

Špenátový koláč s kozím sýrem
Doba přípravy: 20 minut + 45 minut pečení 1 koláč cca 13x33 cm anebo menší kulatá forma Bezmasá jídla 3 názory
Suroviny
- Těsto:
- 120 g celozrnné hladké mouky
- 80 g hladké mouky
- 80 g másla pokrájeného na menší kousky
- ½ lžičky soli
- 1 vejce
- 2 lžíce vody
- Náplň:
- 200 g špenátu
- 2 vejce
- 100 g smetany ke šlehání
- 120 g čerstvého kozího sýra (Lučina kozí)
- 1 stroužek česneku
- hrst bazalkových listů
- sůl
- Na ozdobení:
- čerstvý kozí sýr
- bylinky
- květiny
Postup přípravy receptu
Obě mouky promícháme spolu se solí a kousky másla. Přidáme vejce a začneme rukama zpracovávat těsto. Během zpracování přidáme vodu. Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny v lednici uležet.
Na pomoučené pracovní ploše rozválíme obdélník. Vyložíme těstem formu. Dno několikrát propícháme vidličkou. Formu s těstem vyložíme alobalem a vysypeme luštěninami. Takto pečeme naslepo při 210 °C 10 minut. Poté sejmeme alobal s luštěninami a pečeme dalších 5 minut při 170 °C.
Do předpečeného korpusu rozetřeme náplň.
Náplň si připravíme tak, že nejprve zalijeme špenát vroucí vodou. Ihned ho přecedíme a propláchneme ledovou vodou. Špenát vyždímáme a vložíme do mísy. Přidáme vejce, smetanu, kozí sýr, bazalku, najemno pokrájený česnek a trochu soli. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem.
Naplněný korpus vložíme do trouby a při 170 °C pečeme, dokud nebude náplň pevná a bude se uprostřed vlnit. Bude to trvat asi 25 minut.
Poté necháme koláč vychladnout a ozdobíme pomocí řezané trubičky kozím sýrem, bylinkami a kytičkami.
Poznámka
Tipy k tomuto receptu a další rady do kuchyně najdete na: http://www.vareniste.cz/spenatovy-kolac-s-kozim-sy...
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 35 kuchařů a kuchařek
Ohodnoťte recept: Špenátový koláč s kozím sýrem
-
tejaja: víš, že hodně peču
a tak kupuji hodně mouk...ale celozrnnou hladkou jsem u nás nepotkala (ani na internetu nenašla) - jen celozrnnou mouku jemně mletou, která to má přímo v názvu...
-
cathleen: Ivka, existuje celozrnná hladká pšeničná múka, ja si ju objednávam priamo z mlyna. http://internetovypredaj.sk/index.php?predaj-na-in... Ale mala som aj celozrnnú hladkú múku ražnú http://internetovypredaj.sk/index.php?predaj-na-in...
Neviem ale, akú múku mala na mysli autorka. -
Martino, která mouka je celozrnná hladká, prosím
Jinak recept (koláč) vypadá překrásně