

Rychlé sádlové housky
Suroviny
- 280 g vody
- 21 g droždí
- 450 g hladké mouky
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 2 lžičky soli
- 4 lžíce rozpuštěného sádla (asi 30 g)
- Na potření a posyp:
- vejce
- hrubá sůl
- kmín
Postup přípravy receptu
Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme jen asi 20-30 minut vykynout.
Těsto rozdělíme na 8 kousků, z každého uděláme bulku a než si nachystáme plech na pečení a vejce na potření, necháme bulky odpočinout.
Z každé housky vyválíme pramen, ze kterého upleteme housku.
Všechny housky uložíme na plech a necháme kynout jen po dobu, než se dobře rozehřeje trouba (asi 20 minut). Pak potřeme vejcem, posypeme solí a kmínem a upečeme (190-200°C/asi 17-20 minut).
Poznámka od kuchařky
První recept v Novém i novém roce - ať se Vám všem (nejen) pečení daří!
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rychlé sádlové housky
-
Merylas: no paráda
Děkuji za zprávu i krásnou fotku!
-
Dělala jsem housky podle tohoto receptu, na tvarování jsem použila raznici. Z uvedené dávky jsem udělala 10 kusů. Housky chutnaly.
Jen jsem na povrchu nesypala solí a místo kmínem jsem sypala celým mákem.
-
bystrouska: děkuju za vyzkoušení a krásnou zprávu
-
Housky jsem pekla v neděli ke grilovaným klobásám
, část hladké mouky jsem nahradila špaldovou. Houstičky všem moc chutnali
. Jsou opravdu rychlé a moc dobré
. Teď jdu zadělat na novou várku
.
-
cathleen: áno, obrátila som ich, tak je to, myslím, podľa návodu. nabudúce ich skúsim oraziť len tesne pred vložením do trúby a neotočím ich. Uvidím, čo to spraví?
-
nigina: díky, Heli
Kaiserky necháváš po naražení kynout "hlavou" dolů? -
Vydarené pečivko, Ivi
Najbližšie ich skúsim, teraz som robila kaiserky, no mám obyčajné bulky s jemnou kaiser kresbou
opäť . Asi mi najviac idú tie pletené. Tak aj na tieto sa teším
vďaka za receptík
-
Děkuji za kladné ohlasy
JanaH: jak píše hosta - pokud máš přesnou odměrku, gramy vody = mililitry, můžeš odměřit.Těsto je vláčné, pokud by bylo tužší, přidej lžíci vody.
-
Hosta: Moc děkuju!
-
Taky mě napadlo Cath, čím zahájíš překvápko
Nezahálíš, ani omylem
-
Krásné a určitě moc dobré.
A už se těším, čím ten nový rok začneš.
-
JanaH: Jsem ti to zvážila
- 280 g vody je 280 ml, tj něco přes hrnek - a možná máš na odměrce i značky na litry
-
Přeju všem kuchařům a kuchařkám, kteří se tu nezištně podílejí se svými bezva recepty dobrý a pohodový rok.
Mám trochu problém s gramáží tekutin. Stará váha odešla, na novou se nějak nedostává peněz. Na sypké materiály mám odměrku, ale odhad na váhu tekutin nějak nemám. A přitom na tyhle housky bych si docela troufla, ačkoli jinak nejsem s kynutými těsty moc kamarád. Nešlo by to prosím nějak převést na přibližné množství, třeba hrnku?
Děkuji. -
mysulka: i končím, Leni - housky jsou včerejší. Poslední pečení starého roku
-
Krásně ten Nový rok začínáš