Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobré bramborové knedlíky - podrobně

Podle podrobného postupu přípravu bramborových knedlíků zvládne určitě každý. Těsto využijeme nejen na bramborové knedlíky, ale připravíme z něj i noky, šišky nebo plněné taštičky.

Hodnocení receptu je 5,0 (155×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 42 min Doba tepelné úpravy: 18 min bez doby vaření a chladnutí brambor

60 min (42 min příprava + 18 min tepelná úprava, bez doby vaření a chladnutí brambor)

6. 9. 2009 13:30

Suroviny pro 3 kusy

3 kusy

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie7 265 kJ / 1 737 kcal
Bílkoviny57,36 g
Tuky18,12 g
Vláknina28,00 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 6,66 g
Sůl16,42 g
Sacharidy322,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Vodu na knedlíky dáme vařit před zpracováním těsta, abychom knedlíky mohli ihned vkládat do vroucí osolené vody! Když dělám z těsta šišky, vložím je do vroucí vody, opatrně promíchám a minutku po vyplavání na povrch je vyndávám - jsou uvařené. Z tohoto těsta dělám knedlíky, noky, šišky, .... už hodně let a pokud z uvařených brambor přímo neteče voda (špatná odrůda, nebo brambory), tak se vždy povedou.

Brambory na knedlíky vařím nejraději večer, do rána vychladnou a můžu z nich v klidu dělat. Brambory nevařím úplně doměkka - 1. ještě dojdou a za 2. knedlíky nemají tendenci se pak rozvářet.

Recept asi vypadá dlouze a složitě, ale je jen podrobně rozepsaný, aby se i začínající kuchařinky orientovaly..

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

petuli.

1. 6. 2012 13:24

Moc díky za tak skvělě popsaný recept, dnes jsem knedlíky vyzkoušela, byly vynikající,nejsou tuhé a s chutí je snědla i moje 2,5letá dcerka, která je knedlíky moc nepojí....takže posílám další bodík :yes:

MataR

25. 4. 2012 11:58

Opravdu krásně popsaný recept, brzy vyzkouším. Po tomto návodu se snad musí povést:)

janek53 janek53

8. 4. 2012 10:36

Perfektní doplněk ke kačeně a červenému zelí:-p:-p:-p

BILKOVAI BILKOVAI

15. 10. 2011 11:37

zapomněla jsem dát bodík, takže napravuji. Jsou fantastické a jiné bramborové knedlíky už ani nedělám:-K:yes:

mirca75 mirca75

27. 9. 2011 23:14

Raketo:-) druh brambor je u bramborových těst opravdu důležitý. Zrovna teď jsem dva dny po sobě vařila bramborové knedlíky ze dvou různých typů brambor a jak mi u pondělního vaření stačily přesně ty sypké suroviny co jsou v tomto receptu, tak u toho dnešního jsem musela dosypávat asi 200 g sypkých surovin.
Důležité ovšem je, aby se těsto zpracovávalo velmi:-! rychle a ihned po dotvarování knedlíků byly vkládány do vroucí osolené vody. Bramborové těsto nesmí mít žádné prodlevy ve zpracování- velmi rychle řídne.
Taky je dobré si brambory nepředvářet ( ve slupce) do úplného změknutí. Ještě se vařením v těstě dovaří.
Jinak jestli to nebude vadit, můžete mi písnout přesný recept (rozpis surovin) podle kterého je vaříte?

Rozdělení brambor - dělí se na tři typy :
Varný typ A je vhodný hlavně do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha. Hlízy jsou po vaření tuhé, pevné. Nemoučnatí a nerozváří se ani, když je v hrnci zapomenete o chvilku déle.

Varný typ B se hodí jako univerzální příloha. Dají se použít tak do salátů, gulášů, polévek a pro restování. Po varu se částečně rozsypávají a trochu moučnatí.

Varný typ C pouzívejte především na přípravu kaší a těsta. Dále se používá také na výrobu hranolků, bramboráků a bramborových placek. Mimojiné i proto, že hlízy po uvaření moučnatí a rozsypávají se.

Raketa

27. 9. 2011 12:35

Zkousela jsem bramborove knedliky uz nekolikrat, ale pokazde je testo priserne lepive. Tak moc, ze kdyz z nej chci vyvalet valecky nebo neco ukoulet, musim pridat kvanta mouky. Ve finale se pak v hrnci rozpadnou. Prosim poradte, jsem z toho uz zoufala. Nebude to treba druhem brambor?? a ktere jsou na knedle nejlepsi??

Radka Novotna

15. 7. 2011 13:07

Lentilka

1. 2. 2011 14:42

Mohu jen doporučit,dělám už jen podle tohoto receptu. Zrovna včera jsme měli noky se zelím a uzeným a dnes budou šišky s mákem.
Posílám bodík a děkuji za recept!:yes:

specialK

30. 1. 2011 19:31

Knedliky se mi podarily super :-)), delala jsem je uplne poprve. A podrobny postup se mi libil. Misto solamylu jsem pridala cornflour protoze v anglii solamyl nemame. Pridavam fotecku.

mirca75 mirca75

29. 11. 2010 23:31

Buryna:-), takže jste to vyřešili pěkně po "Šalamounsku";-):-D.

buryna

29. 11. 2010 22:55

Díky :-) tak jsem je dneska dělala, ale rovnou jsme je všechny snědli, takže mražení nezkusím :-))

mirca75 mirca75

29. 11. 2010 00:42

Buryna:-), osobně si taky myslím, že je lepší zamrazit knedlíky již hotové (uvařené). Při syrových, by jsi je musela mít v mrazáku jen velmi krátkou dobu, aby ti pak těsto při rozmrazení nezřídlo. Takže jednoznačně, uvařit a pak zamrazit. A máš pak schované jako jídlo, při nedostatku času na vaření - rozmrazíš je, ohřeješ na pařáčku a můžete jíst;-).

spagetka spagetka

28. 11. 2010 11:54

buryna - já osobně zmražuji raději již uvařené. Pak je mohu okamžitě ohřát v mikrovlnce, ale určitě by šly i syrové, jenže si nejsem jistá, jestli by pak nebyly moc mazlavé, myslím, že je pohodlnější zamrazit uvařené, ale počkej si na názor dalších ;-)

buryna

28. 11. 2010 11:45

Chci vyzkoušet tento recept a knedlíky naplnit uzeným masem. Myslíte, že je lepší knedlíky zamrazit (na horší časy :-) ) neuvařené, nebo již uvařené?

Merylas Merylas (moderátorka)

30. 9. 2010 18:31

Bibi:-)) Měla jsem nějak moc drobných brambor, tak jsem je uvařila ve slupce na knedlíky. A jinak Mirča je naše šikulka co umí:yes:;-)

1 4 5 6 7 8 9

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bramborový knedlík který se vždy povede bramborové knedlíky bramborovy knedlíky domácí bramborové knedlíky recept bramborové knedlíky z nových brambor bramborovy knedlik jak dlouho varit bramborové knedlíky recept na bramborové knedlíky recept na bramborové knedlíky recept bramborové knedlíky recepty na domácí bramborový knedlík bramborový knedlík recept recept bramborový knedlík jak dlouho vařit bramborový knedlík bramborový knedlík z nových brambor bramborové knedle bramborové knedle recept jak dlouho se vaří bramborové knedlíky recept na bramborový knedlíky jak dlouho se vaří bramborový knedlík

Suroviny: brambory, vejce, sůl, krupice dětská, mouka hrubá, solamyl, sůl

TopRecepty.cz

Dobré bramborové knedlíky - podrobně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jql4