Postup přípravy
Ryby očistíme zevně i vně a tady bych doporučoval podél páteře pořádně vyčistit lžičkou hnědou skvrnu (ledvinky), která způsobuje nahořklé maso po vyuzení.
Očištěným rybám uděláme příčné zářezy a vetřeme trochu soli, dáme do vhodné nádoby (sklo, porcelán) a zalijeme vychladlým lákem, zatížíme, nejlépe porcelánovými talířky, aby ryby byly zcela ponořené. Asi po 12 hodinách ryby opláchneme, napíchneme na háček, necháme okapat a oschnout nejméně hodinku.
Do předem rozehřáté udírny zavěsíme ryby a asi půl hodiny je dosušujeme při otevřené udírně při teplotě cca 50 °C. Po této době udírnu zavřeme a udíme při teplotě 75/80 °C asi 2 a půl hodiny. Kontrolujeme barvu kůže a vnitřek ryb, která nakonec musí být zlatohnědá. Po vyuzení ryby necháme vychladnout a uložíme je na nějakou dobu do ledničky zabalené v alobalu nebo v pečícím papíře. Nejchutnější ryby jsou studené.
Udíme olší nebo bukem.
Zveřejněno 2. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Uzený pstruh nebo makrela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kp3x
Moje poznámka
Uzený pstruh nebo makrela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kp3x
Nejnovější recepty
Krém z pečeného květáku
Přidáno před 12 hodinami
Divoká kachna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Krkovička na česneku
Přidáno 16. 10. 2025 17:09:02
Liptovská pomazánka
Přidáno 16. 10. 2025 15:07:03
Šťouchané brambory se zelím a škvarky
Přidáno 16. 10. 2025 11:02:02
Mrkvový krém
Přidáno 16. 10. 2025 10:02:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkový perník
collins před 12 minutami
Přírodní kotlet s žampiony
DavidVolvo před 2 hodinami
Vepřový pörkölt s nokedli
caprioli před 3 hodinami
Zeleninová polévka s fazolemi a špenátem
Kajkajak před 4 hodinami
Barevné hranolky, pečené se žampiony
karfil@post.cz před 4 hodinami
Uzená žebra pomalu pečená
Monika28 před 6 hodinami
Cibulová polévka
drutek73 před 6 hodinami
Jemná banánová bábovka
Borinka před 7 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Romecka7 před 7 hodinami
Řecká musaka
verahromadkova@seznam.cz před 7 hodinami
Tématické fráze:
uzený pstruh recept,
uzený pstruh,
uzený pstruh recepty,
udíme pstruha,
udime pstuhy recept,
recept na pstruha uzeny,
recept na vyuzeni ryb,
udíme pstruhy,
pstruh jako makrela,
udíme na pstruha,
po vyuzeni je ryba na kyselo,
nejlepší doma vyuzené makrely,
nejlepší doma vyuzené makrely,
uzenýpstruh recepty,
pstruh recept,
recepty pstruh,
makrel,
uzeny pstruh - recepty,
pstruzi nalozeni v slaném nálevu,
uzeny pstruh - cz
Suroviny:
pstruh,
voda,
sůl,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
Komentáře (12)
Na Mimibazar fotku použila LenkaŠ. v receptu https://www.mimibazar.cz/recept/110078/gnocchi-s-k... dne 6.6.2011 - to už není problém Topek, kde byl recept dříve a je nad vší pochybnost, že fotka je skuteční paní RadkyS. (podívejte se na její jiné recepty, kde je mj. stejný talíř
Pokud myslíte tento případ, tak jste mne moc nepřesvědčil. Jestli máte nějaké podobné, zkuste dát celé odkazy, ráda zkontroluji
Pokud vám něco vadí na fotce u receptu https://www.toprecepty.cz/recept/50330-recept-na-n..., která je ve vašem předchozím komentáři, tak vám nerozumím už vůbec