Španělský ptáček
Klasikou české kuchyně jsou španělské ptáčky. Plátky hovězího masa se naplní vejcem, okurkou, klobásou a slaninou, poté se zprudka opečou a dusí ve vývaru do měkka. Výsledkem je poctivé jídlo s bohatou omáčkou a výraznou chutí.
Postup přípravy
Krok 1: Vajíčka vaříme ve vroucí vodě 9 minut. Poté vajíčka slijeme, prudce zchladíme studenou vodou a oloupeme.
Krok 2: Vejce nakrájíme na klínky. Okurku i klobásu podélně rozkrojíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 3: Plátky masa přikryjeme fólií a dobře rozklepeme. Osolíme je, opepříme a potřeme hořčicí. Na maso rozložíme část plátků slaniny.
Krok 4: Vejce, okurku a klobásu poklademe ke kraji plátku. Maso zavineme a stáhneme nití. Zvenku ještě osolíme a opepříme.
Krok 5: Zbylou slaninu nakrájíme na drobno. V hrnci na oleji orestujeme cibuli a slaninu dozlatova. Pak přidáme závitky a ze všech stran je orestujeme.
Krok 6: Vše zalijeme horkým vývarem (nebo vodou) tak, aby ptáčky byly ponořené přibližně do poloviny. Kastrol přiklopíme poklicí a maso při mírné teplotě dusíme doměkka (asi 2 hodiny).
Krok 7: Když je maso měkké, tak ho vyndáme z kastrolu a odstraníme nitě. Omáčku zahustíme moukou rozšlehanou ve vodě a 15 minut necháme provařit.
Krok 8: Nakonec můžeme do omáčky přidat zbylou nasekanou kyselou okurku nebo vařené vejce. Ptáčky vrátíme do kastrolu a prohřejeme.
Zveřejněno 2. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0RD9V
Moje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0RD9V
Nejnovější recepty
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 5 hodinami
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 7 hodinami
Brynzové halušky
Přidáno před 9 hodinami
Sýrové placky
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 13 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květáková polévka
Eva_H před 59 minutami
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 3 hodinami
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 4 hodinami
Svačinové sendviče
Kajkajak před 4 hodinami
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 5 hodinami
Jarní salát
Kajkajak před 5 hodinami
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 6 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 7 hodinami
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 7 hodinami
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 7 hodinami
Suroviny:
maso hovězí,
hořčice,
slanina anglická,
vejce,
klobása,
okurky sterilované,
cibule,
olej,
vývar masový,
mouka hladká,
sůl,
pepř mletý
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.