieko nechal. Chodil za nami po byte a mraučal. Bol zvyknutý, že každé ráno dostal trocha mliečka. Keď sme mu po týždni naliali to z farmy, išiel sa zadláviť. Takže pre nás to bolo jasné, krabicové len v krajnej núdzi.:-D

:-D:yes: zajímavé

Zkusím, dělám jen známou lučinu, ale takto jsem ještě nezkoušela a :-K:-Kdíky za tip

Jituško,určitě jste si pochutnali:-K:yes:
Já jsem minulý měsíc dělala skoro podobně,bez citronové šťávy.Použila jsem krabicové trvanlivé plnotučné mléko 3,5%,sýr se podařil a byl opravdu chutný:yes: Recept jsem nepřidávala,aby mě v komentářích "neumlátili" za to UHT:-D

hosta: Teda,Jituš,trvalo mi 1/2 hodiny,než jsem Ti přidala fotky:-(... S tím citronem je to taková jistota.Mě se to také dlouho nesráželo:-)

Anna Kocikova: díky:-K - je to zas trochu jiné, než lučina, opravdu "sýrovější" - i když pomazánka by z toho asi šla také;-) A že to jde i z krabicového trvanlivého mléka je fajn, já raději vycházela z doporučení v Apetitu:-)

Ahoj, náhodou si neodvážila získanú hmotu?

magdalenka: nee - odhaduju na 25 dkg - asi;-)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
krémový sýr, čerstvý sýr, domácí krémový sýr, čerstvý sýr recept, domácí sýr, co je krémový sýr, domácí čerstvý sýr, domácí smradlavý sýr z tvarohu, výroba čerstvého sýru, výroba čerstvého sýra, domácí krémový sýr recept, domácí sýr recept, domácí výroba čerstvého sýru, jak udelat cerstvy syr, sýr z čerstvého mléka, recept na čerstvý syr, čerstvý sýr výroba, výroba krémového sýra, recept na krémový sýr, recept čerstvý sýr

Suroviny:
mléko kefírové, sůl, šťáva citronová

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu