Hovězí polévka s knedlíčky sýrovoslaninovými

Polévky Doba přípravy: podle doby vaření masa 9 názorů

Polévky Doba přípravy: podle doby vaření masa 9 názorů

Suroviny 4+

1 maso na polévku s morkovou kostí
1 kořenová petržel
2 mrkve
10 cm pórku + kousek od konce vcelku
3-4 listy kapusty nebo 7 ks růžičkové kapusty (nakrájené na osminky)
kousek celeru
kousek květáku nebo brokolice
1-2 stroužky česneku
3 mladé snítky libečku
1 hrst petrželky
svazeček pažitky
1 kostka hovězího bujónu pro zvýraznění
10 kuliček pepře
1 kulička nového koření
2 vejce
3 hrsti 3 druhů lepších sýrů (já měla Istrijský sýr, Alpenkönig a Grana Padano - Lidl) nebo jen Gouda nebo čedar a pod. nastrouhat na malých slzách
2 lžíce celozrnné žitné mouky
1-2 lžíce polohrubé mouky
5 dkg oravské (anglické, farmářské) slaniny nadrobno
namísto soli Aromat, Vegeta a pod.
kousek másla

Postup přípravy receptu

  1. Maso s morkovou kostí dáme vařit. Po chvíli přidáme 1/2 petržele, snítku libečku, rozkrojenou mrkev, pokud máte košťál od květáku či brokolice, zadní zelený díl pórku, polovinu celeru, z připravených kapustových listů vyřízneme tvrdý střed (tlustou žilku) , kterou přidáme do hrnce, překrojené stroužky česneku a v sítku na koření koření.
    Ostatní připravená zelenina přijde až do masozeleninového vývaru , předem osmahnutá (orestovaná) viz další postup.

  2. Z libečku otrháme lístky a všechny tři bylinky nasekáme nadrobno. Promícháme.
    Zatímco se vše vaří, připravíme ostatní. Do misky rozklepneme vejce, přidáme nastrouhané sýry, mouku, slaninu, přisolíme Aromatem a vmícháme polovinu nasekaných bylinek. Vytvoříme pevnou hmotu, ze které tvoříme malé knedlíčky, pokládáme zatím na tác.

  3. Očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kostky, kapustu na proužky, dát stranou. Pokud je už vařený morek, vyndáme ho, nasekáme a dáme na pánev s malým kouskem másla. Na něm lehce osmahneme nakrájenou zeleninu, mimo kapusty.

  4. Z polévky vyndáme všechno na velký talíř a do vařícího vývaru dáme osmahlou zeleninu a kapustu, jakmile začne vřít, přidáme knedlíčky a velmi zlehka zamícháme nebo počkáme, až nastane var a pak promícháme. Po 5-8 minutách vypneme. Po chvilce vmícháme druhou polovinu bylinek. Můžeme přidat kousek másla pro zjemnění.

Poznámka od kuchařky

Zbylou vyvařenou zeleninu přeberu, pórek obyčejně sním, tvrdé části vyříznuté z kapustových listů dám sousedčiným slepicím a zbytek rozmixuji a vmíchám třeba do bramborové kaše či směsi na špagety. Pro naředění polévky můžeme přidat vařící vodu.

Komentáře k receptu Hovězí polévka s knedlíčky sýrovoslaninovými

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    Frantiska: :-K

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    recept se mi moc libi, vyzkousim bez bujonu a mam vyzkousene, ze na mne je tam moc pepre, tak uberu :) ale zbytek dodrzim. Jeste sezenu doporučovane syry .) Ja mam moc rada do vyvaru pridat kousek zelí jen tak na vyvaření. S kapustou to bude zajimava zmena.

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    Eja57: Začátek pórku je ten u kořínků, odkud odkrajujeme nejdříve, tedy ta bílá část. Tedy tak to vnímám, já, ale vám všem jsem nasadila brouka do hlavy, to mě mrzí. Tak to opravím na pochopitelnější verzi. Snažila jsem se psát pro úplné začátečníky. Tak to jdu hned upravit.

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    Začátek pórku je ten u kořínků, odkud odkrajujeme nejdříve, tedy ta bílá část. Tedy tak to vnímám, já, ale vám všem jsem nasadila brouka do hlavy, to mě mrzí. Tak to opravím na pochopitelnější verzi. Snažila jsem se psát pro úplné začátečníky. Tak to jdu hned upravit.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Ajta...no, k receptu je to jen okrajově...aaale logicky - konec pórku je to co vyroste nakonec, tedy ta zelená část?....ale pak zadní část pórku je ta s fousama co je v zemi tedy bílá?....:-D
    Jdu na wiki kouknout na pórek:-D...hm, nic se tam o konci ani zadní části nepíše...ani nikde jinde...

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Eja57: ehm zadní díl porku je ta zelena část :) az na ten porek jsi to pochopila dobre, osmahne se ta bílá část. No a ruzicky kvetaku a brokolice si nechas na osmahnuti a vlozeni do polevky a kostal dás vyvarit.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    casino: hehe, podle mne konec pórku je kde má fousy:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    M.D.R. by to asi nenapsala líp... :yes:
    No, snad jen: na rozdíl od žížaly (zizala: snad promine;-) u pórku by se dalo určit jednoznačně, kde má "konec", resp "zadní díl", že?:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Janky, já jsem z toho janek;-)
    Jestli tomu rozumím - tak do vývaru dáme půlku toho kousku celeru, jednu mrkev ze dvou, košťály z kapusty, květáku, kousek bílé části pórku....no a pak do pánvičky najemno druhou půlku celeru, druhou mrkev, růžičky květáku ev. brokolice, zbytek pórku...no a listy kapusty pak jak dále píšeš
    Je to tak?

    Odpovědět