Čerstvý krémový sýr

hosta Kuchařka: hosta

Sýry 29 názorů

Suroviny

1 litr čerstvého plnotučného nebo polotučného mléka
500 ml kefírového mléka (nebo nízkotučného kysaného podmáslí)
2 lžičky soli
1 lžička citronové šťávy
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko smícháme s podmáslím, osolíme a v nepřilnavém rendlíku pomalu ohříváme, těsně pod bod varu. Přidáme citron a pomalu, na mírném plameni, mícháme tak dlouho, až se tekutina srazí, rozdělí na bílé chuchvalce a syrovátku.

  2. Obsah rendlíku vlijeme do cedníku vyloženého vrstvou gázy (nebo do odkapávacího sáčku) a necháme do druhého dne odtéci syrovátku. Pak vymačkáme zbytek tekutiny.

Poznámka

Mléko použijte pouze čerstvé - z lahve, vyvarujte se krabicového UHT.

Volně podle Apetitu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 183 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čerstvý krémový sýr

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    sikulka7: můj komentář cice až tak moc k tomuto recetu nepatří,protože Jitka-Hosta v poznámce uvádí,že se máme vyvarovat krabicového mléka:-)
    Já jsem tady včera napsala,že jsem tento sýr právě z krabicového dělala.Toto mléko používám hodně let i na zalití kefírových tibet.houbiček a ještě se mi nestalo,že by byl kefír,nebo tento sýr hořký:-)
    Složení jsem si přečetla a nic závadného tam nevidím:-8 http://www.sdilej.eu/pics/bd4cfaff0f9a7e9548eda029...

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Už jsem to někde viděla, ale nezkoušela :yes::yes:

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    hosta: To co jsem napsala není hoax, ale důvěryhodná informace. V televizi o tom mluvil člověk, který tomu opravdu rozuměl a věděl o čem mluví a já měla manžela, který vystudoval mlékařskou školu a potvrdil mi tuto informaci. Já pouze napsala svůj názor. Nikomu nebráním, pokud chcete kupovat to krabicové "mléko" , kupujte, pijte ho a dávejte ho dětem. Jenom si občas přečtěte na zadní straně složení.Dobrou chuť.

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    :yes:Jak bych to řekla ? - raději nekomentuji, ale přidám "puňtíka" :-!

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    sikulka7: Myslela jsem si dlouho totéž, různé hoaxy o dodávání hovězího loje, o recyklaci a nové pasterizaci atd. patří ke koloritu šířených informací. Trochu to ale vyvrací svým výtvorem Anička Kocíková, která "vyrobila" tento odkapaný sýr z mléka trvanlivého, krabicového, UHT. Tak nevím..:-);-)

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Skvělý recept. Takhle moje babička dělávala doma tvaroh.Když se jí zdrclo mléko, zahřála a nechala překapat. Dneska už to tak jednoduché není, protože to co pijeme, není mléko. Kdysi dávno jsem poslouchala jakýsi pořad v televizi, kde bylo řečeno, že v krabici je jenom bílá voda, nic neobsahující a vše se dodává a nakonec olej kvůli tučnosti. Zkuste nechat zdrcnout krabicové mléko. Vznikne vám cosi odporného a hořkého, protože to nezkysne, ale olej žlukne. Od té doby už krabicové mléko nekupuju, ale jenom to "čerstvé" a utěšuju se, že to snad mléko ještě je.Vše, co je trvanlivé - mléko, sýry, jogurty - je mrtvá, bezcenná hmota bez minerálů, vitamínů, živin.:-((

    Odpovědět

  • maiva maiva

    :-D:yes: zajímavé

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Anna Kocikova: díky:-K - je to zas trochu jiné, než lučina, opravdu "sýrovější" - i když pomazánka by z toho asi šla také;-) A že to jde i z krabicového trvanlivého mléka je fajn, já raději vycházela z doporučení v Apetitu:-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    hosta: Teda,Jituš,trvalo mi 1/2 hodiny,než jsem Ti přidala fotky:-(... S tím citronem je to taková jistota.Mě se to také dlouho nesráželo:-)

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    Zkusím, dělám jen známou lučinu, ale takto jsem ještě nezkoušela a :-K:-Kdíky za tip

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Anna Kocikova: já tam ten citron přidala až skoro nakonec - pro sichr, protože se mi zdálo, že se to nesráží;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jituško,určitě jste si pochutnali:-K:yes:
    Já jsem minulý měsíc dělala skoro podobně,bez citronové šťávy.Použila jsem krabicové trvanlivé plnotučné mléko 3,5%,sýr se podařil a byl opravdu chutný:yes: Recept jsem nepřidávala,aby mě v komentářích "neumlátili" za to UHT:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    magdalenka: nee - odhaduju na 25 dkg - asi;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ahoj, náhodou si neodvážila získanú hmotu?

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: krémový sýr čerstvý sýr domácí krémový sýr čerstvý sýr recept domácí sýr co je krémový sýr domácí čerstvý sýr domácí smradlavý sýr z tvarohu výroba čerstvého sýru výroba čerstvého sýra domácí krémový sýr recept domácí sýr recept domácí výroba čerstvého sýru jak udelat cerstvy syr sýr z čerstvého mléka recept na čerstvý syr čerstvý sýr výroba výroba krémového sýra recept na krémový sýr recept čerstvý sýr

Zapomněl/a jsem heslo