

Salát MIX
Suroviny 4 porce
- ledový salát
- frisee
- escarola
- mrkev
- bílé zelí
- (v různých poměrech)
- Zálivka:
- olej
- ocet
- cukr
- sůl, špetka
- voda
- acidofilní mléko
Postup přípravy receptu
Do kastrolu dáme pár kapek oleje, zahřejeme a zalijeme octovou zálivkou. Necháme provařit, odstavíme a necháme vychladnout (ve dřezu s ledovou vodou).
Touto směsí zalijeme salát, promícháme a nahoru pak ještě dáme acidofilní mléko.
Poznámka od kuchařky
Poměr zeleniny volíme podle vlastní preference a chutě.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Salát MIX
-
clupmi:
Inu i to se může stát
Teď ale se cítím potěšen tím, že nejsem sám samotinký, kdo zapomíná na písmenko ve slově
No, třeba jste ho nezapomněl napsat, ale ono zdrhlo, že -
casino: Díky za upozornění. Solil jsem, ale zapoměl jsem uvést do surovin. Opravil jsem.
-
hosta: Já taky dělám raději zálivku koncentrovanou (na cca 1 dl vody lžičku cukru, 1- 2 lžíce octa - raději vinný nebo bílý balsamikový - špetku soli, lžíci olivového oleje, může být i pepř nebo hořčice a dobře protřepat v uzavřené skleničce). Salát s ní jenom lehce pokropím a vidličkami promíchám. Nemám ráda, když zelenina krauluje ve vodě.
-
Taky si myslím, že sůl chybí. Já teda dělám zálivku silnější - na půl litru vody tři rovnélžíce cukru, tři lžíce octa a lžičku soli
- a cukr určitě ne práškový, ten vodu zakalí, ale krystal či krupici
-
No, sůl prý neprospívá tělesné schráně
ale stejně ji do zálivek na salát používám
-
Eja57: Poměr voda : ocet : cukr je asi stejně jako na okurkový salát, čili na chuť taková sladkokyselá voda (přesně dejme tomu na vrchovatou lžíci práškového cukru lžíce octu a 1/2 litru vody).
Kyška momentálně není nic moc, nejraději máme acidofilní mléko. Jogurt je pro mě moc kyselý a smetana tučná, nejlépe smícháme zakysanku s trochou jogurtu a používáme na okurkový salát. -
Poměr voda : ocet : cukr? Předpokládám, že to má být asi koncentrovanější než klasická octová zálivka....
Všimla jsem si, že hodně používáš kefír a acidofilní mléko - tam, kde bych čekala jogurt nebo zakysanou smetanu. Má to nějaký speciální důvod?