Polévka z kapustiček s masovými knedlíčky

Suroviny

250 g kapustiček
2-3 brambory
1 lžíce rajského protlaku
2 šalotky
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
vývar
majoránka
sůl
čerstvě mletý pepř nebo chilli
listová petržel
Knedlíčky:
250 g jemně mletého hovězího masa
1 vejce
sůl
pepř
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme nakrájenou šalotku, necháme zpěnit, přidáme protlak, mouku a krátce vše orestujeme. Zalijeme vývarem, rozšleháme a přivedeme k varu.

  2. Brambory nakrájíme na kostičky. Kapustičky očistíme, odřízneme košťálky a případně odstraníme vrchní lístky. Zeleninu vložíme do vařícího základu a vaříme do změknutí, cca 15-20 minut. V polovině varu vložíme knedlíčky a společně dokončíme. Na závěr polévku dochutíme majoránkou, pepřem (nebo chilli), případně přisolíme a posypeme petrželkou.

  3. Knedlíčky: K masu přidáme vejce, osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou. Tvarujeme menší knedlíčky.

Poznámka od kuchařky

Nejdřív připravíme jeden knedlíček a dáme ho vařit na zkoušku. Kdyby se rozpadal, přidáme do směsi strouhanku.

Komentáře k receptu Polévka z kapustiček s masovými knedlíčky

  • bartlomiej_jasinski@ bartlomiej_jasinski@

    Dobrá polévka, zajímavá chuť :yes:

    Odpovědět

  • maris maris(autor receptu)

    JosefZeravicky: děkuji za komentář:-K
    já ale ani slůvkem se v receptu nezmiňuji, že bych použila kupovanou strouhanku.:-D Ty rozmixované rohlíky používám na obalování, ale příště zkusím i do knedlíčků, je to dobrý nápad.:yes:
    Co se týče kapustiček - tak tady nesouhlasím. Když použiji nějakou surovinu, tak předpokládám, že " odevzdá "svou chuť a vůni do připravovaného pokrmu, i na úkor barvy ( speciálně v polévce barva nehraje tak velkou roli, na rozdíl třeba v salátech.) Přišlo by mi líto je
    předvařovat.;-),ale nic proti tomu, každý má svůj způsob:-)

    Odpovědět

  • JosefZeravicky JosefZeravicky

    PŘEJU PĚKNÝ DEN.
    Podobnou polívečku dělám často, neb si růžičkovou kapustu pěstujeme na zahradě.
    Jen ji dám před pouzitím dám na 3-5 minut do vařící vody a pak do studené. Zůstane její krásná zelená barva a navíc nezanechá v celé polívce převládající výraznou kapustovou chuť a vůni, ale jen lehký její náznak, a tím nepřebyje snoubení s masovými knedlíčky.
    Není tu jako užtradičně jaký vývar, ale já v tomto případě používám zeleninový, neb masové kuličky tam svoji vůni a chuť přinesou.
    Na knedlíčky nedávám strouhanku, natoš kupovanou, neb je tam pomleto vše co pekařom ztvrdlo zbylo , včetně chleba .
    Já používám nečerstvé rohlíky, které rozmixuju v mixeru. Vím co dávám a navíc jsou ve spojení s masem krásně nadýchané a nehutné.
    Knedlíčky dělám pomocí dvou malých lžiček, jsou menší a přibližně stejné.

    Odpovědět

Tématické fráze: polévky recepty polévka z kapustiček nejlepší recepty z kapustiček polévka s masovými knedlíčky