Domácí paštika s mandlovou příchutí

Lenunka Kuchařka: Lenunka

Studená kuchyně 17 názorů

Suroviny

500 g kuřecích jater
1 větší cibule
180 g másla
1 pl olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
rozmarýn, tymián- ideálně čerstvé
3 stroužky česneku
2 velké panáky mandlového likéru Amaretto
100 ml šlehačky
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na lžíci oleje a 30 g másla (olej je tam proto, aby se máslo nepálilo) zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, pepř, bylinky a nakrájená odblaněná játra. Chvilku mícháme, zalijeme mandlovým likérem a šlehačkou, osolíme a dusíme, dokud se všechna tekutina nevyvaří. Necháme mírně zchladnout.

  2. Směs rozmixujeme ponorným mixerem a po troškách přidáváme 150 g másla. Hotové nalijeme do misky, můžeme ještě navrchu ozdobit bylinkami a zalít 1-2 lžícemi másla. Necháme vychladnout v lednici do druhého dne.

Poznámka

Podávala jsem s domácím chlebíkem:-). Můžeme přidat i mandle, ale moje děti to nerady a mně v paštice chuť mandlí chyběla, nahradila jsem ji tedy mandlovým likérem - alkohol se vyvaří, ale chuť zůstane:-).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 499 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí paštika s mandlovou příchutí

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    Dajda: u nás se čtvrtého dne nedožila, tak nevím, ale asi taky záleží na ostatním ochucení, já paštiky obecně hodně kořením ( v tomto případě hodně bylinek) a solím, protože po rozležení nejsou chuti tak výrazné :-), takže nám sladká nepřišla:-)

    jinak díky všem, co vyzkoušeli, za názor:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Já do paštiky dávám suché červené, ale někdy i portské, když ji chci slavnostnější.

    casino: Jsem ráda, že mě můj odhad nezklamal, i když je jasné, že někomu ta výrazně nasládlá chuť může vyhovovat. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    casino:
    Ještě bych doplnil, že byly použity "2 velké panáky mandlového likéru" tedy 100 ml amaretta

    Dajda: "...zkusila se sladším alkoholem..."
    No a teď si představte cosi, když tam přidáte cosi co má řádově vyšší obsah cukru... ;-) 8-(

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Dělávám podobnou paštiku a už jsem si ji také zkusila se sladším alkoholem (dezertní červené víno). Jde to, ale příště jsem raději dala přednost suchému červenému nebo bílému vínu při opékání jater. To je ale samozřejmě otázka individuální chuti.

    casino: Asi bude někdo namítat, že jde o výrobek rychlé spotřeby, ale tahle paštika mi nejlepší připadá až čtvrtý den. :-O

    Odpovědět

  • casino casino

    Consummatum est :-)
    Je to jako s filmovým Pelhřimovem: dobré je vědět do čeho jdete... :-D
    Paštiku podle rcp jsem rozdělil a část přizpůsobil vlastní chuti - nastavil rohlíkem vymáchaným ve šlehačce (bílé víno nebylo) a zastříkl rýžovým octem...
    ***
    Neinformovaní hodnotitelé, ale vše je relativní:
    1. "Je tam moc cibule!" Proč? "Protože je to sladké..."
    2. "Dyť je to sladkýýý..."
    3. Ochutnala jednu..., ochutnala druhou..., obrátila oči v sloup a naštěstí oněměla...
    4. "Tady je víc masa!" (jednalo se o paštiku s rohlíkem)
    5. Stejná hodnotitelka o den později, když na dotaz, zda by si dala chleba https://www.toprecepty.cz/recept/52231-kovarsky-ch... s paštikou pravila: "Dala, ale s kupovanou..."
    Sebe nepočítám, protože vím do čeho jdu:
    Nepředpojatě uznávám, že na druhý den se mi paštika už nezdá tak moc sladká... :-O:-):-D:-K
    No, dokonce mi ani nevadí, že to co jsem si sám uvařil si i sám sním :-8

    Odpovědět

  • strick strick

    Ahoj vsetci...receptik je fajn. Ale podla mna by som nemiesal rozne bylinky a ovocny liker enem tak (samozrejme kazdemu chuti inak)....ja osobne robim pastety do jednej chuti...napr: ak mandla,tak mandla tak mandlovy liker avatd...ak bylinkova, tak bylinky a dajaky bylinny likerik...ale ako som uviedol hore, co clovek tovchut a nazor<3

