Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)
Většina z nás zná tenhle veliký nadýchaný knedlík plněný povidly jako specialitu rakouských horských restaurací. Zkuste si ho ale udělat i Vy jen tak doma podle tohoto receptu. Strávníci budou nadšení a budou se dožadovat přidání.
Suroviny pro 10 kusů
10kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 682 kJ / 3 987 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 113,55 g | 
| Tuky | 41,82 g | 
| Vláknina | 43,40 g | 
| Cholesterol | 575 mg | 
| Sodík | 2,20 g | 
| Sůl | 5,37 g | 
| Sacharidy | 644,95 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Rozdrobené droždí vmícháme do vlažného mléka, přidáme trochu cukru a necháme na teplém místě asi 15 minut vzejít.
	Krok 2: V míse promícháme mouku, vejce, zbylý cukr, sůl a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pořádně nakynout (alespoň hodinu).
	Krok 3: Těsto vyválíme do válečku a ten rozkrájíme na 10 silných plátků. Na každý dáme lžíci povidel, těsto kolem nich uzavřeme a vytvarujeme velký knedlík. Šev dobře uzavřeme, aby povidla nevytékala, to je hodně důležité.
	Krok 4: Pracovní plochu poprášíme moukou, klademe na ni naplněné knedlíky, přikryjeme je a necháme 30 minut kynout.  Nemusí vyběhnout příliš, hodně pak nakynou při vaření.  Ke konci této doby dáme vařit vodu do velkého hrnce a hodně ji osolíme.
	Krok 5: Vykynuté knedlíky vaříme asi 5 minut pod pokličkou, pak je obrátíme a vaříme dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vaříme po částech, během vaření totiž hodně nabydou.
	Krok 6: Krém připravíme tak, že dáme vařit 500 ml mléka, do kterého přidáme cukr. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink a přidáme k vařícímu mléku. Mícháme, dokud pudink nezhoustne. Ochutíme rumem.
	Krok 7: Mák promícháme s moučkovým cukrem. Knedlíky podáváme na hlubokém talíři s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.
Zveřejněno 11. 1. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4gy
Moje poznámka
					
				
Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4gy
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 15 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 18 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 23 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno 3. 11. 2025 09:00:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 6 minutami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 16 minutami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 1 hodinou
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 1 hodinou
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 2 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 11 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 13 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 14 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 14 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 15 hodinami
						Tématické fráze:
						
							rakousky knedlik, 
						
						
							alpský povidlový knedlík, 
						
						
							kynuté povidlové knedlíky, 
						
						
							povidlové kynuté knedlíky, 
						
						
							kynuté knedlíky, 
						
						
							alpský knedlík, 
						
						
							kynuté knedlíky s povidlím, 
						
						
							kynutý knedlik s povidlím, 
						
						
							alpské knedlíky, 
						
						
							povidlove knedliky, 
						
						
							kynutý povidlovy knedlík, 
						
						
							povidlové knedlíky kynuté, 
						
						
							kynutý knedlík, 
						
						
							rakouský povidlový knedlík, 
						
						
							recept na povidlové kynuté knedlíky recept, 
						
						
							kynuté knedlíky povidlové, 
						
						
							kynutý knedlík s pudinkem, 
						
						
							povidlovy kynuty knedlik, 
						
						
							rakouský knedlík s vanilkovou omáčkou, 
						
						
							kynuté povidlove knedlíky recept
						
					
						Suroviny:
						
							mouka hladká, 
						
						
							droždí čerstvé, 
						
						
							mléko, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							vejce, 
						
						
							sůl, 
						
						
							povidla švestková, 
						
						
							pudink vanilkový, 
						
						
							mléko, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							rum, 
						
						
							mák mletý, 
						
						
							cukr moučkový
						
					
	
			
	
	
	
	
Komentáře (19)
Jurgen.k: Zdravím
Jinak jsme krajané, já bydlím kousek od Kladna (cca10km) a na Kladně pracuji
Pak jsem si na to jednou vzpomněla a zaexperimentovala - klasické "blbouny" jsem naplnila odpeckovanými višněmi a dokončila dle receptu - polít vanilkovou omáčkou a posypat mákem s cukrem...kombinace višně + mák + vanilková omáčka neměla chybu.
K receptu nejsou žádné komentáře.