Semínkové bochánky nebo placky

Merylas Kuchař:

Slané pečivo 17 názorů

Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů
512

Suroviny

zhruba 380 ml vody (vlažné)
3 lžíce oleje (30 g)
500 g hladké mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
30 g bramborové kaše v prášku (2 vrchovaté lžíce nebo 2 vařené nastrouhané brambory a dáme méně vody)
2 lžičky soli (trošku plnější)
1 lžička drceného kmínu
1 lžička cukru
1/2 kostky čerstvého droždí (tj. 21 g)
130 g směsi semínek:
dýňová semínka
slunečnicová semínka
sezamová semínka
lněná semínka
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby domácí pekárny dáme vodu a olej, pak promíchanou mouku se solí a drceným kmínem, nahoru lžičku cukru a rozdrobené droždí. Pustíme program Těsto a po signálu přidáme zhruba 2/3 semínek. Zbytek si necháme na povrch.

  2. Kdo nemá domácí pekárnu, zadělá těsto klasickým způsobem, odkaz na postup je v Poznámce.

  3. Po vykynutí těsto rozdělíme na 8 - 10 dílů, zpracujeme do malých bochánků a vyvalíme placky o průměru zhruba 15 cm. Kdo nechce placičky, nechá bochánky - bulky. Uložíme na plechy vyložené teflonovou fólií nebo papírem na pečení, necháme vykynout, potřeme vlažnou vodou a posypeme zbytkem semínek. Místo vody můžeme potřít rozšlehaným vejcem, semínka lépe drží na povrchu. Vyzkoušela jsem i tak, že jsem opravdu velmi mírně potřela rozválené placičky vlažnou vodou, posypala směsi semínek a ty do těsta zamáčkla. Vodu jsem použila proto, že na povrchu je zbytek mouky a semínka hůř drží.

  4. Vložíme do trouby předehřáté na zhruba 185 - 190°C(přesně nenapíšu, mám plynovou troubu)a pečeme zhruba 15 - 20 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka

Jak na kynuté těsto bez domácí pekárny:http://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyrob...

Další mé recepty najdete tady:http://www.merylas.estranky.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Semínkové bochánky nebo placky

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo