Povidla pečená v troubě
Jak se blíží podzim, přichází sezóna švestek. Pokud už jsme přejedení koláčem a nechystáme se pálit slivovici, povidla jsou skvělou volbou, jak úrodu přezrálých švestek zpracovat. V domácích podmínkách tuto lahůdku snadno připravíme v troubě.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 20 413 kJ / 4 879 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 22,75 g |
| Tuky | 7,00 g |
| Vláknina | 87,50 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 140 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 1 137,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozpůlené, vypeckované švestky nasypeme na hlubší plech (můžeme ho vyložit pečicím papírem), zasypeme cukrem, zalijeme citronovou šťávou nebo octem a necháme uležet 12–24 hodin.
Krok 2: Plech vložíme do trouby, zapneme na maximum (250 °C) a pečeme asi hodinu.
Krok 3: Potom zvolíme jednu ze dvou variant.
Krok 4: Varianta 1:
Zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme asi 4 hodiny. Nemícháme. Krok 5: Necháme zchladnout, pak rozmixujeme tyčovým mixérem nebo šťouchadlem na brambory. Krok 6: Pokud povidla nejsou dostatečně tuhá, přendáme je do kastrolu a na mírném ohni za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Krok 7: Horké plníme do čistých a suchých skleniček a na povrch každé nalijeme lžíci rumu. Krok 8: Dobře očistíme hrdla sklenic, zavíčkujeme a obrátíme asi na 5 minut dnem nahoru. Krok 9: Pokud chceme obětovat místo rumu kvalitnější destilát (nejlépe slivovici) nalijeme lžíci na dno víčka, zapálíme a víčkem ihned uzavřeme sklenici. Destilát steče na povrch povidel a malou chviličku hoří na nich i na víčku (dokud má kyslík) a prostor mezi povidly a víčkem se vysteriluje (povidla se nekazí). Když se víčko uzavře, plamínek zhasne. Krok 10: Varianta 2:
Zmírníme teplotu na 50 °C a pečeme 8-10 hod (nejlépe přes noc). Nemícháme. Krok 11: Pak povidla můžeme, ale nemusíme, rozmixovat.
Horké plníme do čistých a suchých skleniček a na povrch každé nalijeme lžíci rumu. Krok 12: Dobře očistíme hrdla sklenic, zavíčkujeme a obrátíme asi na 5 minut dnem nahoru. Krok 13: Opět můžeme vysterilovat zapáleným destilátem (viz. bod 9).
Zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme asi 4 hodiny. Nemícháme. Krok 5: Necháme zchladnout, pak rozmixujeme tyčovým mixérem nebo šťouchadlem na brambory. Krok 6: Pokud povidla nejsou dostatečně tuhá, přendáme je do kastrolu a na mírném ohni za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Krok 7: Horké plníme do čistých a suchých skleniček a na povrch každé nalijeme lžíci rumu. Krok 8: Dobře očistíme hrdla sklenic, zavíčkujeme a obrátíme asi na 5 minut dnem nahoru. Krok 9: Pokud chceme obětovat místo rumu kvalitnější destilát (nejlépe slivovici) nalijeme lžíci na dno víčka, zapálíme a víčkem ihned uzavřeme sklenici. Destilát steče na povrch povidel a malou chviličku hoří na nich i na víčku (dokud má kyslík) a prostor mezi povidly a víčkem se vysteriluje (povidla se nekazí). Když se víčko uzavře, plamínek zhasne. Krok 10: Varianta 2:
Zmírníme teplotu na 50 °C a pečeme 8-10 hod (nejlépe přes noc). Nemícháme. Krok 11: Pak povidla můžeme, ale nemusíme, rozmixovat.
Horké plníme do čistých a suchých skleniček a na povrch každé nalijeme lžíci rumu. Krok 12: Dobře očistíme hrdla sklenic, zavíčkujeme a obrátíme asi na 5 minut dnem nahoru. Krok 13: Opět můžeme vysterilovat zapáleným destilátem (viz. bod 9).
Zveřejněno 9. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Povidla pečená v troubě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4RX7
Moje poznámka
Povidla pečená v troubě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4RX7
Nejnovější recepty
Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche
Přidáno před 4 hodinami
Slepované linecké cukroví podle cukráře Skály
Přidáno před 5 hodinami
Jablečné koláčky z listového těsta
Přidáno před 6 hodinami
Špaldové rohlíčky
Přidáno před 14 hodinami
Oříškové oválky
Přidáno před 17 hodinami
Americké lívance s javorovým sirupem
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka II
boomgo před 11 minutami
Kuře na kari s jablky
Kody74 před 30 minutami
Vepřová líčka na majoránce
poirotka před 34 minutami
Bramboračka
oldlhot před 1 hodinou
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Suumaa před 1 hodinou
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
Danousek před 1 hodinou
Pomazánka z vepřovky s vejcem
Vladex před 1 hodinou
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
jaroslavsotak1 před 1 hodinou
Vaječný likér 8x jinak
KristaO před 2 hodinami
Domácí utopenci
mmmMichal před 14 hodinami
Tématické fráze:
švestková povidla z trouby,
švestková povidla v troubě,
hrušková povidla v troubě,
domácí švestková povidla v troubě,
vaření povidel v troubě,
pečená hrušková povidla,
švestkové povidla v troubě,
pečená povidla bez míchání,
povidla,
vaření povidel,
pečené švestky v troubě,
recept na svestkova povidla v troube,
švestková povidla bez míchání v troubě,
recepty svestkove povidla v troube,
pečená povidla z jablek,
jablková povidla,
pečená jablka v troubě,
hrušková povidla pečená,
pečení povidel,
pečené hruškové povidla
Suroviny:
švestky,
cukr krystal,
šťáva citronová,
rum
Komentáře (62)
Vaří se jako za mých dětských let pouze zahušťováním dobře vyzrálých švestek a to mícháme a mícháme a mícháme.
Recepty různných mazadel obsahující zkaramelizovaný cukr, x-tero koření nejsou povidla.
Já osobně např. při teplotě v receptu 200°C peču při 180°C.