Suroviny
Porce: 12 ks
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 826 kJ / 2 587 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,43 g |
Tuky | 56,46 g |
Vláknina | 19,00 g |
Cholesterol | 295 mg |
Sodík | 6,51 g |
Sůl | 16,21 g |
Sacharidy | 434,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: A už hopsá treperenda okolo a kváká: Dědo, dědo, teta Věra, ta co má Krištofína a Matějíčka, víš přece, jak za ní jezdíme. To víš, ty drndo, že vím, když to je mamky sestra a jsou to moje holky. Tak dědo, tak ta teta umí rohlíky. A ty je taky umíš? A tedˇ babo raď. Když řeknu že ne, abych měl klid, tak u toho dítěte ztratím respekt, a když řeknu, že ano, tak mne pečení nemine.
A jdeme do toho. Dědo, já budu pracovat s tebou, tak dej mouku do mísy (od robota) všechnu a taky sůl. Udělej dolík a přidej kvasnice, jé, dědo, já jsem je nechtíc rozdrobila. To nevadí, to se má. A teď tam nasypej cukr a nalij trochu teplé vody. A to sádlo taky. Necháme kvasnice vzejít a poté dolijeme zbytek vody. Dědo, už to můžu zapnout? Jasně, na dvojku. A já jsem tvoje pomocnice, brebentila, Vojta je línej, ten by to neuměl vidˇ? Třeba by to uměl, když byl malej, to jsem ještě nebyla naroděná. Ne, to jsi ještě nebyla, tak se mnou taky vařil. A co vařil? zněla otázka. No řízky. Řízky, ty umím, to je lehký, to jsem přece uměla už jako čtyřletá nebo tak. A jak řeč šla, tak robot splnil svou funkci a umíchal hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme do trouby, ohřáté na 45 stupňů. Asi za 45 až 55 minut je vykynuto. Krok 2: Dědo, už je to nafouklý, už to je. Vyndám těsto na pracovní desku, vezmu váhu a už je tu: Dědo, to umím, řekni číslo. Musí tam být osmička a nula říkám. Já jsem sice prvňák, praví rozumbrada, ale Vojta mě naučil i jiný čísla. To je dědo osmdesát, to já vím. A tak se váží a rozděluje. Děda mezitím koulí těsto, vše přikryje a nechá asi deset minut kynout. Rozválet do trojúhelníku a smotat rohlík. No, nějak nám to nejde a nejde. Tak děda moudře rozhodl: Budou housky. Tak jo, Verunka válí hady, děda motá a motá, až je hotovo. Dá na plech s pečícím papírem, kdo počká deset minut, neprohloupí . Potřít vejcem a šup do trouby. Já peču na 180°C deset minut, zkontroluji a když je třeba, tak dopeču. Hotové vyndáme z trouby a je-li to možné, necháme zchladnout, ale víte, jak to je, stejně jako s domácími buchtami. Už má v každé ruce jednu a ječí: Mamíííííí, housky, mamíííííí, housky. Dvanáct z krámu je dost na celý den, ale z trouby jsou za chvilku pryč. Krok 3: Příště jich budete dělat z jeden a půl dávky a asi bude zase málo.
A jdeme do toho. Dědo, já budu pracovat s tebou, tak dej mouku do mísy (od robota) všechnu a taky sůl. Udělej dolík a přidej kvasnice, jé, dědo, já jsem je nechtíc rozdrobila. To nevadí, to se má. A teď tam nasypej cukr a nalij trochu teplé vody. A to sádlo taky. Necháme kvasnice vzejít a poté dolijeme zbytek vody. Dědo, už to můžu zapnout? Jasně, na dvojku. A já jsem tvoje pomocnice, brebentila, Vojta je línej, ten by to neuměl vidˇ? Třeba by to uměl, když byl malej, to jsem ještě nebyla naroděná. Ne, to jsi ještě nebyla, tak se mnou taky vařil. A co vařil? zněla otázka. No řízky. Řízky, ty umím, to je lehký, to jsem přece uměla už jako čtyřletá nebo tak. A jak řeč šla, tak robot splnil svou funkci a umíchal hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme do trouby, ohřáté na 45 stupňů. Asi za 45 až 55 minut je vykynuto. Krok 2: Dědo, už je to nafouklý, už to je. Vyndám těsto na pracovní desku, vezmu váhu a už je tu: Dědo, to umím, řekni číslo. Musí tam být osmička a nula říkám. Já jsem sice prvňák, praví rozumbrada, ale Vojta mě naučil i jiný čísla. To je dědo osmdesát, to já vím. A tak se váží a rozděluje. Děda mezitím koulí těsto, vše přikryje a nechá asi deset minut kynout. Rozválet do trojúhelníku a smotat rohlík. No, nějak nám to nejde a nejde. Tak děda moudře rozhodl: Budou housky. Tak jo, Verunka válí hady, děda motá a motá, až je hotovo. Dá na plech s pečícím papírem, kdo počká deset minut, neprohloupí . Potřít vejcem a šup do trouby. Já peču na 180°C deset minut, zkontroluji a když je třeba, tak dopeču. Hotové vyndáme z trouby a je-li to možné, necháme zchladnout, ale víte, jak to je, stejně jako s domácími buchtami. Už má v každé ruce jednu a ječí: Mamíííííí, housky, mamíííííí, housky. Dvanáct z krámu je dost na celý den, ale z trouby jsou za chvilku pryč. Krok 3: Příště jich budete dělat z jeden a půl dávky a asi bude zase málo.
Zveřejněno 31. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rohlíky tety Věrky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O3oB
Moje poznámka
Rohlíky tety Věrky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O3oB
Nejnovější recepty
Bylinkové pesto
Přidáno před 16 hodinami
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno před 22 hodinami
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno 6. 5. 2025 10:13
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno 6. 5. 2025 05:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Moanka před 25 minutami
Polévka z hlávkového zelí
Moanka před 25 minutami
Koláčky jako kynuté, ale bez kynutí
Moanka před 25 minutami
Carbonara špagety
Moanka před 26 minutami
Rebarborový koláč s mandlemi, vločkami, kokosem a tvarohem
Moanka před 30 minutami
Kanellbular - skořicové šneky
Moanka před 31 minutami
Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Moanka před 31 minutami
Jednohubky na párty
Moanka před 32 minutami
Restovaná zelenina se žampiony a omáčkou
Moanka před 32 minutami
Vepřová bratislavská plec
Moanka před 32 minutami
Suroviny:
sádlo,
voda,
droždí čerstvé,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr,
sůl,
vejce
Komentáře (3)