Cukrové mini bochánky / mazance
Jednoporcové bochánky poslouží nejen jako výslužka pro koledníky, ale i jako dobrý moučník, snídaně či svačina do ruky během celého roku. Na ty velikonoční můžeme ještě ostrým nožem naříznout kříž.
Suroviny pro 1 dávka
14 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 259 kJ / 3 408 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 68,84 g |
| Tuky | 130,01 g |
| Vláknina | 17,70 g |
| Cholesterol | 124 mg |
| Sodík | 121 mg |
| Sůl | 0,26 g |
| Sacharidy | 460,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouky smícháme v míse se špetkou soli a citronovou kůrou, uprostřed uděláme hlubší důlek do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukry a zalijeme větší částí vlahého mléka. Jemně střed mouky promíchneme, aby se smíchalo droždí s mlékem a cukrem a necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít kvásek.
Krok 2: Až droždí nabude a začne vytvářet bublinky, přidáme do mísy rum a zbylé mléko. Směs promícháme a zalijeme vlahým rozpuštěným sádlem. Vařečkou vypracujeme hladké, na mísu se nelepící, těsto. Během míchání vařečkou do těsta zapracujeme i nasekané mandle a rozinky.
Krok 3: Čím déle mícháme a vháníme vzduch do těsta, tím lépe. Bochánek syrového těsta necháme na teplém místě pod utěrkou zhruba 45 minut kynout. Po vykynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, ze kterých v dlaních ukoulíme malé hladké bochánky, které klademe na pomaštěný nebo pečícím papírem vyložený plech. Takto připravené je necháme ještě 15 minut kynout.
Krok 4: Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dorůžova dle velikosti bochánků 15-20 minut. Po vyndání z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. K rozpuštěnému máslu můžeme přidat i trochu rumu. Necháme vychladnout.
Zveřejněno 3. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cukrové mini bochánky / mazance
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mpwE
Moje poznámka
Cukrové mini bochánky / mazance
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mpwE
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 11 hodinami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 15 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 17 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 23 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Patriktesar před 1 hodinou
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 9 hodinami
Bábovka Albert
Ketynna před 10 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
marekdd před 10 hodinami
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Hanawagy před 10 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
Valerie. před 10 hodinami
Rajská omáčka
Vershyna před 11 hodinami
"Letní" buřty na pivu - z pánve
BeeroCrat před 12 hodinami
Krupičná kaše rychle hotová
Colombová_S před 12 hodinami
Tématické fráze:
sladke kynute minibochanky,
mini mazance,
recept na mini mazanečky,
mini bochánky recept,
mini bochanky,
mini mazanecky,
jaky cukr do mazance,
mini mazanečky recepty,
minibochánky-recept,
výslužka pro koledníky,
cukrove bochanky,
peceme mini mazanečky,
mini větrníky male bochanky,
recept na mini mazaneček,
malé mazanečky pro koledníky,
skoricove cukrove bochanky
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
kůra citronová,
sádlo,
sůl,
mléko,
rum,
rozinky,
mandle sekané,
máslo,
cukr moučkový,
rum
Komentáře (1)