Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 442 kJ / 2 018 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 56,04 g |
| Tuky | 25,43 g |
| Vláknina | 13,00 g |
| Cholesterol | 777 mg |
| Sodík | 438 mg |
| Sůl | 1,59 g |
| Sacharidy | 384,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zchladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme jemně nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, žloutky, cukry, rozpuštěné máslo a vše důkladně promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a dle chuti můžeme též přidat rozinky (brusinky) předem máčené v rumu, nasekané ořechy, mandle nebo čokoládu. Též můžeme z těsta odebrat část, kterou obarvíme kakaem (kávou) a hřbet /buchtu / bábovku udělat dvoubarevnou.
Krok 2: Těsto nandáme do máslem (sádlem) vymazaného a hrubou moukou vysypaného srnčího hřbetu nebo menšího pekáčku, bábovky... Vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme částečně zchladnout, vyklopíme a po zchladnutí přelijeme libovolnou, námi oblíbenou polevou nebo jen pocukrujeme.
Krok 3: Pokud máme těsto hodně hutné, můžeme do něj přidat citronovou nebo pomerančovou šťávu, případně trošku mléka. Vše záleží na moučnatosti brambor.
Zveřejněno 21. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborový hřbet / bábovka / buchta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/E4M0
Moje poznámka
Bramborový hřbet / bábovka / buchta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/E4M0
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 3 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 2 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 3 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 4 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 5 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 8 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 8 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 8 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 9 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 9 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 9 hodinami
Tématické fráze:
bramborový babovka,
srnčí hřbet buchta,
srnčí hřbet buchta vanilkový,
rychlá buchta do hrbetu,
buchta do srnčího hřbetu
Suroviny:
brambory,
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
mouka hrubá,
prášek do pečiva,
máslo,
rozinky,
ořechy,
kakao,
čokoláda,
šťáva citronová
Komentáře (1)