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    casino: právě proto, že to s koštováním nepřeháním, na to nejsem odborník:-D, tak hlavně že tu alespoň jednoho máme:-D;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Marie Švarcová : Lenunka:
    Děvuchy, tož nevím nevím, esli ste to na šmigrusta s naléváním a koštováním s tema panákama (jedno zda 4 či 5 cl) trošku nepřepískly... :-D :-K
    Když řeknu, že vyzkouším, tak vyzkouším :-)
    Zatím si netroufnu hádat, zda paštička nebude po amarettu sladká jak cumel (cukr se, podobně jako alkohol, přidává i do slaných jídel pro akcentování chuti) a voňavá jak pití z hořkých mandlí.
    Co si ale troufnu, je vyjádření pochybností o vaší praktické zkušenosti, resp. o chuťové vybavenosti:-O
    Obě zmiňujete koňak (cognac, brandy) ale přijde mi, že jedna neochutnala amaretto a druhá si ke koňaku ani jen nepřičichla:-)
    Vyměnit jemně vonící ušlechtilý destilát (38 až 40%) za navoněný, po studenu vyrobený likér (18 až 28%) mi přijde jako poněkud Mičurinský počin, ale proč ne... Dějí se na poli kulinářském i jiné pokusy, že ;-)
    Jsem dost konzervativní kuchtík;-( ale vyzkoušíme, ochutnáme, napíšeme...:-):-D:-K
    No, ona je sice poněkud alergická na mandlemi vonící jídlo z mé ruky, ale dám ochutnat i tchyňce... :-D:-D

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    Marie Švarcová : děkuji:-), já to neřeším, casino má vždycky něco:-D, jsem zvědava, jestli recept zkusí uvařit a napíše něco potom:-) :-p;-), a skleničky jsem koukala mám taky 0,05 l, ale ono už ta troška rozdílu chuť moc nepozmění:-)

    Odpovědět

  • Marie Švarcová Marie Švarcová (neregistrovaný)

    Lenunka: :yes::yes: recept je skvělý a panáky ? já mám např. doma samé 0.05 L, v hospodách zavedli 0,04 tak to neřešte, hlavně, že chutná (dávám koňak a také je dobrá) mandle jsou v ní skvělé. <3:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    casino: fajn, tak jsem to opravila na dva velké panáky, myslela jsem, že jeden má 5cl, tak asi ne, nevím.
    A s tím výrazným to nechápu, myslela jsem aromaticky výraznější než ten mandlový likér...ale to je jedno.:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    zizala:
    No, já to teda prubnu podle rcp, protože jinak je to jen takové jalové střílení od boku;-)

    Lenunka:
    100 ml mandlového likéru Amaretto je furt sto mililitrů:yes: ale dva velcí jsou už drahnou dobu pouze 80 ml, že :-D
    To, že jste paštiku s alkoholem (správně by bylo s lihovinou, protože alkohol je bez chuti) nezkoušela vás omlouvá, protože jinak byste nemohla napsat: ...panák koňaku (a ten mi přijde víc VÝRAZNÝ)... :-O8-(:-K

    Odpovědět

  • Blkan Blkan

    Já to chutnal i s tím čerstvým chlebíkem a musim říct, že je to naprosto vynikající :)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    jsou to dva velké panáky, jestli jsem to dobře přepočítala na ml:-), ale vyvařilo se to až do základu a bylo to tam cítit jen lehce, spíš taková mandlově nahořklá pikantní chuť, hodně to taky ovoněly ty bylinky, a zjemnila smetana, takže to bylo celé takové jemně pikantní:-). Dívala jsem se po netu pro inspiraci, když jsem to vařila, protože jsem paštiku s alkoholem ještě nezkoušela, a většinou se dává u francouzských paštik na 500 g jater panák koňaku (a ten mi přijde víc výrazný) a pak ještě sklenka sherry nebo portského, tak mi tohle nepřijde tak moc, zvlášť, když se vyvaří alkohol i voda a zůstane tam opravdu jen ta chuťová tresť. Pokud se přidává koňak do paštiky až před mixováním, tak se ho samozřejmě tolik nedává:-).

    Odpovědět

  • zizala zizala

    casino: No právě, zdá se mi toho docela dost. Brusinky v paštice jsou super :yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: domácí paštika s mandlemi domaci paštika pastika s mandlemi mandlová paštika s brusinkami top recepty domaci pasttika alkohol do paštiky paštika s amaretto koreni na mandlovou pastiku domaci pastika s alkoholem konak do domácí paštiky domácí paštika recept domácí paštika recepty kuŕecí paštika s amaretto paštika se šlehačkou jatrova paštika s mandlemi domácí paštika bez alkoholu paštika s alkoholem koňak do pastiky mandlová domácí játrová paštika domácí paštika z kuřecích prsou