Čokoládový dort s mascarpone alias čokoládový sen
Dort bývá zlatým hřebem všech oslav a vyjímečných setkání. Pokud vždy pečlivě hledáte a vybíráte ten nejlepší recept, zbystřete. Tento dort určitě nezklame a vložený čas i práci zúročíte ve spokojenosti těch, kdo dort ochutnají.
Suroviny pro 16 porcí
16porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 63 826 kJ / 15 255 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 262,67 g |
Tuky | 724,61 g |
Vláknina | 104,35 g |
Cholesterol | 1,71 g |
Sodík | 11,17 g |
Sůl | 2,88 g |
Sacharidy | 1 868,52 g |
Postup přípravy
Nejprve připravíme korpus. V jedné míse smícháme sypké suroviny, ve druhé tekuté, kromě horké vody, ta přijde na řadu v závěru. Krok 2: K sypkým surovinám přidáme tekuté a promícháme. Pak přidáme dva hrnky horké vody a důkladně promícháme. Nebojte se, nic se nesrazí. Krok 3: Pak nalijeme těsto do tukem vymazané a moukou vysypané formy o průměru 26 cm. Těsta je hodně, používám dvě formy stejné velikosti. Záleží na vás, buď těsto rozdělíte na polovinu a ve finále budete mít 4 patra, nebo do jedné formy nalijete 2/3 těsta a do druhé zbytek. Pak ale pozor, formu s menším množstvím těsta vyndejte z trouby dříve. Formy doporučuji vymazat nebo vyložit pečícím papírem. Krok 4: Pečeme oba korpusy při 160 °C na horkovzduch. Po upečení necháme vychladnout na mřížce. Krok 5: Pak korpusy zabalíme do potravinové fólie a dáme přes noc do lednice. Druhý den se s korpusy lépe pracuje a půjdou snáze rozříznout. Krok 6: Druhý den:
Korpusy rozřízneme podle toho, jak jsme zvolili poměr těsta pro pečení. Já tentokrát rozdělila těsto na třetiny, takže jsem rozpůlila jen ten vyšší korpus. Krok 7: Připravíme krém: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a necháme zchladit na pokojovou teplotu. Krok 8: V robotu spolu vyšleháme tvaroh, cukr, mascarpone a šlehačku. Šleháme cca 1 minutu, dokud nevznikne hustý krém. Krok 9: Z něj odebereme cca 2 lžičky a rozmícháme v čokoládě. Pak tuto směs dáme do robotu ke zbylému krému a opět cca 1 minutu šleháme. Pak dáme krém na půl hodiny do lednice. Krok 10: Sestavení dortu:
Spodní patro potřeme marmeládou a dáme část krému. Dáme další patro, lehce přitlačíme a opakujeme postup. Pozor, aby zbylo dost krému na horní patro a boky dortu. Když máme celý dort potřený krémem, dáme ho opět na 30 minut do lednice. Krok 11: Mezitím připravíme čokoládu na ozdobu okrajů dortu, rozpustíme ve vodní lázni a opět necháme zchladit na pokojovou teplotu Krok 12: Když je čokoláda připravena ke zdobení, vyndáme dort z lednice a ještě uhladíme stěrkou nebo širokým nožem. Krok 13: Pak vezmeme čokoládu a lžičkou zdobíme okraj dortu. Má správnou teplotu, takže krém nerozpustí. Navíc je dort zchlazený z lednice, takže čokoláda, včetně stékajících kapek rychle tuhne. Krok 14: Pak už zdobíme dle vkusu a chuti. Já použila čokoládové střepy, jahody, maliny a sušenky Oreo.
Zveřejněno 13. 2. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čokoládový dort s mascarpone alias čokoládový sen
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qyOG
Moje poznámka
Čokoládový dort s mascarpone alias čokoládový sen
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qyOG
Nejnovější recepty
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno před 5 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 8 hodinami
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno před 8 hodinami
Mini vaflový špíz
Přidáno před 11 hodinami
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno před 20 hodinami
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mrkvový dort
anika.krenkova před 21 minutami
Kuře pečené v máslové marinádě
spamejlik před 1 hodinou
Cookies s čokoládou
Nutelkaa před 2 hodinami
Maďarská vepřová plec
Ivet88 před 2 hodinami
Ořechová top bábovka ("ořecháda")
Panova před 4 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
TH před 5 hodinami
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Markeeta před 5 hodinami
Česneková krémová polévka
AnetaHrda před 6 hodinami
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
trepka před 11 hodinami
Suroviny:
cukr,
mouka hladká,
kakao,
prášek do pečiva,
soda jedlá,
sůl,
vejce,
mléko,
olej,
extrakt vanilkový,
voda,
čokoláda na vaření,
tvaroh polotučný,
smetana ke šlehání,
mascarpone,
cukr moučkový,
čokoláda na vaření,
máslo,
tuk,
mouka
Komentáře (6)