Oříškový sen - sušenky
Křehké sušenky, které se hodí na všední i sváteční dny. V základu mají ovesné vločky, jsou plné lahodného másla a voňavé po oříšcích, které hrají skvělé duo s nastrouhanou čokoládou. Věříme, že po upečení zmizí rychlostí blesku.
Suroviny pro 1 dávka
asi 35 sušenek (podle velikosti)
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 914 kJ / 4 760 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 75,46 g |
| Tuky | 291,42 g |
| Vláknina | 37,10 g |
| Cholesterol | 1,03 g |
| Sodík | 279 mg |
| Sůl | 0,82 g |
| Sacharidy | 440,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do jedné misky připravíme odvážené vločky, mouku, solamyl, kypřicí prášek do pečiva a promícháme.
Krok 2: Do další misky nahrubo nastrouháme čokoládu a oříšky (ty můžeme projet mixérem na drobnější kousky).
Krok 3: Změklé máslo dáme do mísy, přisypeme cukry a šlehačem vyšleháme. Poté přidáme do hmoty vždy po jednom vajíčku a promícháme.
Krok 4: Pak do hmoty vmícháme suché suroviny a nakonec přidáme čokoládu s oříšky - tady už ovšem vezmeme do ruky vařečku, protože těsto houstne.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem a troubu rozehřejeme na 170 °C.
Krok 6: Na připravený plech klademe kuličky, které tvarujeme pomocí lehce navlhčených rukou (ne mokrých) nebo děláme pomocí dvou lžiček malé hromádky. Dáváme je dál od sebe, při pečení se ještě trošku „rozlijí". Prsty uděláme z hromádek kulaté placičky.
Krok 7: Plech vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 10 minut podle velikosti, až spodní strana začne růžovět.
Krok 8: Pak sušenky i s papírem sundáme stranou, (horké jsou křehké) a po mírném vychladnutí přendáme na talíř nebo do krabičky.
Zveřejněno 4. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Oříškový sen - sušenky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rRJ4
Moje poznámka
Oříškový sen - sušenky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rRJ4
Nejnovější recepty
Opilcův kapr
Přidáno před 2 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 8 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vánočka
Stellinkaa před 25 minutami
Vánočka III
SenBri před 46 minutami
Sýrové pečivo k posezení
Panova před 47 minutami
Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem
Klar98 před 1 hodinou
Putimské vepřové nudličky
Topmoni před 1 hodinou
Maminčin vajíčkový salát
[email protected] před 2 hodinami
Bramborový kotlík s mletým masem a špenátem
ZandaPanda před 2 hodinami
Rybí polévka
tomas.stoklasa před 2 hodinami
Vánoční štola z tvarohového těsta
beruna1 před 4 hodinami
Moravanské kuřecí nudličky
wimra před 4 hodinami
Tématické fráze:
susenky,
oříškový sen,
sušenky recept,
sušenky pro diabetiky,
celozrné sušenky recept,
celozrné sušenky,
oříškové sušenky,
nej recepty na sušenky,
sušenky ze solamylu,
křehké kokosové sušenky,
oříškový moučník,
přání k narozeninám ze sušenek,
oříškové sušenky recept,
nejlepší sušenky,
přání k narozeninám ze sušenek,
oříškový sen sušenky,
domácí sušenky,
sušenky oříškový sen,
recept na sušenky,
přání ze sušenek
Suroviny:
mouka hladká,
vločky ovesné,
solamyl,
kypřící prášek do pečiva,
máslo,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
vejce,
čokoláda na vaření,
ořechy lískové
Komentáře (58)
Vločky ale napřed namočím v 130ml vody až nabobtnají. Dávám 1 vejce, mouku polohrubou .Vše pak nechám umíchat v pekárně až je těsto hladké a nelepí se. Je dost tuhé, je potřeba trochu ho shrnovat na míchačku. Nakonec dám ztuhnout do ledničky.
Na papír na plechu z něj udělám 5x7 kuliček, které rozmáčknu pomoučenou paličkou na maso. Udělá se tak na nich i vzorek. Těsto mi vyjde na dva plechy. Peče se cca 12 min.
Někdy ho dělám slané. Místo cukru necelé dvě lžičky soli.
Polovinu těsta rozdělím na tři díly, každý tence rozválím na cca 15cm široký pás, do kterého nakonec ještě zaválečkuji sůl a kmín, podle chuti . Pás nakonec rozkrájím rádýlkem na tenké proužky. Na plech se opét vejdou tři pásy.
Po upečení tak máme křehké slané tyčky k přikusování třeba u TV.