Litá buchta s tvarohem a povidly nebo džemem
Jednoduchý koláč z litého těsta je naplněný tvarohovou náplní zjemněnou kysanou smetanou. Přidaný džem nebo povidla ještě přidají náplni nakyslou pikantní příchuť. Tyto náplně činí koláč velmi jemný a vláčný.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 452 kJ / 5 844 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,80 g |
Tuky | 263,75 g |
Vláknina | 12,90 g |
Cholesterol | 900 mg |
Sodík | 716 mg |
Sůl | 2,31 g |
Sacharidy | 736,01 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapneme troubu na 180 °C a vyšší plech (32x23 cm) vyložíme papírem na pečení.
Krok 2: Z uvedených surovin připravíme drobenku.
Krok 3: V jiné misce smícháme řidší tvarohovou náplň.
Povidla nebo hustý džem rozmícháme se lžící rumu. Krok 4: Ve větší misce promícháme všechny sypké suroviny, přilijeme po částech vlažné mléko s rozkvedlanými vejci a olej. Krok 5: Vše důkladně promícháme, 2/3 nalijeme do připraveného plechu a urovnáme stěrkou.
Lžící navrstvíme kopečky tvarohové náplně a zlehka uhladíme. Krok 6: Na tvarohovou náplň poté dáváme malou lžičkou do řádků povidla nebo džem. Krok 7: Pomocí lžíce nalijeme cik-cak zbylou 1/3 těsta a vršek posypeme připravenou drobenkou (pokud máme meruňkový džem, doporučuji do drobenky nastrouhat 5-6 lískových oříšků). Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme do zlatavé barvy cca 25-30 minut (podle trouby - hlídáme). Krok 9: Necháme na mřížce vychladnout a nakrájíme. Můžeme poprášit moučkovým cukrem, ale není to nutné.
Povidla nebo hustý džem rozmícháme se lžící rumu. Krok 4: Ve větší misce promícháme všechny sypké suroviny, přilijeme po částech vlažné mléko s rozkvedlanými vejci a olej. Krok 5: Vše důkladně promícháme, 2/3 nalijeme do připraveného plechu a urovnáme stěrkou.
Lžící navrstvíme kopečky tvarohové náplně a zlehka uhladíme. Krok 6: Na tvarohovou náplň poté dáváme malou lžičkou do řádků povidla nebo džem. Krok 7: Pomocí lžíce nalijeme cik-cak zbylou 1/3 těsta a vršek posypeme připravenou drobenkou (pokud máme meruňkový džem, doporučuji do drobenky nastrouhat 5-6 lískových oříšků). Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme do zlatavé barvy cca 25-30 minut (podle trouby - hlídáme). Krok 9: Necháme na mřížce vychladnout a nakrájíme. Můžeme poprášit moučkovým cukrem, ale není to nutné.
Zveřejněno 8. 3. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Litá buchta s tvarohem a povidly nebo džemem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ5vj
Moje poznámka
Litá buchta s tvarohem a povidly nebo džemem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ5vj
Nejnovější recepty
Filé s kapary
Přidáno před 2 hodinami
Rybí filé stylu Vera Cruz
Přidáno před 6 hodinami
Smažené cuketové květy
Přidáno před 6 hodinami
Špagety se směsí zeleniny a klíčky
Přidáno před 12 hodinami
Palačinky s pomerančem
Přidáno 10. 9. 2025 20:58:12
Zapečené brambory s kuřecím mletým masem
Přidáno 10. 9. 2025 13:42:30
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Petik05 před 3 hodinami
Pudinkovo-švestkové koláče
Ivcatkoo před 4 hodinami
Cuketovo kokosový moučník s čokoládovou polevou
ilonka22 před 5 hodinami
Vdolky naší holky
h.plskova před 5 hodinami
Polévka s tortellini, fazolemi a špenátem
Eva07 před 6 hodinami
Poctivá květáková polévka
malanova.misa před 6 hodinami
Rychlý koláč s meruňkami
majka-24 před 6 hodinami
Valašský bramborový řízek
Vlastimir před 7 hodinami
Rybí salát z kapra, který si zamilujete
manas před 8 hodinami
Rychlý švestkový koláč
kackahoz@seznam.cz před 8 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
prášek do pečiva,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
mléko,
olej slunečnicový,
vejce,
tvaroh ve vaničce,
smetana zakysaná,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
mléko,
rum,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (7)