Grumbírová polévka s hřibama

cathleen Kuchařka:

Polévky 32 názorů

522

Suroviny

80 g másla
50 g hladké mouky
300 g syrových brambor
100 g jáhel
50 g sušených hub
sůl
mletý pepř
mleté nové koření
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pár hodin předem namočíme houby, protože polévka je pak uvařená během chvilky.

  2. Z másla a mouky usmažíme hladkou zásmažku, kterou za stálého míchání zalijeme studenou vodou. Rozmícháme, přivedeme k varu a přidáme houby i s vodou, ve které se máčely, kostičky brambor, jáhly, pepř a nové koření.
    Nemáme-li mleté, dáme asi dvě kuličky celého, které pak po uvaření z hrnce vyndáme.

  3. Osolíme a povaříme do změknutí všech surovin.

Poznámka

Recept z knihy Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku, odkud jsem ho přebrala i s originálním názvem a tvarem "s hřibama".

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 91 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Grumbírová polévka s hřibama

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    houba: asi tak:yes: recept přeci není dogma.

    Odpovědět

  • houba houba

    Ivace64: A proč by nemely jit kroupy? Kroupy, krupky, jahly, podle me i kuskus, bulgur, veškeré obiloviny. Komu co chutna, co kdo rad, ne? Cathleen jiste odsouhlasí!?

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    popoluska340: děkuji, zítra zkusím:-K snad Iva souhlasí, že i kroupy jdou..:-K:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    popoluska340: moc děkuji <3 i za obě fotky:-K

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Ivace64: Urcite by sa dali dat krupy.Ja som krupy milovala,ale som uz 5,5 roka bezlepkarka,tak nemozem.Vyskusaj,urcite nic nepokazis.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    Co tam dát kroupy, mám je od kuby,dalo by se Ivo??:-K

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    cathleen: Paradny receptik,tento tyzden uz som ju varila 2x,len som nestihala pridat foto,takze hned 2 naraz pridavam.Robila som s pohankou,a aj manzel zjedol bez frflania.Ale nabuduce uvarim s psenom,aby som mohla porovnat.:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    houba: :-D

    Odpovědět

  • houba houba

    No Canthleen, ja ti taky "dekuju", jsem se nacpala, snedla dva talire! Jeste mam do jednoho, necham k veceri. Taaak jsem si pochutnala!! :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    houba: děkuji :-8 i za krásnou fotku!:-K

    Odpovědět

  • houba houba

    Cathleen vynikajici polívka, ale přeci jenom mě jáhly neoslovily. Mela jsem diky tobe prilezitost je jeste jednou vyzkouset. Zustavam u trhanych krupek. Neni to nic proti nicemu, protoze i tak tu polivku budu vic nez casto varit :-) Dík za ni

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    isindy: děkuji za zprávu:-K
    Prosím, proplachovalas jáhly, jak tu někdo psal, že by se před vařením mělo:-? Zajímalo by mě to...

    Odpovědět

  • isindy isindy

    výborná, dky za recept :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    :-8 opravdu jsem nečekala, že se tahle klasika bude tak líbit, díky. Tyhle staré recepty, kdy se vařilo z mála a často i polévky "ze sekyrky", jsou jedny z našich nejoblíbenějších:yes:

    anina: nevím, jestli je přímo tento recept z Jalubí, ale ano, v knihách (vyšly dva díly) je i pár receptů, které jsou k Jalubí řazeny.;-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Prima inspirace, vyzkouším:-D:yes:

    Odpovědět

1 2 3

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo