Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obrácený jablečný koláč - Tarte Tatin

Hodnocení receptu je 4,2 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 483 kJ /
3 223 kcal
Bílkoviny34,01 g
Tuky169,82 g
Vláknina26,85 g
Cholesterol 744 mg
Sodík 133 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy376,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli cukr a kousky nakrájeného másla. Uděláme tzv. drobenku, pak přidáme vejce a vytvoříme těsto, které dáme do chladu na cca 20 minut odležet.
Tento typ těsta se dá připravit i robotem, který má ve výbavě sekací nůž. Dáváme vše najednou a až vznikne jemnější drobenka, přendáme do mísy, kde už lehce spojíme dohromady v těsto. Krok 2: Z pečicího papíru vystřihneme kolo s trochu větším průměru, než máme připravenou koláčovou formu. Formu, dno i boky tímto papírem vyložíme. Lépe to půjde, když ho nejprve zmuchláme do koule a pak rozložíme. Krok 3: Do rendlíku se silným dnem vsypeme cukr a na středním příkonu tepla připravíme světle hnědý karamel. Odstavíme, vmícháme máslo a po spojení vylijeme na celé dno koláčové formy. Krok 4: Jablka oloupeme, vypichovačem odstraníme střed a nakrájíme na 1,5 cm plátky. Plátky vyskládáme ve dvou vrstvách na karamel. Krok 5: Těsto vyválíme na kulatý plát o stejném průměru jako je forma a položíme na jablka. Povrch propícháme špejlí. Krok 6: Připravený koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 40 minut. Tento čas je pouze orientační. Krok 7: Koláč po upečení necháme důkladně zchladnout, obrátíme ho na větší talíř a shora opatrně odstraníme papír na pečení.

Zveřejněno 4. 10. 2020

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem

V původním receptu se do těsta použil krupicový cukr a u jablek se neodstraňoval střed. Jaderník zůstal, po rozkrojení je ve tvaru hvězdiček. Jen se odstranila semena.

Velikost koláčové formy 24-27 cm. Já měla 27 cm.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Obrácený jablečný koláč - Tarte Tatin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zM27

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Obrácený jablečný koláč - Tarte Tatin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zM27

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

magdalenka: Děkuji moc za tak velkou pochvalu, jsem moc ráda, že se recept osvědčil. <3

Koláč už sa chladí vonku, máme ho radi, pečiem pravidelne. Zajtra príde návšteva, bude uležalý. Na recepte nič nemením, sedí na 100% aj s dobou pečenia :-8. Nemám tak pekne nakrájané a ukladané jablká, na koláče zužitkujem opadané. Skvelý recept. :-K

magdalenka: Magdalénko, moc děkuji. :-K

Je čas jablkových koláčov. Tento je jednoduchý a skvelý.

magdalenka: Magdi, já děkuji za vyzkoušení a přidané foto. Jsem moc ráda, že recept nezklamal. A někdy je opravdu těžké, ten poslední bod dodržet. :-):-K

Dnes som piekla podľa teba tento múčnik. Je výborný. (Nemohla som bod č. 7 dodržať...musela som ochutnať skôr.) Ďakujem za recept a pridávam foto.

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, sůl, máslo, vejce, cukr krupice, máslo, jablko

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu